Hlavní navigace

Expertíza doporučuje Polsku startovat s MPEG-4 (dokument)

27. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 12. 2005

Polsko by mělo zahájit pravidelné zemské digitální vysílání v kompresním standardu MPEG-4 a ne v MPEG-2 jako drtivá většina ostatních zemí světa. Polské Radě pro rozhlas a televizi to v objednané expertíze doporučuje Institut kvality. Podle něj je totiž standard MPEG-2 zastaralý a překonaný: MPEG-2 je v tuto chvíli překonaným standardem, zatímco standard MPEG-4 ve verzi AVC/H.264 otevírá nové možnosti, píše institut v devětadvace­tistránkovém dokumentu.

Podle studie už značná část výrobců digitálních přijímačů produkuje dekodéry kompatibilní se standardem AVC/H.264 (včetně polské společnosti RWT Radom, která jej uvede na trh v polovině roku 2006). Výhodou MPEG-4 je podle ní fakt, že se do multiplexu vejde přibližně dvojnásobek televizních programů oproti síti, která využívá kompresního standardu MPEG-2. Ceny set-top-boxů pro příjem MPEG-4 jsou podle institutu zatím asi o 30 procent vyšší než u přijímačů, které podporují pouze MPEG-2. Do půl roku se prý ale ceny vyrovnají.

BRAND24

Pro konečné rozhodnutí je potřeba vyčkat na přijímače MPEG-4, míní autoři expertízy. Polská vysílací rada už začala zjišťovat, zda se podaří pro místní trh zajistit přes milion set-top-boxů s tímto kompresním standardem. Začátkem příštího roku pak radní vypíší licenční řízení na obsazení dvou pilotních multiplexů, které budou využívat právě standard MPEG-4. Jeho užití při řádném vysílání prosazují hlavně komerční stanice Polsat a TVN. Nynější experimenty DVB-T v Polsku využívají standardu MPEG-2.

Dokument: Analýza porovnání algoritmů kódovacích standardů MPEG-2 a MPEG-4 při vysílání televizních programů v digitálním multiplexu (polsky – PDF, 351 kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).