Hlavní navigace

DVB-T2 zavedou České Radiokomunikace už pod novým ředitelem

18. 8. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Nečekaná výměna generálního ředitele čeká ke konci roku České Radiokomunikace. Provozovatel Skylinku a CS Linku čelí dalším správním řízením od ČTÚ.

Kamil Levinský na konci roku opustí České Radiokomunikace

Nového generálního ředitele budou mít od 1. ledna příštího roku České Radiokomunikace. Kamil Levinský, který firmu vede od loňského srpna, odchází ke konci letošního roku z této funkce na vlastní žádost. Potvrdil to serveru MediaGuru.cz. Odchod oznámil pouhý rok poté, co v čele Českých Radiokomunikací nahradil Jane Hannah, pod kterou pracoval jako výkonný ředitel pro obchod a marketing a jako její zástupce.

Levinský působí v Českých Radiokomunikacích od roku 2007, provedl je celou televizní digitalizací. Za jeho éry firma získala zakázku na technický provoz veřejnoprávního multiplexu České televize a koupila společnost Czech Digital Group, která je provozovatelem celoplošného multiplexu 3. Poslední dva roky se snaží přesvědčit provozovatele televizí i stát o nutnosti přejít na novější standard zemského digitálního televizního vysílání – DVB-T2.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský překvapivě ohlásil, že ke konci roku firmu opustí. Vede ji přitom teprve od loňského srpna.

Jan Potůček: České Radiokomunikace změní generálního ředitele, Kamil Levinský odchází

Jan Potůček: České Radiokomunikace inovovaly web Digistranky.cz propagující DVB-T

ČT 2 HD a ČT 4 HD zmizely z multiplexu 3, ČT 2 ukončila HD vysílání

Programy České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) už není možné sledovat v celoplošném pozemním multiplexu 3. Společnost Czech Digital Group (CDG), která tuto síť provozuje a stoprocentně ji ovládají České Radiokomunikace, vyřadila z programové nabídky stanice ČT 1 HD a ČT 4 HD, na jejichž šíření byla domluvena po dobu letních olympijských her v Londýně (během ní nahradil ČT 1 HD program ČT 2 HD). Oba programy však zůstávají v konkurenčním multiplexu 4.

Provozovatel sítě 4, ostravská společnost Digital Broadcasting, má s ČT podepsanou smlouvu na šíření obou programů v HD kvalitě do konce letošního roku. Jak už dříve na dotaz serveru DigiZone.cz uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová, obě strany si ponechaly možnost smlouvu prodloužit i na období po 1. lednu 2013. Česká televize zároveň pokračuje ve zkušebním vysílání HD programů v pražském a plzeňském experimentu DVB-T2 od Českých Radiokomunikací.


Foto: Česká televize

Po ukončení letních olympijských her v Londýně ukončila ČT 2 vysílání v HD kvalitě a na pozici programu ČT 2 HD se opět vrátila ČT 1 HD. Sportovní kanál ČT 4 HD nadále pokračuje ve vysílání.

Jan Potůček: Multiplex 3 vyřadil z nabídky ČT 1 HD a ČT 4 HD. Obě zůstávají v multiplexu 4

Jan Potůček: S londýnskou olympiádou skončila i ČT 2 HD. Na její pozici se vrátila ČT 1 HD

Česko má oficiální technické parametry pro přijímače DVB-T2

Přehled základních technických parametrů, které by měly splňovat televizní přijímače s tunerem DVB-T2 určené pro český trh zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Takzvaný D-Book je výsledkem společné práce operátorů vysílacích sítí, technických expertů jednotlivých televizních stanic a zástupců státních orgánů. Jde vlastně o rozšířený D-Book z počátku televizní digitalizace, kdy se doporučení týkalo pouze přijímačů s tunery DVB-T.

„D-Book je nezbytnou pomůckou pro výrobce a prodejce digitálních televizních přijímačů a set-top boxů. Respektování jím stanovených parametrů dává televiznímu divákovi jistotu, že jím zakoupený přijímač bude bezchybně přijímat digitální vysílání v České republice,“ vysvětlil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. „D-Book současně představuje jeden z nezbytných kroků na cestě budoucího rozvoje zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Ten umožní v budoucnosti zvýšit kvalitu televizního vysílání a perspektivně prohloubit efektivitu využití kmitočtů,“ dodal.


Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Český telekomunikační úřad po dlouhých jednáních dokončil finální podobu D-Booku pro přijímače DVB-T2 určené pro český trh

Jan Potůček: ČTÚ vydal D-Book pro výrobce televizních přijímačů s tunery DVB-T2 pro Česko

Jan Potůček: ČT chce do pěti let plně přezbrojit na HD a připravit se na přechod k DVB-T2

Jan Potůček: Spolupracovník DigiZone.cz píše ministrovi Kubovi: urychlete zavádění DVB-T2!

