Hlavní navigace

Filmbox HD vysílá volně na satelitu, i pro české diváky

7. 3. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Placený filmový kanál Filmbox HD z produkce společnosti SPI International, českým divákům známý spíše pod starším názvem Nonstop Kino HD, je od čtvrtečního odpoledne volně dostupný na satelitu. V rámci propagační akce, která probíhá od 6. do 10. března, jej na satelitu Hotbird 7A na pozici 13 stupňů východně uvolnila polská placená služba „n“. Vysílání má také českou zvukovou stopu a doplňují ho dva další volně šířené filmové programy ve standardním rozlišení: Filmbox a Filmbox Extra. UVNITŘ FOTO + VÍKENDOVÉ TIPY

První HD filmový kanál ve střední Evropě

Kanál Nonstop Kino HD (později Filmbox HD) společnosti SPI International je prvním filmovým programem ve vysokém rozlišení ve střední Evropě a jako první ho začal loni nabízet frýdecko-místecký IPTV operátor Mattes AD. Dále se také objevil v nabídce slovenského Orange a Micronetu. Diváci, kteří mají možnost Filmbox HD sledovat, se mohou těšit na rozsáhlou filmotéku společnosti, která v současné době čítá přibližně na 1 300 titulů a každým dnem se mění směrem vzhůru.

Filmbox HD Hotbird screenshot

Ukázka příjmu nekódovaného satelitního vysílání programu Filmbox HD z polské platformy „n“ na družici Hot Bird 7 A. Místo příjmu: Praha, čtvrtek 6. března po 22:00 hod. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Společnost SPI International je také provozovatelem dalších dvou programů, a to Filmboxu a Filmboxu Extra. Filmbox Extra je filmový kanál, který vysílá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a za rok odvysílá na 400 prémiových snímků. Filmbox představuje filmy, které znáte, i ty, které se do našich kin nikdy nedostaly. Oba kanály samozřejmě čerpají z filmotéky společnosti SPI International a momentálně jsou dostupné v nabídkách několika operátorů digitální kabelové televize i IPTV.

VÍCE V ROZHOVORU: Ivan Hronec: Já chci za Nonstop Kino HD…

Filmbox HD volně na satelitu

Volné satelitní vysílání programu Filmbox HD není náhodnou akcí a nevzniklo ani jako porucha kódování. Stanici odkódovala polská placená satelitní služba „n“, která se soustředí na nabídku programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Platforma připravila významné snížení cen za sledování tří stanic z produkce SPI International a při této příležitosti odkódovala jejich vysílání na družici Hotbird 7A (pozice 13 stupňů východně), jejíž signál bez problémů naladí i diváci v České republice.

Nekódované vysílání je časově omezenou promo akcí (podobně třeba kabelová společnost UPC čas od času zpřístupní prémiové kanály HBO všem zákazníkům kabelové televize) a má probíhat od pátku 7. března do pondělí 10. března. Pro české diváky je příznivé, že Filmbox HD vysílá nejen polskou, ale i českou zvukovou stopu, takže všechny filmy lze sledovat i v češtině (naprosto stejně jako v nabídce IPTV operátora Mattes AD).

Filmbox HD Hotbird screenshot

Filmbox HD je v nabídce polské platformy „n“ označený zkratkou NK HD, která je odvozená ze starého názvu stanice Nonstop Kino HD (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Parametry příjmu

Filmbox a Filmbox Extra – satelit Hotbird (13 st. východně), 11393/V, SR 27500, FEC 3/4, polské audio. Při vyhledávání programů je nutné zvolit vyhledávání kódovaných kanálů. Programy se totiž vysílají s příznakem kryptování.

Filmbox HD – satelit Hotbird (13 st. východně), 11449/H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, ID „NK HD“, polské a české audio (Dolby Digital 5.1)

Víkendové tipy na Filmboxu HD

Volný filmový víkend ve vysokém rozlišení probíhá od 6. do 10. března. Zajímá vás, jaké zajímavé filmy v tu dobu Filmbox HD nabídne? Podívejte se na ty, které vám doporučujeme my.

