Hlavní navigace

Exkluzivně z Německa: Na návštěvě ve výrobním závodu společnosti TechniSat

15. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Server DigiZone.cz přijal nabídku společnosti TechniSat a zavítal do saského Schönecku, aby se seznámil s výrobním procesem stejnojmenných satelitních přijímačů.

Made in China? Zapomeňte…

Mezi řadou běžných lidí a bezpochyby i čtenáři serveru DigiZone.cz vládne mýtus, že většina technologických výrobků (ne-li všechny) se vyrábějí v Číně. Ať už se jedná o produkt korejský, japonský nebo třeba americký, bývá v dnešní době často opatřen uživateli neprávem známkou Made in China. Minimálně v případě TechniSatu by to ale byla chyba. Většina součástek totiž pochází z území mimo Čínu (i tady ovšem společnost nakupuje, a dokonce tu má i svou kancelář) a samotné boxy se pak sestavují v německém Schönecku (oblast Vogtland), který najdete ve spolkové zemi Sasko. Z České republiky je to tedy doslova coby kamenem dohodil a ani cesta z Prahy, kterou jsme absolvovali my, netrvala nijak závratně dlouho.

Něco málo faktů o německém TechniSatu

Společnost TechniSat má v současné době celkem přibližně dva a půl tisíce zaměstnanců a letos slaví 25 let existence. I to je důvodem, proč byli vybraní obchodní partneři pozváni, aby nahlédli do zákulisí továrny v saském Schönecku. Centrála společnosti je v Daunu (připomíná tak trochu sídlo amerického Pentagonu), v Drážďanech byste pak našli vývojové a výzkumné centrum, které čítá přibližně 230 lidí, jež se neustále starají o to, jak být krok před konkurencí. Zdali se to daří, musí posoudit sami koncoví zákazníci. V roce 2006 se rozjela výroba v polské Wroclavi, kde se denně vyrobí přibližně 10 tisíc přijímačů. V Německu jsou celkem tři výrobní centra, další (jak již bylo řečeno) u našich severních sousedů a poslední v Maďarsku. Zapomínat bychom neměli ani na mladoboleslavské Kosmonosy, kde je kancelář komunikující s automobilkou Škoda. Kromě výroby satelitních HD boxů a televizorů se zabývá TechniSat také PC produkty, instalačními zařízeními a GPS navigací. Mezi výhody, které firma vyzdvihuje nad ostatní, patří mimo jiné skutečnost, že produkt byl skutečně vyroben v Německu a k dispozici je po registraci na internetu tříletá záruka. Samozřejmostí je automatická instalace přijímače a aktualizace softwaru a řada dalšího. Velký důraz je kladen i na ekologičnost.

Návštěva výrobního závodu

Samotný TechniSat sídlí v budově, která sloužila původně společnosti VEB Vermona Klingenthaler Harmonikawerke – německému státnímu podniku, jež vyráběl akordeony, harmoniky a elektronické nástroje. Jeho historie skončila v roce 1990, kdy se rozpadl na řadu menších firem, například HDB electronic GmbH, která se však rozhodla v tradici značky Vermona pokračovat. Průvodci po fabrice nám byla dvojice techniků Torsten Borst a Bastian Forkel. Návštěvníci výrobního závodu, který jsme navštívili, se dozvěděli, že právě v Schönecku jsou vyráběny přijímače TechniSat ISIO a multipřepínače a Techniroutery. Továrna, která funguje částečně i jako manufaktura (kromě činností automatizovaných se tu dělají i úkony, které stroj za člověka nevykoná), má okolo 110 zaměstnanců, z nichž většina jsou ale pochopitelně dělníci. První prostory, které jsme navštívili, byl sklad, v němž jsou menší součásti sloužící pro výrobu. Šlo mimo jiné o odpory, kondenzátory a tak dále. Distribučním místem s hotovými výrobky je pak Daun, odkud se rozváží produkty do celé Evropy včetně České republiky. Ke zbytečnému skladování v samotném Schönecku nedochází.

BRAND24

Historie versus současnost

První produkty, které byly v továrně v Schönecku vyrobené, byly video modulátory VM-5, a to konkrétně v roce 1990. Dřív probíhal v tomto městě také vývoj, ale ten se později přesunul do Drážďan. První digitální přijímač, který TechniSat vyrobil v roce 2002, byl Digit Pal 1. Čeští uživatelé ho znají spíše ve verzi s dvojkou na konci. Na jednom z prvních pater, které jsme navštívili, probíhá výroba multipřepínačů a komponentů do hlavních stanic. Ty slouží k příjmu pro více účastníků. Zájemci mohli vidět také ještě první vyrobené analogové head-endy, proti nim se „pyšně“ vyjímala BS-4, jež je profesionálním digitálním head-endem pro osm kazet. V předpremiéře byl k dispozici i produkt, kam bude možné zasunout polovinu desek – tedy čtyři. Nutné je zdůraznit, že každé podlaží má svoje testovací stanoviště, aby se předešlo problémům a chybám, které vznikly při výrobním procesu. Na konci každé fáze se tedy pokaždé odzkouší, zda je výrobek v pořádku. Dá se s určitou mírou nadsázky říci, že každé patro budovy výrobního závodu v Schönecku je uzavřeným procesem. TechniSat si vlastními silami vyrábí i kovové části boxů.

Kvalita především

Multipřepínače, které se v saském Schönecku vyrábí, jsou sice například o polovinu dražší, než je obvyklé u konkurence, nicméně je to dáno tím, že vše se kontroluje ručně a v podstatě je téměř nemožné, aby výrobní závod opustil nefunkční výrobek. Muselo by dojít k selhání lidského faktoru. Osazování desek pro multipřepínače probíhá pomocí strojů. Co nezvládne mašina, musí udělat člověk. Osazování pomocí strojů je proces poměrně hlučný. Člověk má co dělat, aby slyšel vlastního slova. Kromě osazování zvládá stroj pochopitelně i tisk, pájení a nahřívání. Jedná se pravděpodobně o nejvíce fascinující část výrobního procesu, ve kterém vidíte, jak stroje bezchybně provádí svou činnost. Vše je možné sledovat díky průhledným víkům osazovacích strojů. Pokud vás zajímá, jak součástky vypadají, jsou umístěny na průhledných páscích, odkud si je dokáže mašina sama vzít. Nechybí tu ani dva stroje, které slouží k programování flash pamětí. Ve třetím patře budovy pak dochází k osazování větších částí, což nedokážou udělat stroje, a jsou k dispozici také dvě pájecí linky plus zařízení, které kontroluje softwarovou a hardwarovou funkčnost. Finální kontrola se pak provádí prostřednictvím počítače. Ve druhém patře probíhá finální kompletace a konečná kontrola kvality, mimo jiné i přijímačů TechniSat SIR sloužící pro potřeby českého a slovenského trhu. V závěrečné fázi dostává přijímač také aktuální verzi firmwaru a další softwarové doplňky. Přijímač už má v tu chvíli výrobní číslo a je připraven na cestu k zákazníkovi.

Považujete výrobky německé společnosti TechniSat za kvalitní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).