Hlavní navigace

Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k budoucímu využití pásma UHF

24. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dotčené subjekty se mohou vyjadřovat do 12. ledna 2015, veřejná konzultace se týká návrhu Skupiny pro politiku rádiového spektra na uvolnění pásma 700 MHz

Veřejnou konzultaci návrhu Skupiny pro politiku rádiového spektra k budoucímu využití pásma UHF zahájila Evropská komise. Návrh se zabývá především otázkou uvolnění pásma 700 MHz pro služby elektronických komunikací. Právě o pásmo 700 MHz, které nyní využívají operátoři sítí pro zemskou digitální televizi (DVB-T), mají zájem mobilní operátoři pro svoje vysokorychlostní připojení k internetu LTE. Skupina navrhuje, aby bylo uvolněno buď v roce 2020 nebo 2022. Opatření se má týkat pásma 694 až 790 MHz.

BRAND24

K TÉMATU: Pásmo 700 MHz není nutné vyhradit mobilním operátorům, tvrdí evropští politici

Uvolněním pásma 700 MHz se má zabývat i mezinárodní radiokomunikační konference WRC-2015 . V řadě evropských zemí na toto téma probíhá velmi bouřlivá diskuse. Operátoři sítí DVB-T ani provozovatelé televizního vysílání nechtějí po první digitální dividendě, která se týkala pásma 800 MHz, opouštět další kmitočty. Pro zbytek pásma UHF, tedy kmitočty v pásmu 470 až 694 MHz, Skupina doporučuje zachování stávajícího stavu, tedy využití pro zemskou digitální televizi, nejméně do roku 2030. Stejnou představu už v září předložil Evropské komisi ve své zprávě bývalý komisař pro obchod Pascal Lamy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).