7.3.2008 – PÁTEK

Ostrovní zprávy film
15:40 Ostrovní zprávy – Shipping News (repríza So, 9:05)
Hrají: Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench

Quoyle (Kevin Spacey) se vydává po smrti své bláznivé ženy (Cate Blanchett) na cestu k poznání sebe sama – návratem do domu svých rodičů na Newfoundlandu. Bezvýznamný Newyorčan se stává důležitou osobou rybářské vesnice a redaktorem místních novin, zároveň potkává i zvláštní a půvabnou Wavey (Julianne Moore). Drsná krása severské přírody, magické místo krajiny předků a zaujetí pro nové zaměstnání smetává Quoyleovy vzpomínky na špatné věci v minulosti, dává mu sílu se s nimi vyrovnat a nachází zde naději, budoucnost a vlastní sebeúctu. OSTROVNÍ ZPRÁVY jsou příběhem o lásce, uzdravení a znovuobjevení schopnosti žít, který podle románu Annie Proulxové (oceněného Pullitzerovou cenou) natočil Lasse Hallström.

17:30 Kate a Leopold – Kate and Leopold (repríza – So, 19:05; Ne, 14:10)
Hrají: Meg Ryan, Hugh Jackman, Liev Schreiber

Příběh začíná na konci 19. století – mladý Leopold Alexis Elijah Walker Gareth Thomas Mountbatten, který odmítá zaběhlé strnulé konvence i názory svého otce, je jedním z nejžádanějších ženichů v New Yorku. Kromě obdivných pohledů dívek ho pronásleduje i zvláštní mladík. Díky němu se Leopold dostává do časové smyčky. Na jejím konci ho čeká New York dnešních dnů, překvapení v podobě automobilů, telefonů, televize a především krásné a sympatické Kate. Leopold se s moderními technickými vymoženostmi srovnává rozhodně snadněji než s názory a životním stylem moderní ženy. Jejich cesta k sobě je plná nedorozumění, komických situací i překvapivých momentů. Kate dlouho odmítá věřit, že Leopold skutečně pochází z minulých časů, považuje ho za trhlého podivína či vtipálka se zvláštním smyslem pro humor. Přesto je její cit k němu stále silnější a nakonec se tato sebejistá, realisticky uvažující žena kvůli němu vrhne do nejistého neznáma.

8.3.2008 – SOBOTA

Vřískot film

02:05 Vřískot – Scream
Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

Poklidné městečko v Kalifornii by prožilo další líný a ospalý den, ovšem studentka Casey Beckerová se svým spoluobčanům poněkud nedobrovolně postará o děsivé rozptýlení. Stává se totiž první obětí vraždícího maniaka, která byla nejdříve přinucena hrát s ním po telefonu šílenou hru, díky které přišel o život její přítel a posléze i ona sama. Na řadě je teď další středoškolačka Sidney Prescottová. Její matka byla před rokem zavražděna podobně jednajícím šílencem, a přestože Sidney svědčila proti údajnému vrahovi své matky, televizní reportérka Gale Wheatersová je přesvědčena, že jde o stejného zabijáka. Je tedy muž, který čeká v cele smrti na vykonání rozsudku, nevinen? Podaří se nakonec zjistit totožnost vraha, který vraždí po vzoru scén z oblíbených hororů, dříve, nežli zamorduje Sidney? Na tyto otázky vám už dá odpověď pouze snímek sám.

03:55 Čas smyslnosti – Restoration (repríza Ne, 17:30)
Hrají: Robert Downey Jr., Sam Neill, David Thewlis

Americký historický snímek se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název RESTORATION), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád.

