Hlavní navigace

Ferguson ARIVA@link 200: HD satelitní přijímač s velice zajímavými funkcemi

29. 10. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Ferguson ARIVA@link 200 je jednotunerový satelitní přijímač od polského dodavatele založený na operačním systému Linux ST. Má téměř totožný název jako levnější zlidovělý bratr Ferguson Ariva 200 HD, od kterého se však zásadně liší konstrukcí, koncepcí, rozšířenými funkcemi, a to se samozřejmě projevilo i dvojnásobnou cenou. Přijímač je vybaven dvěma CI sloty pro moduly a jedním pro přístupovou kartu pay-TV. PVR Ready umožní nahrávat na externí pevný disk nebo na USB flash disk včetně Timeshiftu.

Nabízí pokročilé síťové funkce po telnetu: internetová rádia Jamendo, YouTube, Picasa, VideoLAN, twitter, flickr, SHOUTcast, UpnP, RSS atd.), podporuje AVI (Xvid), VOB, FLV, MP3, OGG, TS/TRP, JPEG, MPEG2, MPEG1/2. Rozměry přijímače jsou (š x v x d) 340×60×242 (mm), napájení 90–250V AC, 50/60Hz, maximální odběr 35W, v režimu Standby Max. 1W.

Ferguson ARIVA @ link 200 přední panel

Celkový pohled na přijímač nahoře, dole s otevřenými dvířky, kde je skryto USB, tlačítkové ovládání a porty pro kartu a moduly

Přední panel

Na předním panelu, který je v černomodré barvě nenajdeme žádné ovládací prvky. Mimo nápisů zde modře svítí velice příjemný, dobře čitelný šestnáctimístný VFD displej, který zobrazuje název stanice, přesný čas s datem nebo další stavy přijímače.

Ferguson ARIVA @ link 200 čas a datum

Displej zobrazuje např. přesný čas s datem nebo činnost v menu, například rozlišení obrazu a další

Ferguson ARIVA @ link 200 displej program

Při sledování programu zobrazuje číslo předvolby a momentálně zvolený název programu

Vše další je skryto v dolní polovině panelu pod tmavě modrým výklopným víkem. Odleva tam najdete USB port pro připojení externího USB média. Následují tři tlačítka: Power, kterým vypínáme/restar­tujeme přijímač (do StandBy se přijímač přepíná pouze prostřednictvím dálkového ovládání), další dvě tlačítka se šipkami přepínají na následující/před­chozí kanál nebo přesouvají kurzor v menu nahoru/dolu. Následuje jeden univerzální CA slot (čtečka) pro přístupovou kartu, která se vkládá čipem napřed a směrem nahoru! Poslední jsou dva porty pro přístupové moduly.

Ferguson ARIVA @ link 200 zadní panel

Na zadním panelu snad nic potřebného nechybí

Zadní panel

Zadní panel disponuje odleva těmito porty:

LNB IN: Vstup koaxiálního kabelu z konvertoru na parabole
LOOP OUT: Výstup signálu z konvertoru do jiného satelitního přijímače .
ETHERNET: Port Ethernet sloužící ke komunikaci přes síť LAN/Internet (RJ45).
HDMI 1.3: Výstup digitálního obrazu a zvuku.
USB: USB 2.0.
OPTICAL: Digitální optický audio výstup.
COAXIAL: Digitální koaxiální audio výstup.
TV SCART: Analogový výstup SCART pro připojení televize.
COMPONENT (YpbPr): Komponentový video výstup 3× RCA (YpbPr).
AUDIO (L/R): Analogový výstup audio stereo 2×RCA.
MODEM: RJ-11 port. Zařízení má vestavěný modem analogové PSTN telefonní linky. Modem umožňuje obousměrnou komunikaci s cílem získat přístup k Internetu a má funkci interaktivní výměny. Připojuje se k telefonní lince pomocí telefonního kabelu.
ON/OFF: Vypínač síťového napájení a vedle napevno zabudovaný síťový kabel

Ferguson ARIVA @ link 200 dálkový ovladač

Dálkové ovládání RCU-610

Univerzální dálkový ovladač tzv. 4 v 1 je vyroben v převážně černém provedení. Jeho vrchní část je orámována stříbrnou lištou. Je mohutnější co do hmotnosti a značně silný s prohnutou spodní částí pro snadnější uchopení. Tlačítka jsou dobře rozmístěna s mírně tvrdším stiskem. Odezva je u některých funkcí rychlá, u přepínání kanálů a dalších je však velice dlouhá (viz Závěrečné hodnocení). Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení.

Instalace

Menu je velice rozsáhlé na různá nastavení vzhledem k rozšířeným funkcím tohoto přijímače. Základní nastavení a ladění programů se neliší od jiných přijímačů a tak se zde zmíním pouze o některých dalších nadstandardních funkcích tohoto multimediálního satelitního boxu.

