Hlavní navigace

Evropská komise lobuje za polskou verzi kanálu EuroNews

7. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 4. 2008

Evropská unie by uvítala, kdyby Polsko navázalo užší spolupráci s panevropským zpravodajským kanálem EuroNews a veřejnoprávní Polská televize (TVP) připravila jeho polsko jazyčnou verzi. Podle serveru Satkurier.pl to prohlásila evropská komisařka za Polsko Danuta Hübner.

EuroNews v současné době vysílá v sedmi jazykových mutacích: anglicky, německy, francouzsky, španělsky, italsky, portugalsky a rusky. Připravuje se také jeho arabská verze. Hübner upozorňuje, že by si Polsko jako země se 40 miliony obyvatel zasloužila vlastní jazykovou verzi EuroNews. V praxi by to znamenalo vznik páté čistě zpravodajské televize u našich severních sousedů.

DT24

Unie Poláky upozorňuje, že EuroNews dnes více informuje o Rusku než o nich a vznik polské verze kanálu by tyto disproporce odstranil. Polsko je povinno ukázat se Evropě, souhlasí prezident EuroNews Philippe Cayla, který při loňské návštěvě České republiky prohlásil, že by rád zařadil tento program do některého z pozemních digitálních multiplexů v tuzemsku.

Vznik polské verze EuroNews závisí na postoji TVP. Polská televize by musela majetkově vstoupit do projektu, stejně jako je podílníkem EuroNews i Česká televize. To by podle serveru Satkurier.pl vedlo k většímu zájmu o EuroNews v kabelových sítích a polských satelitních platformách. Polský EuroNews by navíc vysílal volně, zatímco nejstarší polský zpravodajský kanál TVN 24 na satelitu kóduje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).