Hlavní navigace

Dvořák krotí plány s dětským kanálem ČT 3. Neví, zda na něj budou peníze

14. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
14. 10. 2011

Plány se zavedením pátého programu České televize, dětského kanálu ČT 3, narážejí na finanční a technické limity Kavčích hor. Nový generální ředitel ČT Petr Dvořák na čtvrtečním jednání volebního výboru Poslanecké sněmovny přiznal, že není tak úplně jisté, zda si ČT bude moci další celoplošný program dovolit. Jisto by v tom měl mít nejdříve do osmi měsíců. Pak předstoupí před Radu ČT s konkrétními návrhy projektu.

K TÉMATU: Pátý program České televize by měla být dětská a vzdělávací ČT 3. Napřesrok

Poté, co se nám podaří schválit rozpočet na příští rok a poté, co se domluvíme, jak bude fungovat finální manažerská struktura ČT, nastane analýza, zda si takový kanál budeme moci dovolit, citoval Dvořáka zpravodajský server iDnes.cz. Teď zjišťuji, zda jsme technicky schopni ho umístit do multiplexu. O tom bude i část mé diskuse s ředitelem Českého rozhlasu, protože oni by museli uvolnit frekvence, aby se tam kanál vešel, dodal šéf ČT. Český rozhlas již ústy vedoucího projektu digitalizace Pavla Balíčka odchod z veřejnoprávního multiplexu odmítnul.

ČTĚTE TAKÉ: Za pátý program v multiplexu 1 by ČT nemusela platit nic navíc

Jenže bez odchodu sedmi programů ČRo a snížení datového toku programu ČT 2 nebude pro pátý televizní program ve veřejnoprávním multiplexu místo. Navíc případný odsun rozhlasu z této digitální sítě musí posvětit zákonodárci, protože ČRo vysílá ve veřejnoprávním multiplexu ze zákona a bez jeho změny jej opustit nesmí. Dalším problémem ČT 3 jsou náklady na jeho obsah. Dvořák Radě ČT nastínil představu nízkonákladového programu, který by vyšel na 120 až 150 milionů korun ročně. Tato částka by ale nakonec nemusela stačit.

BRAND24

NAPSALI JSME: Český rozhlas zatím nechce odcházet z veřejnoprávního multiplexu

Součástí analýzy, kterou chce vypracovat vedení ČT, má být soupis dětských a vzdělávacích pořadů v archivu ČT, které by byly použitelné pro nový kanál ČT 3, a přehled dostupné akvizice, která by se dala nakoupit ze zahraničí. Podle toho celý namodelovaný kanál spočítáme a uvidíme, jestli nám to vyjde. A já bych chtěl, aby nám to vyšlo, dodal Dvořák na čtvrtečním jednání s poslanci. Mým cílem je nejpozději do poloviny příštího roku předstoupit před radní ČT a seznámit je s výsledky analýzy nového programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).