Hlavní navigace

Euro 2008 na Primě: Vítěz z pozice outsidera?

11. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Prima koupila vysílací práva na evropský šampionát v kopané, po několika úvodních zápasech v základních skupinách ji už můžeme hodnotit. Jak si vedou její komentátoři ve srovnání s Českou televizí, která si v minulosti takřka uzurpovala vysílání takto významných sportovních akcí? Jak se vám líbí fotbalové studio Primy a které věci by stály za zlepšení?

Hlavní sportovní událostí roku 2008 se pro televizi Prima stalo fotbalové mistrovství Evropy, na její obrazovce se tedy můžeme setkávat s přímými přenosy jak ze Švýcarska, tak Rakouska. Snad všichni sportovní fandové a televizní diváci byli zvědavi na to, jak si její komentátoři povedou a zda prolomí známé dogma, že „sportovní přenosy mají kvalitní komentář jedině na ČT“.

Pokud se ještě na chvíli oprostíme od diváckých prožitků, můžeme porovnat reklamní souboj v předzvěsti přicházejícího Eura. Prima vsadila na známou tvář, v upoutávkách nás tedy na blížící se šampionát lákal dobře známý Vladimír Šmicer, který nyní fotbalové přenosy také spolukomentuje. A Nova nemohla v honbě za sledovaností zůstat stranou, proto kontrovala: Diváci, těšte se na sladký červen s romantickými filmy. Ano, hádáte správně, souboj o diváka televizní stanice svedly na té nejnižší úrovni muž vs. žena. Ještě že dnes má řada domácností více než jednu televizi, jinak by mohl stoupnout počet nečekaných rozvodů.

Euro 2008 Prima screen 1

Jedno mistrovství vládne všem

Ale nyní se již pojďme podívat na přímé sportovní přenosy v podání Primy, které si aktuálně můžeme vychutnávat dvakrát denně. První, co každý fanda, který přijde k televizi dřív než s úvodním hvizdem, rychle odhalí, je předzápasové studio. Obdobně jako v případě svých přenosů anglické Premier League, vsadila Prima také nyní na diskuzi s více fotbalovými odborníky a bývalými hráči najednou. Ve srovnání s one-to-one podáním, kdy je diskutující kromě moderátora pouze jeden (typicky například v případě přenosů z Ligy mistrů na České televizi), jsou debaty živější a často věcnější. Navíc se pozvaní hosté nebojí oponovat jeden druhému, pouze nepřitakávají. Osobně fotbalové studio Primy hodnotím lépe, a díky tomu u mě vede 1:0.

Právě známé tváře a neotřelé komentáře dávají sportovním přenosům a moderovaným diskuzím osobitou tvář. V případě ČT jsme se vždy mohli těšit na populární hlášky Jaromíra Bosáka, případně neméně oblíbeného harcovníka Pavla Čapka. Nutno podotknout, že právě komentování v současném složení Primy se stalo trnem v oku řady fandů. Oprášila se tak ona ironická teorie ve stylu „Pustit televizi potichu a zapnout rádio“. Otázkou samozřejmě je, nakolik se jedná o zvyk na komentování podobných akcí lidmi z ČT a nakolik to prostě televizní fandové opravdu dokážou ohodnotit. U mě osobně komentátoři Primy prohrávají, ale přiznávám svou závislost na oněch pověstných „bosákovských“ hláškách, briskně vytahovaných jako esa z rukávu. Obzvláště v úvodních utkáních, která příliš kvalitní podívanou nepřinesla, bylo zapotřebí komentářem oživit někdy nudné dění na hřišti. A myslím, že ČT by to zvládla lépe, tedy srovnáno, Prima vs. ČT 1:1.

