Hlavní navigace

EK vyzvala ke zrychlení tempa digitalizace

7. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 2. 2006

Evropská komise dnes vzkázala členským státům Evropské unie, aby s přechodem na digitální vysílání neotálely. Komisařka pro informační společnost Viviane Redingová soudí, že digitalizace probíhá pomaleji, než se očekávalo, ačkoli se jedná o zajímavý trh s velkou budoucností. Informaci přinesla agentura ČTK a uvedl ji server Česká média. Modernější vysílání má ve státech EU plně nahradit analogové šíření televizního signálu do roku 2012. I Česká republika je ale příkladem země, kde digitalizace zbytečně vázně. Na vině je Poslanecká sněmovna, která dosud nebyla schopná přijmout novelu tzv. vysílacího zákona, a to opakovaně. Naposledy odsunula dolní komora její schválení minulý pátek, nový „pokus“ budou mít zákonodárci 10. ledna. Žadatelé se přitom v licenčním řízení ucházejí o pozice v multiplexech B a C už rok a čtvrt.

BRAND24

Evropská komise zatím ani přes váhání v některých státech neplánuje přijetí legislativy, která by určovala podmínky přechodu na DVB-T v celé unii, potvrdila Redingová. Komisařka považuje za nejlepší, aby si jednotlivé země stanovily vlastní standardy. Zároveň však upozorňuje, že modernější vysílání nepřináší užitek jen spotřebitelům (ti budou moci na svých televizorech např. hrát hry nebo posílat elektronické vzkazy), ale i firmám, které se mohou podílet na rozvoji nové technologie. EU si od digitálního vysílání slibuje také splnění některých cílů, které jsou vytyčeny v tzv. lisabonské strategii. Zmíněný dokument má unii pomoci k větší konkurenceschop­nosti.

V celé EU se dosud prodalo na 47 milionů digitálních přijímačů. Krok v digitálním vysílání zatím udává zejména Británie, kde se moderní televizní vysílání stává běžným standardem. Ve Spojeném království sleduje digitální televizi více než 60 procent diváků. V Česku jsou to podle údajů společnosti Dataxis zhruba dvě procenta, z nichž většina přijímá digitální vysílání skrze satelit, nikoli tedy na set-top-boxy pro zemský příjem. Nástup sportovního programu České televize a rozšíření pokrytí multiplexu A ale v současnosti lákají k DVB-T davy nových zájemců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).