Hlavní navigace

Firma RTI cz zabodovala, pro digitální rozhlas v Plzni získala příděl ve III. pásmu

3. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V multiplexu operátora se má objevit také očekávané Rádio 1, pro nějž tak půjde o expanzi do dalších regionů. Kromě Plzně operátor funguje i na Českobudějovicku a Karlovarsku.

Západočeský operátor RTI cz prolomil neúspěch na Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ) a od regulátora získal kmitočtový příděl ve III. pásmu pro Plzeň. Operátor v něm může začít šířit digitální rozhlas a svou dosavadní programovou nabídku, která se skládá ze stanic ČRo Radiožurnál, ČRo Plzeň, SeeJay Radio, Gama Rádio a Rádio Proglas. V Plzni, kde doposud firma vysílala v takzvaném L-pásmu, získala kanál 10A s maximálním povoleným výkonem 199 Wattů a vertikální polarizací. Vysílač by měl být umístěn v lokalitě Bory.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rádio 1 začne vysílat digitálně v jižních a západních Čechách

Podle vyjádření provozního ředitele RTI cz Romana Kropáčka pro DigiZone.cz by se mohlo z nové lokality začít vysílat možná ještě do konce roku, ale vše bude podle jeho slov záležet na rychlosti dodání technologií. Museli jsme je objednat, protože se přiznám, že jsme nečekali u ČTÚ v úspěch, konstatoval Kropáček. V multiplexu RTI cz by se měla objevit také komerční rozhlasová stanice Rádio 1, která je očekávána všemi posluchači, kteří nejdou s hlavním proudem a mainstreamová muzika jim tedy příliš neříká.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas od operátora RTI cz v Praze možná vůbec neodstartuje

Vysílání v L-pásmu určitě nebudeme hned vypínat. Chceme si vyzkoušet, jaké je porovnání zde a ve III. pásmu a podle toho uvidíme, co se bude díl dál, uvedl provozní ředitel operátora. Praxe konkurenční společnosti Teleko však byla taková, že kde firma začala vysílat ve III. pásmu, L-band okamžitě vypnula. Stalo se tak už v Praze, Příbrami i severních a východních Čechách. Také RTI cz by chtělo uspět z žádostí o příděly ve III. pásmu na ČeskobudějovickuKarlovarsku, bude ale záležet na tom, jak se k celé věci postaví ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).