Chicago film

12:30 Chicago – Chicago
Hrají: Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger, Richard Gere

Barvitá, šesti Oscary oceněná adaptace broadwayského muzikálu Chicago o dvou kabaretních zpěvačkách z doby prohibice, které se na titulní stránky novin dostaly nikoli díky svému talentu, ale kvůli úkladným vraždám svých partnerů, vychází z mnohokrát oceněné inscenace Boba Fosseho (spoluautor, režie, choreografie), Johna Kandera (hudba) a Freda Ebba (spoluautor, texty písní). Muzikál byl uveden na divadle v roce 1975, opravdového triumfu se však dočkal až při znovuuvedení o jednadvacet let později: tehdy získal šest cen Tony. Kořeny díla spadají až do roku 1926, kdy byla na divadle poprvé uvedena hra Hodná malá žena, která se dočkala filmových verzí Chicago (1927, r. Frank Urson) a Roxie Hart (1942, r. William Wellman). Ta byla inspirována skutečným soudním procesem z roku 1924.

17:40 Kouzelný kolotoč – Sprung! The Magic Roundabout
Animovaný film pro děti

Animovaná britská pohádka na motivy populárního televizního seriálu. Malá Florence si bezstarostn ě hraje v krásné zahradě s kolotočem, znenadání se však vinou zlého kouzla ocitne uvězněná v tajemném ledovém vězení. Čaroděj Zebedee proto svolá všechny její přátele psíka Dougala, který miluje cukr a svojí Florence, krávu Ermintrudu, která zpívá operu a myslí si, že umí zpívat, slimáka Briana, který ji jediný obdivuje, a pohodového králíka Dylana. Čaroděj jim poví, že kdysi dávno, kdy byl svět ještě pokrytý ledem, jeho předkové bojovali proti zlému čarodějovi Zeebadovi, a podařilo se jim ho uvěznit v ledovém vězení pod čarovným kolotočem, kde měl zůstat do té doby, dokud si všichni na kolotoči budou hrát v harmonii. Vinou zlé příhody se však kouzlo přerušilo a vypustilo Zeebada na svobodu. Teď musí za tři dny najít tři diamanty, které mu zaručí svobodu a umožní mrazivou pěstí vládnout celému světu. Naši čtyři přátelé se okamžitě vydají na nebezpečnou cestu, aby našli tři kouzelné diamanty dříve než Zeebad. Podaří se jim zachránit svět? Zachrání svojí kamarádku Florence?

Equilibrium film

02:10 Equilibrium – Equilibrium
Hrají: Christian Bale, Dominic Purcell, Emily Watson

21. století, svět po třetí světové válce. John Presto je zvláštní agent vycvičený k trestání lidí, kteří nedodržují společností stanovená pravidla. Striktní režim světa budoucnosti likviduje každého, kdo projeví cit, ukrývá knihy, umělecká díla či hudební nosiče. Ty jsou totiž zakázány, protože umějí vyvolávat emoce a ohrožují tak umělou stabilitu totalitního státu založeného na strachu a represi. Co se stane, když agent s povolením zabíjet všechny, kteří se nějakým způsobem pokoušejí vymknout tomuto nesnesitelnému životu, vynechá svou povinnou pravidelnou dávku Prozia – drogy zbavující lidi emocí? A co se stane, když tento muž vzápětí potká krásnou a citlivou mladou ženu, která je dosouzena k smrti? Johnovi nezbývá než přehodnotit vše, co dosud bezduše vyznával, a pokusit se zachránit svět – i sebe samotného.

9.3.2008 – NEDĚLE

21:00 Hodiny – The Hours
Hrají: Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman

Jeden den a v něm osudová chvíle v životě tří žen, z nichž každá žije v jiné době. Naproti tomu jsou jejich osudy navzájem překvapivě propojené. Život a dílo Virginie Woolfové ovlivňuje příběh dvou dalších žen, žijících ve dvou dalších obdobích – v Kalifornii 50. let a v současném New Yorku.

BRAND24

Kompletní programové schéma je ke stažení ve formátu PDF zde.

Foto: archiv SPI International

Pořídili byste si kvůli volnému filmovému HD kanálu nový satelitní receiver?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).