Hlavní navigace

Ferguson Ariva 250 Combo: pozemní i satelitní box s PVR a webovým prohlížečem

15. 8. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Nový model od Fergusonu kombinuje satelitní a terestrický příjem. Proti předešlým má kvalitnější obraz a je lépe hardwarově i softwarově vybaven.

Ferguson Ariva je pojem, který u některých čtenářů i majitelů vyvolává zcela opačné asociace. Jejich prodej byl od začátku vstupu na trh hitem a stále je velký. Někteří tuto značku zatracují, jiní na ní nenechají dopustit. Jasné je, že Arivy u nás a nejen u nás vyvolaly cenovou válku svojí příznivou cenou a ostatní výrobci se začínají přizpůsobovat. Dnes proto ceny různých výrobců satelitních přijímačů také strmě klesají, a to je pro zákazníky dobře. Počáteční, mírně vyšší poruchovost fergusonů, je jak se zdá již za námi a přicházejí další vylepšené modely.

V této recenzi se podíváme na tuto novinku, která vychází z předchozích verzí Ferguson Ariva 210 a 220. Doufám, že příští model tohoto T/S přijímače bude již včetně tuneru DVB-T2 a s možností příjmu hybridní aplikace HbbTV. Pak se stane tento přijímač i dlouhodobě perspektivní pro náš trh.

Vylepšení u tohoto modelu spočívá v použití osvědčeného hlavního řídícího procesoru M3606 (400MHz, DDRII). Byla vylepšena podpora WiFi adaptérů a přístup na webové stránky YouTube, YouPorn, a dailimontion, RSS čtečky, počasí, aplikace Mapy Google atd. Je zlepšena podpora pro titulky, nebo kódování XviD (DivX) a o praktickou funkci multiroom. Zmenšila se i spotřeba energie v pohotovostním stavu přijímače, která je u tohoto modelu menší než 1Watt tak jak nařizuje EU.

Přední panel

Rozměrově bych přijímač zařadil mezi zařízení střední velikosti a v tomto ohledu se neliší od svých předchůdců (260×180×50mm.). Je vyráběn opět celý v černé barvě.

Zleva na předním panelu nalezneme samostatné tlačítko POWER. Následují do kruhu situovaná tlačítka pro pohyb v menu, nebo přepínání kanálů, či regulaci zvuku. Uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Následující dvě tlačítka umožňují vstup do MENU a druhé je pro výstup z menu EXIT. Uprostřed panelu je světle modrý alfanumerický displej, jehož jas si můžete regulovat podle svého gusta v menu. Na displeji jsou ještě další pomocné ikony, které se rozsvěcují a zhasínají podle různých stavů přijímače. Pod displejem se nachází ještě dvě diody, zelená svítí při provozu přijímače a červená ve StandBy. Je zde také čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním. Zcela vpravo je pod odklopným víčkem nahoře jedna univerzální čtečka pro přístupovou kartu, kterou vkládáme čipem dopředu a dolů a pod ním je CI rozhraní pro libovolný CA modul. Pod odklopným víčkem ještě najdete jeden ze dvou USB portů přijímače.

Zadní panel

První tuner na zadním panelu zleva nabízí terestrický vstup ANT IN s průchozím signálem LOOP OUT na další terestrický, nebo televizní přijímač, a satelitní tuner s F konektory LNB IN a průchozím signálem na LNB OUT na případný další satelitní, nebo televizní přijímač. Následuje analogový port SCART, optický S/PIDF digitální audio výstup, HDMI video výstup a digitální audio s HDCP, LAN/Internet 10/100Mbit, datový port RS232 pro komunikaci s PC, USB pro připojení externího úložiště a upgrade software, a 2× RCA cinch audio výstupní konektory L/R pro připojení analogového zesilovače. Zcela vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel a pod ním kolébkový síťový vypínač (AC 175 – 250V~, 50/60Hz).

Programovatelné dálkové ovládání RCU 650

Luxusní dálkové ovládání je celé v černé barvě. Na vrchní straně s výrazně lesklým povrchem, spodní díl je s matným protiskluzovým mechovým povrchem. Rozměry jsou 240×84×15mm. Disponuje 51 tlačítky! Všechna tlačítka jsou výrazně popsána, opatřena srozumitelnými symboly a některá jsou barevně odlišena. Výrazně upoutají tlačítka rozmístěná ve středu ovládání do dvojitého kruhu ve středu s potvrzovacím tlačítkem OK/list. Toto universální dálkové ovládání umožňuje také v základních funkcích ovládat i TV, SAT, DVB, DVD, CableBox, DVR, VCR, AUX/TUNER/TAPE, HDD, HDplayer, ADSL, CD/LD a Blu-Ray,DVD i jiných výrobců.

Kódy na programování najdete v závěru přiloženého tištěného manuálu, kde si přečtete o způsobu programování. Toto řešení je výhodné, umožní nám schovat ze stolu několik dalších ovladačů k jiné elektronice v domácnosti. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Je rozměrově totožné, jaké známe například od přijímače Ferguson Ariva 200 Combo, které ale neumožňuje ovládat tolik různých zařízení. Některá tlačítka jsou u tohoto modelu také jinak rozmístěna.

