Hlavní navigace

Evropská vysílací unie se brání tlaku, aby III. pásmo místo DAB rádií dostaly televize

25. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mobilní operátoři, kteří mají zájem o další část kmitočtového spektra využívaného televizním vysíláním, poukazují na zdržování se startem digitálního rozhlasu. Chtějí mu odebrat III. pásmo.

Tlak na odebrání kmitočtů ve III. pásmu plánovanému zemskému digitálnímu rozhlasovému vysílání a na jejich využití pro digitální televizní vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 pociťuje Evropská vysílací unie (EBU), která sdružuje veřejnoprávní televize a rádia na starém kontinentu. V souvislosti s pomalým uvolňováním digitální dividendy, která představuje kmitočty používané dříve pro televizní vysílání a nyní vyčleněné pro mobilní broadbandové služby, chtějí mobilní operátoři přehodnotit využití III. pásma pro digitální rozhlas a vyčlenit ho pro digitální televizi.

K TÉMATU: S rozhlasovou digitalizací to u nás nebude tak horké. Hlavní hráči zatáhli za brzdu

Mobilní operátoři tak chtějí kompenzovat případné odebrání další části spektra televizním službám. Aktuálně se hovoří o kmitočtech v pásmu 700 MHz, které mají představovat tzv. druhou digitální dividendu. Při té první se pro účely mobilního broadbandu uvolňovala část pásma 800 MHz a televizní multiplexy se musely vzdát vysílacích kanálů nad 60. Druhá digitální dividenda by se týkala kanálů 49 až 60, a mezi odbornou veřejností se už spekuluje o třetí digitální dividendě, jež by zahrnovala kanály 42 až 48 v pásmu 600 MHz. Takový postup ale odmítají provozovatelé televizního vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská vysílací unie: LTE není vhodnou platformou pro šíření televize a rádia

Kompenzací pro vysílatele by podle mobilních operátorů mohlo být právě III. pásmo, v němž má fungovat digitální rozhlas, ale jeho zavádění se v řadě evropských zemí pozdrželo. Při loňských diskusích na toto téma mobilní operátoři odmítli myšlenku, že by III. pásmo využili pro svoje služby oni sami. Naopak sílí myšlenka, že by se do něj vrátilo televizní vysílání, které jej z části využívalo před digitalizací. „Digitální rozhlas nyní v mnoha zemích roste a potřebuje kmitočty ve III. pásmu, aby mohl dále expandovat. Je důležité, aby regulační orgány pochopily, že uvolněním III. pásma nemohou kompenzovat ztráty kmitočtů pro digitální televizi v pásmu UHF,“ upozorňuje EBU.

BRAND24

NAPSALI JSME: Druhá digitální dividenda ještě neproběhla a už se uvažuje o třetí: pro kanály 42 až 48

Televizní vysílatelé by se podle EBU měly zapojit do vnitrostátních jednání o přidělování kmitočtového spektra a informovat příslušné regulační orgány. „Část spektra, která je ve III. Pásmu k dispozici, představuje jen 56 MHz, což je výrazně méně ve srovnání s tím, co se plánuje odebrat digitální televizi v pásmu UHF,“ stojí v prohlášení EBU, z něhož cituje web Broadbandtvnews.com. Dále poukazuje na to, že v mnoha zemích se III. pásmo nikdy nevyužívalo pro televizní vysílání, což by vedlo k potřebě instalovat nové vysílací i příjmové antény. V České republice se stále čeká na tendr, v němž Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělí kmitočty ve III. pásmu operátorům celoplošných rozhlasových digitálních sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).