Hlavní navigace

Evo ENfinity: další jednotunerový a levný satelitní přijímač s OS ENIGMA 2

18. 6. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rodina přijímačů s tímto operačním systémem se rozšiřuje a tento přijímač je toho dokladem. Můžeme si zvolit, zda si ponecháme tovární image OpenATV 3.0, upgradujeme na vyšší verzi nebo zvolíme zcela jiné image.

Dnes je již k dispozici i ENIGMA2 OpenATV 4.1 a proto jsem přijímač po instalaci na tuto verzi ihned aktualizoval pomocí Menu přijímače. Aktualizaci však můžete provést i pomocí disku USB. Dobří prodejci jsou schopni na přání zákazníka přijímač před odesláním aktualizovat i na jiné image verzí Enigma 2, a to OpenSpa nebo OpenVix. Je na zákazníkovi, co preferuje, a pokud si netroufne provést tuto operaci sám, nechá to na prodejci. Zatím jsou pro tento přijímač k dispozici pouze tyto tři image.

Já osobně preferuji OpenATV (úvodní obrazovka se může měnit podle současných událostí), proto jsou zde prezentovány screenshoty z této verze.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Je střední velikosti s rozměry (Š x Hl x V) 255×175×41mm. Na předním panelu odleva nalezneme tlačítko vypnutí/zapnutí do StandBy. Následuje čtyřmístný žlutozelený numerický LED displej, který zobrazuje přesný čas, nebo číslo předvolby kanálu a další stavy. Přítomnost napájení je na displeji indikováno zelenou diodou. Pod displejem se nachází šest ovládacích tlačítek: přepínání kanálů +/- a pohyb kurzoru, nastavení hlasitosti +/-, MENU pro vstup a OK.

Na pravé straně předního panelu pod odklápěcím víčkem je jeden slot pro Smart Card a jeden pro Common Interface.

Zadní panel

Zadní panel je vybaven úsporně, ale nechybí zde nic potřebného. SAT IN je první portem na zadním panelu, následují čtyři RCA. První oranžový pro digitální audio optický výstup, a dále video výstup a audio výstup L/R. HDMI 1.4, 2× USB, port externího napájení, RS232 a kolébkový síťový vypínač.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání má vajíčkový tvar a disponuje 45 gumovými tlačítky. Přibližné rozměry jsou: 185×44×25mm. Na můj vkus je odezva z dálkového ovládače u některých funkcí znatelně pomalejší. Přepínání kanálů je ale dostatečně rychlé – 1,5 až 2 vteřiny.

Síťový napáječ

Síťový napáječ má dostatečné dlouhý kabel (160cm). Primární napětí může být v rozsahu 100 až 240Volt/0,8A, sekundární napětí je 12 Volt/2 A. Spotřeba energie při plném provozu přijímače je max. 30W, v pohotovostním provozu max. 10W, při pasivním provozu je spotřeba 0,5W.

Abychom nemuseli vždy při časté instalaci disku, nebo flash odsunovat přijímač, a dostali se lehce k portu USB je v příslušenství šikovná krátká „prodlužovačka“: kabel USB Male/Female.

Instalace

Satfinder pomůže se seřízením anténního systému.

Servisní menu pro instalaci satelitu

Nahrajete-li si do přijímače nový image OpenATV 4.1 je třeba si doinstalovat mj. podporu pro čtečku karet, která zde není. Plugin se jmenuje softcam-feed-mipsel1.0_all.ipk.

Pokud si vybereme Softcam, který odpovídá vaší přístupové kartě, přijímač pak bez problému čte z karet našich poskytovatelů: Irdeto ICE, nebo freesat by UPC Direct (karty standard M7 jsou funkční pouze s použitím modulu).
Místo čtečky můžete použít k dekódování modul s příslušnou kartou (zkoušel jsem Mascom Irdeto/Cryptoworks a Smit Irdeto CI+). Ani zde nebyl žádný problém.

PVR

Přijímač podporuje nahrávání pořadů na externí disk, nebo po síti. Zvládne nahrávat až tři programy najednou (nebo dva plus TimeShift) z jednoho transpondéru. Nahrávky můžeme spouštět ručně, nebo pomocí EPG. Při ručním spouštění můžeme zadat nahrávání do konce pořadu, na dobu neurčitou, nebo zadat počet minut. Záznamy jsou ukládány na disk ve formátu *.ts a jdou editovat mimo přijímač. Media Player přehrává značné množství formátů: audio, video i obrázky (JPEG, MKV, AVI, MPG, MP4, TS, WMA, MP3 a další.. ..). Titulky srt zobrazíte s pluginou MediaPlayer 2.

EPG

K tomuto přijímači lze instalovat značné množství plugin, například archivy CZSK, databáze ČSFD, Web radio a další. Pokoušel jsem se nainstalovat i hybridní aplikaci HbbTV, která je však zatím pro tento přijímač nefunkční.

Kanály si můžeme vyhledat pomocí přijímače a pak provést jejich třídění, nebo si stáhnout setting programů Dogsetings, Dreamboxedit nebo Dreamset, což jsou použitelné settingy pro Enigmu 2. Ty pak nahrajeme do přijímače.

