Hlavní navigace

E15: Televize Nova je v zástavě londýnské banky BNP Paribas

16. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 12. 2010

Vysoké úvěry firem, které se podílí na provozu televize Nova, dovedly nejsledovanější českou televizi do zástavy londýnské banky BNP Paribas Trust Corporation. Podle ekonomického deníku E15 tak učinil samotný vlastník Novy, mediální skupina CME, respektive společnosti CME Media Enterprises a CME Investments.

K TÉMATU: Superšéf Novy Adrian Sarbu se opět zbavil části svých akcií CME

Zástava souvisí s revolvingovým úvěrem 1,5 miliardy korun, který CET 21 (držitel licence Novy, pozn. red.) na podzim získala od bankovního konsorcia, jehož součástí byla kromě BNP Paribas ještě JPMorgan, Citigroup Global Markets, ING Bank a Česká spořitelna, uvedl list. Londýnská banka má v zástavě nejen licencovanou společnost CET 21, pod kterou spadá i slovenská televize Markíza, ale produkční společnost Media Pro Pictures, na kterou Nova a další stanice CME převedly veškerou výrobu vlastních pořadů.

ČTĚTE TAKÉ: Sarbu prodal CME další svoji firmu, obchod šetří antimonopolní úřad

Nova se k záležitosti odmítla vyjádřit. Otázky týkající se obchodních kontraktů do médií nekomunikujeme, řekla deníku E15 mluvčí televize Michaela Fričová. Zástavní právo banky BNP Paribas Trust Corporation má trvat až do splacení všech pohledávek, přičemž úvěr má být splatný do roku 2015. Dluh Novy se podle listu pohybuje v řádu miliard korun, ke konci loňského roku dosahoval podle tehdejšího kurzu amerického dolaru 11,67 miliardy ko­run.

BRAND24

NAPSALI JSME: Petr Dvořák, bývalý ředitel Novy, ke konci roku odejde i ze CME

Poprvé v letošním roce majetek Novy fungoval jako zástava v případě úvěru od České spořitelny, Unicredit Bank a BNP Paribas z prosince 2009 v objemu tří miliard korun. Ručila za něj třemi dceřinými firmami CME Slovak Holdings, Jyxo a Blog Internet nebo budovami a pozemky na Barrandově. Do poloviny roku 2010 z něj čerpala 2,8 miliardy korun, píše E15. CME měla tento dluh splatit do konce dubna 2012, nakonec tak učinila letos v říjnu, kdy vydala na evropském trhu dluhopisy v objemu 170 milionů eur, splatné do roku 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).