Hlavní navigace

Eurobird 9: Družice, která rozhodně stojí za vaši pozornost

3. 6. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Zdá se vám, že při letmém pohledu do seznamu televizních stanic nabízí satelit Eurobird 9 nekódovaně pouze asijské programy v pochybné kvalitě obrazu? Tak to byste se hodně mýlili. Jak již název družice napovídá, najdete zde také řadu stanic z Evropy, a to včetně těch ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). A proč jsme se rozhodli psát o tomto satelitu právě teď? Především nás k tomu vedla skutečnost, že nedávno z něho zahájila volné vysílání atraktivní švýcarská verze francouzského kanálu M6 HD. Na své si na této družici přijdou i majitelé 3D televizorů.

Struktura programů na satelitu Eurobird 9

Aby naši čtenáři získali alespoň rámcovou představu o tom, jak vypadá nabídka programů na satelitu Eurobird 9, podíváme se nejprve na služby, které jsou prostřednictvím této družice šířeny. Jde konkrétně o Hello HD, KabelKiosk, Platformu HD a American Forces Network Europe. Zajímavé jsou zejména první tři. Hello HD si oblíbili diváci především ze Slovenska, protože jde o balík maďarských programů. Nabídka však není nijak extra závratná. Pět programů v HD rozlišení, mezi nimiž vynikají především stanice myZen.tv HD, iConcerts HD a Mezzo Live HD, je dnes považováno za naprostý standard. Z SD stanic snad stojí za to zmínit pouze Digi Sport Hungary, jehož provozovatelem je dceřiná společnost provozovatele satelitní služby Digi TV. V Evropě je možné sehnat při troše snahy také Platformu HD, která je zajímavá tím, že se orientuje pouze na nabídku stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Co se týká nekódovaných programů, tak jsou zde stanice z Asie, tady dominuje především Indie, ale také z Afriky (Senegal) a hlavně Evropy (Maďarsko, Francie). Právě o stanicích ze starého kontinentu budou blíže pojednávat následující řádky.

Hlavní tahák? Bezesporu M6 Suisse HD

Nelze pochybovat o tom, že se najdou diváci, kteří si parabolu natočí na satelit Eurobird 9 proto, aby mohli nekódovaně sledovat maďarskou veřejnoprávní televizi, případně maďarské kanály Duna. Ty ale stoprocentně nebudou patřit k těm, kteří donutí sledovat programy z této družice. Hlavním lákadlem se tu totiž stal minulý týden někdo jiný, a to švýcarská verze francouzského plnoformátového komerčního kanálu M6 HD. Ta svým divákům servíruje pořady zábavné, zpravodajství, seriály a také filmy. Pochopitelně, jak je již z přídomku stanice patrné, pokud je to alespoň trochu možné ve vysokém rozlišení obrazu a u vybraných formátů navíc ještě s duálním zvukem, tedy nejen ve francouzštině, ale také například v angličtině. Takové „Zoufalky“ v HD kvalitě, i když jim třeba nerozumíte, zkrátka mají něco do sebe. Kromě nich se na této stanici vysílají například také Sběratelé kostí, Glee nebo NCIS. Mimochodem, dnes, kdy vychází tento článek, chystá M6 Suisse HD na večer speciální blok věnovaný skupině ABBA. Nejprve bude odvysílaný film Mamma Mia!, pochopitelně ve vysokém rozlišení, poté dokument Le phénomène ABBA a nakonec jejich živé vystoupení ve Wembley z roku 1979. A za zmínku stojí i rozhodně samotné zpravodajství této stanice. Nevíme, jak to Francouzi dělají, ale na jejich studia i kvalitu obrazu je opravdu radost pohledět…

BRAND24

M6 Suisse HD web

Chybí vám Fashion TV HD? Nahraďte ji Fashion One

Satelit Eurobird 9 byl v minulosti oblíben také proto, že šířil nekódovaně HDTV verzi lifestylového a módního kanálu Fashion TV. Ruku na srdce, pánové, kdo by se rád nepodíval na vyšlechtěné a opálené modelky v plavkách, jak se prochází po módním molu, případně pózují někde na prosluněné pláži? Pravděpodobně málokdo z nás… Jenže všechno pěkné jednou končí, a tak se její provozovatel rozhodl tento program zakódovat. Naštěstí má každá mince i svou druhou stranu, takže jako náhrada za tento kanál odstartoval brzo nový – konkurenční. Fashion One HD, která se na orbitu, tedy konkrétně této družici, objevila koncem listopadu loňského roku, je v podstatě plnohodnotnou náhradou. Zájemci navíc mají možnost i vidět trailery – filmové upoutávky – v originálním znění a pochopitelné i vysokém rozlišení. Program přináší vlastní ale i akviziční produkci. Lákavé jsou zejména kurzy aerobiku, při kterém si dámy mohou protáhnout své tělo a pánové se pro změnu potěšit pohledem na hezky vypracované slečny. Nechybí ani profily topmodelek a pohledy do zákulisí módních přehlídek. Pro milovníky luxusu je pak určena i další stanice – Luxe TV HD. Ovšem je to spíše opravdu taková pastva pro oko. Jedná se o jakýsi promo kanál, který propaguje všechna možná odvětví, která by mohla souviset s luxusním zbožím – automobily, restaurace, sladkosti a tak dále.

Fashion One TV promo

Další kanály, na které nesmíme zapomenout

Jak již bylo řečeno, kanály maďarské veřejnoprávní televize nebudou bezesporu tím hlavním, kvůli čemu bychom natáčeli svou parabolu na pozici 9 stupňů východně. Jejich přítomnost ale jistě v kombinaci s dalšími stanice potěší. V maďarském balíku stanic jsou konkrétně nekódovaně obsaženy kanály Magyar Televízió 1 (m1), Magyar Televizió 2 (m2), Duna TV a Duna TV Autonómia (Duna II). V kombinaci s elektronickým programovým průvodcem (EPG) je to dobrá kombinace zvláště pro slovenské diváky žijící například v maďarském příhraničí. Nechybí zde ani verze s vysokým rozlišením obrazu. Přiznáme se však, že na m2 HD jsme viděli takovýto pořad snad jen během olympijských her. Mnohem lépe je na tom Duna HD, která přece jen pár formátů během dne takto nabídne. Divit se ale nemůžeme. Maďarská veřejnoprávní televize má hluboko do kapsy a není zrovna tou, jež by měla na rozdávání. Na své si ale přijdou také milovníci hudby. Přesto, že snad na každém satelitu vysílá nekódovaně nějaká takto tematicky zaměřená stanice, není to samé možné říci například o rockové hudbě. Tu si mohou milovníci poctivé muziky užít na pozici 28,5 stupně východně, ale i na Eurobirdu 9. Stanice Rock TV nabízí výběr rockových skladeb napříč světovou i domácí, v tomto případě maďarskou, produkcí, což bohužel musí našinec přetrpět. Tuto stanici pak doplňuje trojice DanceTrippin, Music Plus a Best of Music. A pokud máte náhodou doma 3D televizor, můžete ho „provětrat“ na jednom z 3D kanálů, buďto 3D Sat TV nebo 3D Promu.

Máte na svém přijímači naladěn satelit Eurobird 9

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).