Je zde možnost ovládání přes standardní webové rozhraní (OpenWebif) a případně streamování obrazu do PC, nebo jiných zařízení. Je zde EPG a další nastavení.

Z provozu

Tento jedno-tunerový linuxový přijímač s celkem příjemnou prodejní cenou se jistě stane jedním z oblíbených zařízení na našem trhu. Softwarová podpora tohoto přijímače je vynikající a jistě se bude dále rozšiřovat. Při provozu jsem se nesetkal se žádnými neřešitelnými problémy. Čeština je bezchybná na Teletextu, v Menu se střídá čeština s angličtinou, jak je u Enigma 2 obvyklé. K dispozici je množství skinů, a tak si může každý vybrat prostředí, které se mu nejvíce zamlouvá.

Vlastnosti OptiboX EVO ENfinity:

– MIPS CPU – Paměť 256MB Flash, 512MB RAM
- Rychlá a snadná instalace díky Průvodci instalací
- 3D Ready (je zapotřebí nainstalovaný Enigma 2 image)
- TimeShift – Pozastavení živého televizního vysílání (je nutný USB pevný disk)
- YouTube videa, internetové rádia a mnohem víc … *
- Internet Streaming TV a Radio *
- Ethernet připojení a podpora WiFi / 3G dongle *
- Snadno rozšiřitelné s addony a pluginy
- Živé přenosy prostřednictvím sítě *
- Vzdálená správa přes HTTP * / Telnet / SSH
- Elektronický programový průvodce (EPG)
- Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
- Automatická detekce DiSEqC
- Vysoké rozlišení grafického uživatelského rozhraní (GUI)
- NTP – Network Time Protocol
- Více jazyčná podpora – Audio / Teletext / Titulky
- Jednoduchý Software Upgrade přes internet
- Full HD HDMI 1.4 připojení
- Dolby Digital Bit-Stream přes koaxiální S/PDIF a HDMI
- Rychlá a snadná aktualizace softwaru přes USB

Technické údaje:

Tuner & Demodulace
Tuner Typ: 1 DVB-S/S2
Vstupní konektor: F-typ, konektor, female
Úroveň signálu: –65 až –25 dBm
LNB Power & Polarizace: Vertikální: +13 V / +14 V, Horizontální: +18 V / +19 V
Proud: Max. 500 mA Ochrana proti přetížení
22KHz Tone Frekvence: 22 ± 1KHz
DiSEqC ovládání: verze 1.0, 1.1, 1.2, USALS
Demodulace: QPSK, 8PSK
Vstupní přenosová rychlost: 2–45 Mbps
FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 a Auto

MPEG TS A / V Dekódování
Transport Stream: MPEG4, MPEG2
Profil: MPEG2 MP @ HL, MPEG4 AVC
MP @ L3, MP @ L4, HP @ L4
Video rozlišení: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
Poměr stran: 4:3, 16:9, Letterbox, Pan & Scan, zoom
Dekódování audia: MPEG1 L1 / 2, MPEG2 L2, AC3
Dolby Digital Plus, PCM s dekódované stereo, AAC stereo
Režim zvuku: Mono, Levý, Pravý, Stereo, Dolby Digital

Systémové zdroje

CPU Broadcom BMC 7358A1
CPU: Procesor 750 DMIPS
Flash paměť: 4 MB NOR, NAND 256MB
DDR: 512 MB

Fyzické specifikace

Čistá hmotnost: cca. 1,5 kg
Provozní teplota: +5 ^(o) C až +50 ^(o) C

Jak nahrát Image do přijímače

To pomůže při případném nenadálém pádu a zamrznutí k obnově systému. Po rozbalení souboru v ZIPu celý adresář enfinity ze stránky:
http://images.mynonpublic­.com/openatv/nightly/index­.php?open=enfinity nahrajete na prázdnou klíčenku a vložíte do vypnutého přijímače (kolébkový vypínač na zadním panelu) a portu USB. Po zapnutí přijímače kolébkovým síťovým vypínačem okamžitě, jak se na displeji objeví hláška EnUP potvrdit instalaci tlačítkem OK na předním panelu (ne na dálkovém ovládání). Instalace trvá několik minut a přijímač se po dokončení sám restartuje. Pak již postupujeme podle průvodce instalací. Pokud jste si předem neudělali zálohu systému budete muset po této obnově nastavit a naladit vše znovu. Nezapomeňte po restartu přijímače klíčenku odebrat a smazat, aby byla připravena na další akce.

Balení obsahuje

• Přijímač Evo ENfinity
• Napáječ
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel
• USB prodlužovací kabel Male/Female
• Český a anglický manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/optibox-evo-enfinity.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena přijímače je 2990 Kč vč. DPH

BRAND24

YouTube: https://www.youtube.com/wat­ch?v=u43MZmsvovg

Všechna fota a screenshot autor

Jakou cenu satelitního přijímače s ENIGMA 2 jste ochotni akceptovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).