Odkrytovaný přijímač s vloženou přístupovou kartou Irdeto. Všimněte si, že hlavní procesor M3606 je chlazen pouze pasívně, plátkem mosazného plíšku. Přesto se přijímač i procesor nezahřívají nad únosnou mez.

Instalace

Po zapojení všech periferií můžeme na zadním panelu kolébkovým vypínačem přijímač poprvé zapnout. Bootování proběhne velice rychle a uvítá nás čeština v již otevřeném MENU. Přesuneme se šipkami na okno Nastavení systému a můžeme začít s nastavováním. Zvolíme Rozlišení videa: By source, By Native TV, 480i, 480p, 576i, 576p, 720p50, 720p60, 1080i50, 1080i60, 1080p50, nebo 1080p60. Zvolíme poměr stran zobrazení: Auto, 4:3 lettrrbox/panscan/combined, 16:9 letterbox/panscan/comboned. Nastavíme video výstup: YUV, nebo RGB. Můžeme také zvolit Digitální video výstup: LPCM Out, nebo Bitstream Out. V tomto okně v poslední položce zvolíme HDMI CEC: zapnuto/vypnuto.

V okně Nastavení zobrazení můžeme upravit jas, kontrast, nasycení, odstín a ostrost obrazu. Výchozí poloha je 50 a netřeba to s nastavováním přehánět do extrémů. V okně Nastavení místního času zvolíme region Německo, které je ve stejném časovém pásmu jako Česká republika. Ještě se zmíním o nastavení jasu displeje předního panelu. Ve stejnojmenném okně můžete zvolit jeho jas v rozmezí 1 až 8. I když nastavíte jas na stupeň 8, nebude vás rušit při sledování televize. Dále můžete zapnout/vypnout pohybující se text (tzv. scrool) a zvolit zapnutí/vypnutí a zobrazení/nezobrazení čísla předvoleb kanálů na displeji. V menu Ostatní zvolíme napájení LNB zapnuto/vypnuto a případně další volitelná méně podstatná nastavení.

Ze seznamu v Menu můžeme zvolit požadovaný satelit (satelity) a začít s jeho skenováním. Satelity jsou prohledávány automaticky v pořadí, v jakém je označíme. Naskenované programy můžeme pak editovat podle svých potřeb. V případě, že v přijímači některý transpondér není, můžeme si jej přidat, nebo zaniklé transpondéry ze seznamu i odstranit. Přijímač disponuje i rychlým skenem /QuickFind).

Pozemní, čili terestrické kanály se přijímačem vyhledávají zcela automaticky tak, že přijímač prohledá celé pásmo. Pokud známe frekvenci, nebo kanál, který chceme naladit a vyloučit muxy, které naladit nechceme, můžeme použít ruční ladění zadáním příslušného kmitočtu nebo kanálu.

Tlačítkem OK/list zobrazíme seznam uložených programů. V něm se pohybujeme pomocí šipek nahoru/dolů. Při pohybu se vždy vpravo od seznamu zobrazuje malé okno s názvem právě probíhajícího programu. Šipkami vlevo/vpravo zvolíme přepnutí seznamu z DVB-T na satelit, nebo na kompletní seznam všech uložených kanálů (DVB-T i satelitních). Seznam můžeme dále třídit podle abecedy (červené tlačítko), nebo seřadit zvlášť kódované programy a volné programy, dále podle poskytovatele, nebo zobrazit pouze HD programy. Poslední možností je zobrazení podle vybraného poskytovatele (SECA, IRDETO, Nagravision, Conax, Cryptoworks atd.)

EPG

Elektronický programový průvodce je zobrazován ve dvou režimech. Klasicky na sedm dnů dopředu a pro jeden program na celý den s podrobným popisem zvoleného programu (viz screenshot níže). Posun vpřed na další programy, hodiny a dny u klasického zobrazení provedeme stiskem šipky vpravo. Zvolený program se on-line zobrazuje v malém okně v pravém rohu okna.

Nastavení DDNS je důležité pro rychlé cachování DNS záznamů a vyloučí se tím používání staré IP adresy. Záznamy jsou získávány z hlavních DNS serverů příslušné domény. K zadávání adres a dalších údajů slouží tato virtuální klávesnice.

Pokud máme zájem podívat se na počasí ve zvoleném městě s výhledem na čtyři dny dopředu, spustíme si tuto aplikaci. Města si můžeme přidávat do seznamu, nebo je i odstraňovat.

Připojujete-li přijímač k místní síti, je třeba použít kabel RJ45. Pokud chcete místo pevného připojení na síť použít bezdrátové, je nutno si přikoupit WiFi adaptér založený na chipsetu Ralink Rt5370 802.11n 150Mbit/s, který připojíte do USB portu. Při změně sítě se doporučuje restart přijímače. K propojení přijímače s PC použijte tzv. Null Modem RS232.

Na obrázku je WiFi dongle 802.11b/g/n založeným na procesoru Ralnik Rt5370

Aplikací Google Map si můžete najít tak jako na svém PC požadovanou mapu oblasti, která vás zajímá.

