Hlavní navigace

Finančníci: Majitel Novy má výhledy na horší hospodářské výsledky

6. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 11. 2008

Vlastníka televize Nova, bermudskou společnost CME, čekají podle ratingové agentury Standard & Poor's Ratings Services špatné dny. Finančníci podle agentury ČTK zhoršili výhled ratingů CME ze „stabilního“ na „negativní“. To znamená, že analytici předpokládají další pokles zisků CME a horší poměr k hrubému dluhu CME. Současné ratingy se známkou ‚BB‘ agentura potvrdila, dodala ČTK s tím, že po několik následujících čtvrtletí se výkon akcií CME nemusí s touto známkou shodovat.

Zadlužení skupiny během letošního roku rostlo jako výsledek agresivní akviziční politiky. Standard & Poor's proto předpokládá, že se poměr hrubého dluhu CME k zisku EBITDA bude na konci finančního roku 2008 blížit čtyřnásobku. Ke konci září byl dluh 3,5krát vyšší než zisk a na konci minulého roku 2,3krát, napsala ČTK. Obavy finančních analytiků vyvolávají především velké výdaje CME na koupě nových médií během letošního roku.

BRAND24

Připomeňme, že majitel Novy letos koupil dvě televizní stanice v Bulharsku, za značné částky vykoupil zbylé podíly ve vlastních televizích v Rumunsku a na Ukrajině, a v České republice získal za stovky milionů korun internetové projekty Blog.cz a Jyxo.cz. CME také investovala do rozjezdu zpravodajského videoportálu tn.cz a proměny webu nova.cz. Loni v prosinci spustila filmový kanál Nova Cinema a letos přejmenovala kabelový a satelitní program Galaxie sport na Nova sport.

Všechny tyto výdaje považují analytici vzhledem k makroekonomické nejistotě v Evropě, způsobené globální finanční krizí, za rizikové. Za nejproblematičtější státy z pohledu přehnaných investic CME považuje Standard & Poor's Ratings Services Ukrajinu a Rumunsko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).