Hlavní navigace

Fanda a Dajto: Stejní a přesto rozdílní sourozenci z bývalé federace

23. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oba dva nové kanály bermudské společnosti CME míří na mužského diváka, každý ovšem trochu jinak. Co mají společného a v čem se liší? Proč mají obě stanice tak neobvyklý název?

Názvy kanálů: Úlet, nebo dobře promyšlený tah?

Když na veřejnost unikl před několika měsíci název chystaného pátého kanálu televize Nova, řada čtenářů se domnívala, že jde pouze o pracovní verzi, případně pouze jednu z uvažovaných variant. Ostřejší kritici pak novou stanici s radostí označovali jako dámské přirození a tvrdili, že horší pojmenování už snad tato televize dostat nemohla. Pak přišel chystaný kanál Markízy, který se měl nejprve jmenovat Markíza Cinema, později Markíza Action a nakonec je z něj Dajto. Pokud ale někomu přijdou obě jména směšná, pak by CME určitě křivdil, protože jsou více než výstižná.

Fanda je na tom ve svém pojmenování možná ještě mnohem lépe než Dajto. Jeho označení je hned dvojsmyslné. Nejde jen o typicky české jméno, tedy Františka, ale především sportovního fanouška, ale i milovníka erotiky, filmů a dalších televizních pořadů. Fanda tak mnohem lépe může charakterizovat své zaměření než Dajto. Ovšem nemůžeme tvrdit, že Slováci by na tom byli s pojmenováním nového kanálu hůře. Dajto symbolizuje mnohé, ale můžeme se přiklonit k českým dej to, nestyď se, udělej to. Ať se vám to ale líbí, nebo ne, oba názvy rozhodně nejsou špatné.

Nova nedávno představila Fandu na tiskové konferenci v centru Prahy. Všichni zúčastnění včetně generálního ředitele Jana Andruška nešetřili úsměvy.
Autor: Nova

Nova nedávno představila Fandu na tiskové konferenci v centru Prahy. Všichni zúčastnění včetně generálního ředitele Jana Andruška nešetřili úsměvy.

Grafika, promo a vizuál

To, v čem se Fanda s Dajto poměrně liší, je jejich komunikace na televizní obrazovce. Společné mají to, že oba jsou zkrátka a jednoduše programy pro opravdové chlapy, alespoň se tedy tak snaží tvářit. Každý z nich to ale dělá tak trochu po svém. Zatímco v promo spotech Fandy vám může připadat, že jste do role aktéra stylizováni vy sami, tedy jste-li zrovna muž, u Dajto vám přísluší role pozorovatele, a to ať už jde o první z image videí s automobilovým závodníkem, který si odskočil, tak například o „borce z baru“, který se rozhodl „sbalit frajerovu roštěnku“.

Co mě osobně vadí, jsou loga obou stanic. Dajto je na tom trochu lépe, protože musím uznat, že jeho identifikátor na obrazovce nevypadá v průhledném podání vůbec špatně, ale kombinace červené a žluté… Není to zkrátka ono. Otázkou ovšem je, jak by se vůbec s názvem kanálu Dajto dalo v logu pracovat. Fanda ale na tom není o nic lépe, možná ještě hůře. Nepochybuji o tom, že si určitě nejeden kreativec trápil hlavu nad tím, jak zapasovat písmeno „F“ do loga. Nemohl v něm být prostý název Fanda, případně, jak by logo vypadalo na obrazovce v průhledném provedení?

Filmy, seriály a sport: Prvek, který obě stanice pojí

Přesto, že nabídka filmů na Fandovi a Dajto je pochopitelně rozdílná, svým charakterem jde v podstatě o snímky stejné, čili právě ony jsou prvkem, který mají obě stanice společný. Obě stanice se navíc stávající zajímavým odkladištěm (a nechápejte toto slovo hned pejorativně), kde se mohou usídlit starší kusy, které by pochopitelně na hlavních kanálech (Nově a Markíze) žádná velká čísla neudělaly a dost možná by i propadly, protože už jsme je tu viděli minimálně „stokrát“, a to ať už jde o snímky typu Rambo, Muži v černém nebo třeba Anakonda.

Spolupráce obou kanálů by měla být patrná zejména v oblasti sportu. Ostatně, pro server DigiZone.cz to přiznal v aktuálním rozhovoru přímo ředitel tematických stanic Nova Sport a Fanda Marek Kindernay, který dal našim čtenářům hned příklad: 8. září budeme vysílat přímý přenos boxerského zápasu Vitalije KličkaManuelem Charrem. To je přesně ten příklad, kdy se na vysílání zápasu podílí více stanic CME, máme práva pro Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko a Česko. Stejným způsobem nakupujeme i další vysílací práva.

BRAND24

Starší (a x-krát reprízované) filmy by už pravděpodobně dobrá čísla hlavním kanálům neudělaly. Na menších stanicích ale mohou diváka potěšit.
Autor: Bonton

Starší (a x-krát reprízované) filmy by už pravděpodobně dobrá čísla hlavním kanálům neudělaly. Na menších stanicích ale mohou diváka potěšit.

Erotika: Red News Fandy a Sexy sport Dajto

Zatímco Nova se spolehla na všeobecné zpravodajství, respektive spíše novinky ze společnosti, na Slovensku dali přednost sportu. Osobně si ale myslím, že oba formáty jsou na obrazovce tak trochu zbytečně. Místo toho, aby se pánové zaměřili na zpravodajství, jsou tu dámy od toho, aby ukázaly své vnady. Problém je ale v tom, že to je tak asi všechno. Rozhodně by proto neškodilo, kdyby obě televize byly odvážnější a nechaly slečny předvést něco víc. Když už se tedy „pořady“ vysílají, mohly by se tu objevit například dvojice, které by v mezích slušnosti a etiky mohly předvést nějaké menší hrátky.

Opět se budu opakovat, ale v roce 2012 jsme skutečně už někde trochu jinde, než jsme byli v devadesátých letech a odhalování po desáté hodině, které neskončí ničím jiným, než sundáním podprsenky, je tak trochu k smíchu. Chápu, že se na těchto stanicích nemůže objevit tvrdá erotika, ale trochu invence a koření by obou programům jistě neškodilo. Naštěstí tu máme internet, který je v oblasti lechtivého obsahu skutečně bezednou studnicí. To si naštěstí Fanda i Dajto uvědomili a bonusový obsah, je-li ho tak možné označit, skutečně někdy nevypadá špatně. Posuďte sami…

Která stanice je podle vašeho názoru lepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).