Hlavní navigace

Fero Fenič: Prima asi TPP přijme, Nova bude chtít další výhody

25. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
25. 6. 2008

Televize Prima zřejmě přistoupí na Technický plán přechodu (TPP) na zemské digitální televizní vysílání, Nova se bude snažit před podpisem získat další výhody. V rozhovoru pro slovenský týdeník Profit to říká režisér a dokumentarista Fero Fenič, majitel digitální televize Febio.

Očekávám, že Prima návrh přechodu přijme a Nova bude vyjednávat, co dostane za to, když ho přijme. Stát digitalizaci podcenil a teď už nemá mnoho pák na to, jak ji donutit přijmout návrh bez ústupků, neboť jí zabezpečil analogové vysílání do roku 2018, ale zároveň slíbil Evropské unii, že ho v roce 2012 vypne, konstatuje Fenič.

Digitální televize Febio podle Feniče nečeká s žádostí o kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání pouze na to, jak se Nova s Primou postaví k TPP, ale také kvůli postoji operátorů pozemních multiplexů a kabelových operátorů. Stát dal velkou moc provozovatelům multiplexů a ti budou rozhodovat, koho budou vysílat. Teoreticky je možné, že by nové televize mohli odmítnout, anebo žádat nereálně vysoké ceny za číření. Proto se musí vyjasnit podmínky jejich činnosti, míní Fenič.

Za další problém považuje majitel Febia chování kabelových operátorů, kteří podle něj mohou odmítnout vysílat digitální televize, protože se jim nemusí hodit, že jim tyto televize zaberou prostor pro jiné, placené programy. Podle novely vysílacího zákona, která platí od ledna letošního roku, ale musí všichni kabeloví operátoři povinně zařadit nové pozemně šířené televizní stanice do základní omezené programové nabídky.

BRAND24

Když půjde všechno hladce, počítám se spuštěním televize ve druhé polovině příštího roku. Ale reálněji to budu vědět až na podzim, kdy se vyřeší zmíněné problémy, řekl Fenič slovenskému Profitu. Febio TV má podle Feniče nové zahraniční investory, kteří čekají na jasné určení právních rámců, aby se podle nich mohli definitivně rozhodnout, nakolik bude investice do nové digitální televize v České republice riziková.

Samozřejmě, oslovují nás i jiní zájemci, protože jsme stále otevření všem možnostem, dodal Fero Fenič.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).