Ariva poskytuje i nepřeberné množství videí, které si můžete vybrat buď z uloženého seznamu, nebo přidáním dalších oblíbených adres.

PVR a multimedia

Disk se doporučuje formátovat souborovým systémem NTFS kde není omezena velikost nahrávky, případně FAT32, který je také podporován, ale zde jsou větší nahrávky rozdělovány do několika souborů. Soubory nahrané přijímačem lze bez problémů přehrávat i editovat mimo přijímač včetně záznamů kódovaných programů. Tato funkcionalita však není do budoucna garantována vzhledem k zabezpečení karet Irdeto. Bude záležet na budoucí podpoře výrobce, která je zatím bezproblémová. V menu si můžete zvolit, jak se bude záznam ukládat na disk. Máte volbu PS (program stream), nebo TS (transport stream). Je zde podpora i funkce TimeShift. Přijímač je schopen přehrávat také soubory MP3, OGG, FLAC, MPEG, Xvid, MPG, AVI, VOB, TS, TRP, MP4, MKV a další. Můžete si také prohlížet své fotografie ve formátu JPEG.

Pokud budeme nahrávat z terestrického vysílání, přijímač je schopen nahrát i dva programy současně, ale pouze z jednoho muxu. Navíc se současně můžeme dívat na jakýkoliv satelitní kanál. Při nahrávání ze satelitního kanálu můžeme nahrát pouze jeden kanál a na jiný z téhož muxu se dívat, ale pouze nekódovaný.

Nový software a aplikace pro Android

Těsně před dokončením recenze se objevila zajímavá aktualizace a aplikace. Od 6. července 2012 je ke stažení nová verze software pro tento přijímač: 1.18B6. V této verzi začíná dekodér přijímače spolupracovat s přístroji založenými na bázi operačního systému Android, díky aplikaci Remonte Ariva. Software si můžete stáhnout zdarma na Google Play. S tímto software můžete nahradit univerzální dálkové ovládání Arivy smartphonem, nebo tabletem. Software bude fungovat i s některými předešlými přijímači Ariva (viz seznam na konci odstavce). POZOR! Satelitní přijímač musí mít instalovanou verzi software 1.18×x, nebo vyšší a musí být připojen k Internetu.

Několik pohledů na menu ve smartphone

Tato aplikace je kompatibilní i s těmito modely přijímačů Ariva:

  • Ariva 52E
  • Ariva 102mini
  • Ariva 102E
  • Ariva 102 cable
  • Ariva 202E
  • Ariva 150Combo
  • Ariva 250Combo

Závěr

Tento přijímač má oproti předešlým modelům několik vylepšení popsaných výše. Obrazově je znatelně na vyšší úrovni. Barvy, kontrast, jas i zaostření je při nastavení v menu na 50 procent optimální, ale lze je nastavit v širokém rozmezí. Záleží ale také na nastavení vašeho zobrazovače. S kartami od poskytovatelů CSLink, Skylink, nebo UPC na podmíněný přístup vložených v uni čtečce nebyl žádný problém s dekódováním a ani s různými moduly s kartami příslušných poskytovatelů jsem nepozoroval žádné problémy a navíc se navzájem neovlivňovaly! Je zde podpora teletextu i titulků. Podporuje až 32 programovatelných časovačů. Přijímač podporuje MPEG-2, MPEG-4 AVC/h.264 a DVB-T. Podpora HD 1080p je zajímavá nejen k přehrávání vlastních videí. Česká televize totiž oznámila, že do pěti let přejde na výrobu pořadů v tomto formátu a navíc s prostorovým zvukem. Menu přijímače má podporu 15 jazykových mutací včetně slovenštiny.

Manuál k tomuto přijímači je společný i pro některé z dřívějších modelů, proto některé popisované funkce nemusí odpovídat skutečnosti. Čeština manuálu je na některých místech textu velice úsměvná. Pokud vlastníte televizor Samsung s funkcí Anynet+, automaticky se na něm nastaví port HDMI, a je lhostejné, na který je připojen. Spotřeba přijímače v provozu je 24 až 30 Wattů ve StandBby jak nařizuje Evropská unie je menší jak 1 Watt.

Upgrade firemního software: http://db-pl.2ap.pl/blue/index.php?di­rectory=ARIVA 250 Combo/Softy&PHPSESSID=8c7859fcc6ba5c104d02­257d62c08278

Zajímavý odkaz – pozor však na ztrátu záruky!: http://www.mediafire.com/?7a67cy­yplkobggj

Obsah balení

  • Ferguson Ariva 250 Combo
  • UNI dálkové ovládání RCU 650
  • 2× AAA baterie
  • Český manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech

web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-ariva-250-combo.html

e-mail: info@tvdigitalne.cz

BRAND24

Orientační cena: 2190 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor, s použitím fotografií výrobců: displeje smartphone, dongle a blokového schéma procesoru.

Combo přijímače s terestrickým a satelitním příjmem zlevnily na hraniční hodnoty. Jaké finanční prostředky hodláte vydat, nebo jste již vydali za koupi takového přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).