Hlavní navigace

Firma Teleko nesplnila podmínky tendru pro digitální rozhlas

9. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 2. 2010

Tendr na provozovatele vůbec první celoplošné sítě pro zemský digitální rozhlas v České republice má zřejmě již svého vítěze. Sice se ho zúčastnily dvě společnosti – České Radiokomunikace a Teleko – ale druhá, jak řekl včera novinářům předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, nesplnila podmínky tendru. Skutečnost potvrdil ekonomickému deníku E15 také většinový majitel Teleka Tomáš Řapek.

ČTĚTE TAKÉ: O první síť pro digitální rozhlas se utkají České Radiokomunikace s firmou Teleko

List připomíná, že výsledky tendru by měly být vyhlášeny během několika týdnů. Jednou z možností je však také zrušení tendru. Regulátor může třeba dospět k názoru, že by došlo ke kumulaci vlastnictví kmitočtů a dominanci na trhu, uvedl včera Dvořák. Tendr je vypsaný na kmitočtové příděly v takzvaném L-pásmu, které je podle Českých Radiokomunikací méně výhodné pro celoplošné vysílání než kmitočty v tzv. III. televizím pásmu (ty jsou však dosud blokované analogovými televizemi).

BRAND24

K TÉMATU: ČTÚ ve čtvrtek vypíše tendr na první celostátní síť pro digitální rozhlas

Po výběru držitele celoplošné licence by měly následovat tendry na 13 krajských a 13 městských rádií. Zadávací dokumentace k tendru neurčuje, v jakém vysílacím standardu by měla první celoplošná síť pro zemský digitální rozhlas vysílat. Všeobecně se však předpokládá, že vítěz soutěže použije mix standardů DAB a DAB+. Ekonomický deník E15 také připomněl, že zájem o digitální rozhlas projevila již v minulosti mediální skupina Lagardère Active, provozovatel Evropy 2 a Frekvence 1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).