Přenosy z Eura 2008 na Primě
Euro 2008 Prima screen 2
Euro 2008 Prima screen 3
Euro 2008 Prima screen 4
Euro 2008 Prima screen 5
Euro 2008 Prima screen 6
Euro 2008 Prima screen 7

Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Ohledně stylu a prožití komentování přímých fotbalových přenosů si nemohu odpustit obecné srovnání tuzemských televizních stanic s těmi světovými. V případě již zmíněného studia s analýzami utkání, dotazy na odborníky a živých diskuzí nás vždy trumfovaly a trumfovat budou prestižnější evropské ligy, potažmo tedy odpovídající televizní stanice. Abychom nemuseli chodit daleko, nabízí se srovnání s německou televizí DSF. Ano, jedná se o čistě sportovní kanál, nicméně jejich dlouhé diskuze (ale přitom věcné!) na téma víkendových zápasů z první nebo druhé bundesligy by mohly být vzorem. To je však z velké míry dáno kvalitou soutěže a specializací dané televizní stanice.

Ve finále promluví grafy

Zmínil jsem živost, vtipnost a procítěnost komentářů na ČT i Primě, bohužel se ale vyšších emocí dočkáme zpravidla jen v zápasech naší reprezentace. Občas tak bývá poměrně zábavné, když u nudného utkání slyšíme komentátory Primy, jak přilévají olej do ohně hláškami o tom, že fotbal je nezáživný, případně dokážou smrsknout zajímavé okamžiky utkání do závěrečného hvizdu a potlesku trenéra (jako tomu bylo v případě utkání Rumunsko-Francie). V pozadí je přitom čas od času slyšet komentář jejich španělských kolegů, kteří věrni svému temperamentu přidávají na záživnosti. Co na tom, že je to místy dost umělé, alespoň to nepůsobí tak negativně, jako když se taktikou svázaný a důležitý zápas shrne slovy ve stylu „byla to nuda, ale snad večer u druhého utkání bude líp“. Nebo Prima nechce prodávat produkt v podobě vysílacích práv, která draze nakoupila, v každém utkání?

Plusem u zpracování aktuálních přímých přenosů na Primě je paralelní vysílání také na internetu, kde kdokoliv může zhlédnout fotbal opravdu živě. K dispozici je vysoká kvalita obrazu, kterou ale vyvažuje nutnost zaplacení jednorázového poplatku za vybraný mač. Hodnota přenosu byla stanovena na 50 Kč, přesně tuto sumu totiž zaplatíte při využití Premium SMS na vybrané číslo. Na oplátku obdržíte přístupový kód, který jednoduše vložíte do Windows Media Playeru při otevření streamu a můžete začít sledovat. Líbí se mi, jak je vše jednoduché, v dobré kvalitě, s návodem, a snad ani cena není přemrštěná. Takže pro mě osobně Prima v tomto ohledu získává bonusový bod.

Studio k Euru 2008 na Primě
Euro 2008 Prima screen 8
Euro 2008 Prima screen 9
Euro 2008 Prima screen 10
Euro 2008 Prima screen 11

Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Hodnocení (nejen sportovního) vysílání je vždy čistě subjektivní, každý přece máme svou představu ideálu a každému se nám líbí něco jiného. Podle mě se Prima zhostila mistrovství Evropy dobře, porodní bolesti k prvnímu zpracování akce tohoto druhu chtě nechtě patří. Uvidíme, jak budou v řeči čísel hovořit ony populární koláčové grafy sledovanosti, snad si každá televize neupraví statistiky podle svých vlastních měřítek. Jedno je ale již nyní jisté: z podobných konkurenčních bojů vyplyne jedině tlak na každou stanici, ve finále z toho budeme těžit my, diváci. Práva na vysílání patří mezi nejdražší a jakákoliv televize se jich vždy bude snažit využít na maximum.

BRAND24

Jaký je váš názor na zpracování přenosů z evropského šampionátu v kopané v podání Primy? Dali byste po pár prvních utkáních přednost vysílání na České televizi, jak tomu zpravidla bývalo, nebo vás předem podceňovaní příjemně překvapili? Využijte diskuze pod článkem a podělte se o něj s ostatními.

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer a Živě.cz

Komu jde komentování fotbalu lépe?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na počítačovou bezpečnost a moderní online služby. Pracuje jako konzultant na volné noze zejména pro finanční instituce.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).