Hlavní navigace

Evolveo Omega T2: v jednoduchosti je síla

7. 3. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Set-top box pro pozemní televizní příjem v českém DVB-T2 jsme vyzkoušeli za ostrého provozu v rámci první přechodové vysílací sítě. Podívejte se, jak dopadl.

Počet přijímačů pro nový standard pozemního vysílání DVB-T2/HEVC, které si budou muset pořizovat majitelé starších televizorů, už nyní pomalu a jistě narůstá, ale jak se bude přechod na novou normu přibližovat, nabídka jistě ještě poroste. Mezi prvními značkami, které tento produkt nabídly i na českém trhu, je i u nás už dobře zavedené Evolveo s domovskou adresou v Hong-Kongu. Jeho model Omega T2, který prošel i testováním u Českých Radiokomunikací, v základní rovině představila DigiZone už loni v květnu. S aktuálním zahájením vysílání první přechodové sítě v normě DVB-T2/HEVC ale jistě neuškodí podívat se, jak přijímač funguje v „tédvojkové“ praxi.

Podobně jako jiné set-top boxy této kategorie se i Omega T2 vešla do docela malé krabičky s hmotností 340 gramů. Ta má vcelku vkusné provedení, většina krytu přístroje je z plechu, pouze čelní maska nesoucí bodový displej (za provozu zobrazuje číslo předvolby, v pohotovostním režimu pak čas), trojici tlačítek (zapnutí/vypnutí, kanálové volby +/-) a rozhraní USB je z plastu. Vzadu najdeme standardní konektorovou výbavu: výstupy HDMI, SCART, digitální audio a přípojky pro signál z pozemní antény pro vstup i průchozí výstup.

Jediným příslušenstvím (nepočítám-li návod, ke kterému by ale s ohledem na jeho velikost měl výrobce přibalovat i lupu) je pak dálkový ovladač. I přes jeho menší velikost je jeho používání vcelku bezproblémové, tlačítka jsou přehledná a zřetelně označená. Pouze je ale třeba mířit přesně na přijímač. Evolveo Omega T2, která je bez HbbTV, se aktuálně prodává za cenu kolem 990 Kč.

NAPSALI JSME: Evolveo Omega T2: terestrický FTA přijímač pro platformu DVB-T2 a formát H.265/HEVC (včetně podrobného popisu přístroje, květen 2016)

České Radiokomunikace spouští ze Žižkova a Cukráku první přechodovou síť pro DVB-T2/HEVC

Ferguson Ariva T265: po aktualizaci zcela jiný set-top box

Snadné zprovoznění, snadné ovládání

Velkou předností přijímače je nesporně velmi snadná obsluha, která začíná už u instalace. Ta se de facto vešla na jedinou zobrazenou „stránku“. Její položky jsou: Jazyk menu, Země, Časové pásmo, Napájení antény a Řazení LCN (tzv. logické řazení kanálů v jejich seznamu).

Poslední položkou „Spustit vyhledávání“ pak zahájíme ladění přijímače a ukládání předvoleb do paměti.

Správce kanálů, kde lze upravit seznam předvoleb včetně vymazání nepotřebných položek.
Autor: Petr Žák

Správce kanálů, kde lze upravit seznam předvoleb včetně vymazání nepotřebných položek.

Příslušné předvolby jsou přednastaveny pro „náš“ příjem, snad jen s jednou úsměvnou „chybkou“, kdy jako země příjmu je uvedena „čeština“.

Celé menu má ale zřetelně nižší rozlišení, celkově působí trochu „okousaným“ dojmem. Na čitelnosti mu to ale neubírá, jde o ryze kosmetickou záležitost.

Za pochvalu určitě stojí fakt, že soupisku naladěných kanálů si uživatel může snadno upravit podle svých představ (stanice přesunout, vymazat, přejmenovat). Vzniklý seznam se pak jednoduše vyvolává centrálním tlačítkem „OK“ dálkového ovladače.

Menu pro další nastavení

Po úvodní instalaci samozřejmě můžeme vlastnosti přístroje ještě individuálně upravit v menu nastavení. To má celkem šest položek:

  • Instalace – automatické i ruční ladění, napájení antény, LCN.
  • Kanál – správce kanálů s možností úpravy seznamu zahrnující přesun, přejmenování, odstranění a vytvoření seznamu „oblíbených“.
  • Předvolby – jazykové preference, nastavení rekordéru, délka zobrazení menu.
  • Nastavení – časovač, datum a čas, dětská pojistka, návrat k továrním hodnotám.
  • Obraz a zvuk – obvyklé nastavení parametrů obrazu a zvuku, včetně možnosti synchronizace.
  • Multimédia – otevírá obsah připojeného paměťového nosiče a stejný účel plní i stejně nazvané tlačítko dálkového ovladače.
Nabídka stanic uložených v paměti přijímače.
Autor: Petr Žák

Nabídka stanic uložených v paměti přijímače.

Při ladění přijímač uložil stanice nové přechodové sítě T2 dokonce na první pozice, příjem v této normě je podle očekávání zcela bezproblémový.