Ferguson ARIVA @ link 200 menu

Hlavní menu přijímače je rozděleno na čtyři části a větví se na další nastavení

Ferguson ARIVA @ link 200 co umí

Výběr z funkcí tohoto přijímače

Ferguson ARIVA @ link 200 ruční vyhledání satelitu

Zvolení satelitu a další nastavení pro vyhledávání, vpravo editace zvoleného kanálu

Síťová připojení

Během spouštění se přijímač automaticky připojuje k síti. V režimu Auto je připojení DHCP automatické. Při ručním režimu se stálou IP adresou ji musíme zadat. Nejdříve adresu výchozí brány. Ve většině případů je to hodnota 255.255.255.0­. Adresa brány – zadání IP adresy routeru. Zadáme adresu serveru DNS, což bývá IP adresa routeru. Lze zadat dvě adresy DNS serveru.

Můžete se také připojovat pomocí telefonní linky, a to v menu Modem. Zadejte číslo linky, pomocí které bude navázáno připojení, a poté stiskněte MENU pro připojení.

Ferguson ARIVA @ link 200 aplikace LAN

V menu přijímače najdeme přednastavené i tyto aplikace komunikující prostřednictvím sí­tě.

Fotografie/Pi­casa/Flickr/Ra­dio

Po vstupu do menu ARIVA media v režimu rádio lze využít následující aplikace: Fotografie, Picasa i Flickr v kombinaci s internetovým rádiem, které plní funkci zvukové stopy. Tlačítko Jump slouží pro přeskočení z aktuální pozice na libovolné místo na časové ose. Zvolte úsek přeskočení (1–10 minut) pomocí šipek na dálkovém ovládání nahoru/dolů.

Ferguson ARIVA @ link 200 internet

Aktivní menu Filmy

Multifeed

Některé programy umožňují prohlížení nejrůznějších informací např. Z oblasti sportu, vědy, počasí atd., neboli tzv. Multifeedů. Na dálkovém ovládání stiskněte FEED pro zobrazení Multifeedu k danému programu (je-li tato informace vysílána spolu se signálem). Feed vyberete pomocí tlačítek nahoru/dolů a potvrdíme tlačítkem OK.

ARIVA share je streamové sdílení MP3, fotografií (pouze kompatibilní formáty) mezi PC a satelitním přijímačem pomocí místní sítě.

Ariva-i je rozhraní pro připojení přijímače do PC přes lokální síť. Program umožňuje:

• Úpravy seznamu kanálů přímo z vašeho počítače. • Prohlížení a operace (kopírování, mazání) na soubory s přijímačem zapojit do USB paměti. • Upload a zobrazení (tzv. streaming) kanály přímo na obrazovce počítače (tato možnost má být brzy přidána).

Jazyk titulků

TV Stiskněte SUBT pro výběr jazyka titulků (je-li tato informace vysílána spolu se signálem). Konkrétní jazyk vyberete pomocí šipek nahoru/dolu/OK.

Ferguson ARIVA @ link 200 fotky a RSS

Na prvním obrázku aktivní menu Fotografie, na druhém RSS čtečka.

Nahrávky

Stiskněte SUBT pro výběr jazyka titulků (je-li jazyk vysílán spolu se signálem) v nahrávce. Konkrétní jazyk vyberete pomocí šipek nahoru/dolů/OK.

Filmy

Podporované přípony: SRT, SMI, SUB. Stiskněte SUBT pro zobrazení seznamu dostupných titulků. Pro deaktivaci titulků stiskněte opětovně toto tlačítko. Jsou-li titulky s filmem vzájemně asynchronní, lze je snadno sesynchronizovat stisknutím šipky vlevo/vpravo a seřídit čas (maximální rozdíl –5 sekund / +5 sekund v 0.1 sekundovém intervalu). POZOR! Pro zobrazení titulků ve filmu je nezbytné, aby titulky i film měly stejný název.

Formáty filmů

Nahrávky MPEG-4 (.trp), DivX/Xvid (.avi, .divx), FLV (.flv), PAL (50Hz) VOB (.vob), PAL (50Hz) MPEG-2 (.mpg, .m2v, .ts, .trp).

PVR

Přijímač podporuje libovolný pevný disk, umístěný v korpusu, s vlastním napájením. Jedinou podmínkou je, že se na disku nachází alespoň jeden základní oddíl naformátovaný souborovým systémem FAT32, EXT2 EXT3 nebo NTFS. Při naformátování na NTFS však lze pouze přehrávat filmy, hudbu a jiné multimediální soubory (nelze použít funkci nahrávání!). Přijímač má 3 vstupy USB 2.0 pro připojení externích paměťových médií (1 x na zadním panelu, 1 x na předním, 1 x uvnitř přijímače). Aby mohl být pořad nahrán v HD rozlišení, musí mít použité USB médium minimální rychlost zápisu 20 Mbps.