V podstatě divák programy šířené v nové T2 od dosavadního digitálního vysílání nerozezná, pouze za názvem stanice je údaj T2 a příslušný symbol najdeme i v seznamu programů, který přijímač při ladění vytvoří.

EPG s obrazem a zvukem

Programový průvodce EPG má, kromě obvyklé podoby časových os pro jednotlivé pod sebou uspořádané stanice se 14denním rozsahem, i možnost přepnutí do denního režimu či na zobrazení nazvané Nyní/Další režim. Správnější by ale bylo Nyní/Další program, protože pro jednotlivé stanice je zde zobrazen běžící a následující pořad.

Okno pro aktuální pořad průvodce nenabízí, je de facto zobrazen přes něj s volitelnou průhledností, která platí i pro další položky menu. Pokud kurzorem pohybujeme po jednotlivých stanicích, přijímač se na ně rovnou přepíná. Načtené informace o programech (stahují se po vstupu na multiplex) zůstávají i při přepínání v paměti průvodce, obraz se ukazuje na pozadí.

Multimédia postupně i na jeden zátah

Pokud k čelnímu vstupu USB připojíme externí disk nebo flash paměť, můžeme přehrávat obvyklé multimediální soubory – videa, fotografie a hudbu (nebo všechny najednou) – a využívat i nahrávací funkce. A také přímý záznam nebo opožděné sledování živého televizního vysílání (TimeShift), které ale musíme nejprve povolit v menu. Tam lze zadat i délku jeho smyčky.

Pro nahrávání lze využít i časovač, případně EPG. Dobrou zprávou je, že nahrávka není nijak zakódovaná a lze ji tedy i upravit na počítači, případně dále archivovat. Pouze je třeba původní koncovku souboru TSV, s níž si většina přehrávacích softwarů nebude vědět rady, přepsat na TS.

Formátová kompatibilita pro multimediální soubory je docela příjemným překvapením. Ze zkušebních ukázek zůstal mimo hru pouze tradiční „otloukánek“ A/V zařízení, kodek WMV2 a známé testovací video s vyšším datovým tokem (40 Mb/s) Oceanic Life. Jinak si přehrávač poradil i s kamerovými formáty (AVCHD, XAVC S), o klasických MKV či DivX/XviD nemluvě. V obou případech i se správnou diakritikou externích českých titulků.

Hudbu lze přehrávat jak v očekávaných empétrojkách, tak i v bezztrátovém FLAC. V případě fotografií můžeme volit délku prezentace, typ přechodu mezi snímky i opakování, spustit lze i hudební doprovod. Jistou vadou na kráse je ale zobrazení zcela zbytečného symbolu přehrávaní (obdélníček se šipkou) během celé prezentace.

Nechybí ani časovač pro nahrávání v nepřítomnosti.
Autor: Petr Žák

Nechybí ani časovač pro nahrávání v nepřítomnosti.

HD výborné, SD slabší

Pokud na DVB-T sledujeme vysílání v HD rozlišení, jsou reprodukční kvality přijímače na velmi dobré úrovni a nelze jim prakticky nic zásadního vytknout. O poznání horší je ale výkon přístroje při příjmu ve standardním rozlišení. Zde obraz místy „kostičkuje“, stejný signál je ale v podání tuneru referenčního televizoru zcela čistý. Omega T2 si tedy s nižšími datovými toky poradí hůře.

V této souvislosti si nelze nepostesknout, že mezi jedenácti stanicemi, které první paket v normě T2 tvoří, není ani jediný program v HD. Uvážíme-li, že právě náhrada SD vysílání za HD má být jedním z nosných témat nové normy, trochu to postrádá logiku.

Na druhou stranu ke kladům přijímače patří celkově bezproblémové ovládání i poměrně přijatelná cena pod 1000 Kč. Disponuje také dobrou jazykovou lokalizací i nadprůměrnou multimediální kompatibilitou.

BRAND24

Hodnocení

pro: snadná obsluha, plná lokalizace do češtiny, dobrá multimediální kompatibilita, včetně českých titulků, bezproblémový příjem v DVB-T2/HEVC

proti: signál v nízkém rozlišení místy kostičkuje, dálkový ovladač zabírá v poměrně malém úhlu a vyžaduje tak přesnější míření

Evolveo Omega T2
cena: 990 Kč
tunery: DVB-T, DVB-T2/HEVC
příjem (rozlišení): SD, HD
čtečka přístupových karet: nemá
vybrané funkce: přehrávání multimédií z USB, možnost záznamu na externí disk, TimeShift
přehrává: JPEG; FLAC, MP3, WMV; H.265 (HEVC), H.264, MKV, MP4, DivX, XviD, MOV, AVCHD, XAVC S
vstupy/výstupy: vpředu: USB 2.0; vzadu: HDMI (výstup), SCART, koaxiální digitální audiovýstup; anténní vstup/výstup
spotřeba: max. 12 W; další údaje neuvedeny
rozměry (Š x V x H), hmotnost: 168 × 35 × 94 mm; 340 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužková baterie (AAA)
  • napájecí kabel (pevný, dvoužilový)
  • papírový návod
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).