Ferguson ARIVA @ link 200 interní flash

Interní flash 4GB je bez obalu zasunuta do portu na plošném spoji a je zabezpečena proti vysunutí lehce odstranitelným lepidlem

Pro zapojení USB paměťového média do vnitřního vstupu USB je potřeba otevřít horní kryt. V tom případě však musíte porušit plombu a ztratíte tím záruku! Tam je v USB portu plošného spoje umístěna flash 4GB aretovaná lepidlem. Funkce Timeshift umožňuje nahrávat a přehrávat s časovým posunem aktuálně sledovaný pořad, který je v dané chvíli ještě vysílán.

Odpojení externích USB

Pro odpojení USB stiskněte žluté tlačítko na dálkovém ovládání. Pro bezpečné odpojení USB paměti od přijímače vždy používejte tuto funkci. Vyhnete se tak riziku poškození přijímače nebo USB paměti.

Přepnutí kanálu

Během nahrávání jednoho pořadu lze sledovat jiný, který se nachází ve stejném muxu. Jeden ze dvou kanálů nesmí být ale zakódován (FTA)!

Ferguson ARIVA @ link 200 EPG a teletext

EPG je přehledné, při jeho zapnutí se postupně načítá do paměti. Trvá delší dobu, než se původní EPG (starší) přepíše za nové, což může zmást obsluhu. Teletext se zobrazuje správně česky a svižně, chybí pouze diakritika u velkých písmen. Zobrazuje se na popředí sledovaného programu ve zmenšeném okně

Ferguson ARIVA @ link 200 vnitřek

Pohled na osazení součástek přijímače. Vpravo nahoře je flash 4GB, uprostřed je chladič s hlavním procesorem a od něj vpravo jsou čipy pamětí. Vlevo dole je DVB-S/S2 tuner. Úplně vlevo nahoře jsou pod sebou dva CI sloty a vedle jedna čtečka karet. Vpravo je plošný spoj napájecího zdroje.

Jak nahrát nový software do přijímače podle doporučení výrobce:

1, Zkopírujte již rozbalený firmware na vaši Flash paměť (musí mít koncovku .tgz)
2, Vložte vaši USB Flash paměť do přijímače.
3, Otevřete si v menu přijímače záložku Instalace a vyberte volbu USB aktualizace.
4, Potvrdit USB aktualizaci výběrem ´´ANO´´
5, Počkejte než doběhne aktualizace, po dokončení se přijímač sám zapne do režimu StandBy – vyčkejte ještě 5 minut a teprve po 5 minutách můžete přijímač zapnout tlačítkem na předním panelu.
6, Při přehrání software vždy uveďte přijímač do továrního nastavení.

Aktualizace přes internet

V menu pro aktualizaci firmwaru přijímače vybereme položku aktualizace přes internet. Po ukončení aktualizace se přijímač automaticky restartuje.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěrečné hodnocení

Tento přijímač je svojí koncepcí velice zdařilý. Bohužel se softwarově všechny funkce zatím nepodařilo vyladit k úplné spokojenosti. Velké mínus je přepínání kanálů. Na tom musí ještě programátoři software zapracovat. Přepnutí kanálu do jeho zobrazení má prodlevu bohužel od 3 až do 8 vteřin! Do té doby je obrazovka černá. Navíc u kódovaných signálů se někdy nejdříve objeví hláška o nedostupnosti signálu a za delší dobu teprve obraz naskočí. Obraz zmizí na nějakou dobu například i při přepnutí z EPG. Celkově je odezva tlačítek u některých funkcí velice pomalá, například při změně rozlišení obrazu (tlačítko RES). Stalo se mi, že přijímač při změně zobrazení zamrzl a musel být restartován. ICE karty Skylink i Cryptoworks od CS Link fungují ve čtečce bez problému. Při prvním vsunutí karty jsem ji však musel několikrát vysunout, pravděpodobně byly zkorodované kontakty ve čtečce. Podle výrobce se karty musí vkládat do nebo z přijímače ve vypnutém stavu přijímače. S jednou kartou ve čtečce a druhou v modulu nebyly problémy s kompatibilitou. Jako každý nový model na trhu s prvním software vykazuje tento přijímač ještě některé nedostatky a bude záležet na výrobci, kdy provede úpravu programu.

Ferguson ARIVA @ link 200 info o kartě

V menu se můžete dozvědět podrobné údaje o aktivaci vaší karty vložené do čtečky

Z parametrů ještě vyjímám:

• PAL upscaling na 720p nebo 1080i
• Podpora 20ti programovatelných časovačů
• Rychlé vyhledávání kanálů (QuickFind)
• Podpora DiSEqC 1.0, 1.1 a DiSEqC 1.2, USALS
• Podpora MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264

Poklepáním levým tlačítkem myši na obrázky je můžete zvětšit v novém okně.

Ferguson ARIVA @ link 200 krabice

Balení obsahuje

BRAND24

– Přijímač
- Dálkový ovladač RCU-510
- Manuály k obsluze: český, anglický, německý a polský
- Kabel HDMI

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/fer­guson-ariva-link-200.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 5 990 Kč včetně DPH
Grafika s použitím upravených firemních fotografií, vlastních fotografií a screenshotů

Jaký přijímač pro příjem televizního signálu se v dohledné době chystáte zakoupit, nebo dokoupit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).