Skylink a CS Link čelí dalšímu správnímu řízení; přejmenují balíček Gratis

Dalším dvěma správním řízením ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) čelí provozovatel satelitních služeb Skylink a CS Link, lucemburská společnost M77 Group. K červencovému řízení o klamavé reklamě, které se obě služby měly dopouštět tím, že i po oznámení, že od 1. září zavedou pro všechny zákazníky povinný servisní poplatek 29 korun měsíčně, nadále propagovaly svoje bezplatné programové nabídky jako „gratis“, přibyla dvě řízení kvůli neoprávněnému provozování služby elektronických komunikací.

Majitel Skylinku a CS Linku totiž nesídlí v České republice, ale v Lucembursku a v tuzemsku nemá ani svoji organizační složku. Po koupi obou satelitních služeb a sloučení jejích původních provozovatelů, společností TradeTec a Media Vision, pod hlavičku M77 Group, má v České republice pouze servisní společnosti, které pro ni zajišťují marketingové a obchodní služby. Podle ČTÚ tak M77 Group porušuje zákon a je pravděpodobné, že dochází i k daňovým únikům. Proto se úřad obrátil i na Generální finanční ředitelství.


Foto: archiv DigiZone.cz

Situace okolo Skylinku a CS Linku se po oznámení, že pro všechny zákazníky od září zavedou povinný měsíční servisní poplatek 29 korun, výrazně zkomplikovala. Čelí už třem správním řízením od ČTÚ.

Jan Potůček: Skylink a CS Link čelí dalším dvěma správním řízením ČTÚ, servisní poplatek to nezastaví

Jan Potůček: Skylink se chystá přejmenovat nabídku Gratis. Kvůli servisnímu poplatku

Jan Potůček: M77 Group už připouští, že CS Link jako samostatná satelitní služba skončí

Stručně

Pod názvem Rádio Junior začne Český rozhlas od září provozovat nový internetový portál, na kterém bude k dispozici několik audio streamů s programy pro děti do 12 let. Zpravodajskému serveru iDnes.cz to řekl šéf odboru komunikace ČRo Jakub Čížek. Rozhlas si už nechal název Rádio Junior registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví. Již dříve si pořídil internetovou doménu www.radiojunior.cz, která nyní odkazuje na dětský Webík, určený pro ještě mladší děti.

Jan Potůček: Také Český rozhlas už připravuje dětskou stanici, registroval si Rádio Junior

Jan Potůček: Stanice mluveného slova ČRo na střední vlně? Mrtvý projekt, míní Miroslav Bobek

O víc než tři týdny dříve, než avizovala, začala tento týden v multiplexu 3 vysílat nová regionální Východočeská televize V1. Naladí ji diváci v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji, kteří přijímají televizní síť 3 z vysílačů Černá hora, Krásné a Ještěd. „Nový regionální program Východočeské televize tak ve zmíněných krajích nově doplní celoplošné vysílání televizní stanice Prima love, hudební televize Óčko a rozhlasové stanice Proglas,“ sdělil Kamil Chalupa, mediální zástupce společnosti Czech Digital Group, která multiplex 3 provozuje. Zatím jde o promo smyčku, plnohodnotné vysílání V1 zahájí 9. září.


Foto: archiv DigiZone.cz

Z pardubického vysílače Krásné (na snímku), ale i krkonošské Černé hory a libereckého Ještědu začala vysílat svoji promosmyčku Východočeská televize V1. Diváci ji naladí v multiplexu 3.

Jan Potůček: Multiplex 3 dnes v poledne zařadí další regionální televizi, východočeskou V1

Jan Potůček: Přemek Podlaha bude mít vedle Primy další Receptář. Na východočeské televizi V1

Tři nové dokrývače veřejnoprávního multiplexu spustila Česká televize. Lepší signál všech čtyř programů tak mají diváci v Komárově u Hořovic, kde multiplex 1 vysílá na kanálu 29 z vodojemu v Kleštěnicích, dále v Mostech u Jablunkova, kde dokrývač využívá kanál 33 a ve Valašské Bystřici, kde ČT digitálně vysílá na kanálu 43. Kavčí hory to oznámily prostřednictvím teletextu a informaci serveru DigiZone.cz potvrdila i mluvčí ČT Michaela Fričová.

Jan Potůček: ČT spustila tři nové dokrývače veřejnoprávního multiplexu, další čtyři chystá

Necelé dva měsíce před přerodem pražské TV Metropol na celoplošnou televizi došlo k výrazné změně v její vlastnické struktuře. Většinový majitel a investor stanice Luboš Měkota, spolumajitel Mostecké uhelné, zvýšil svůj podíl ve společnosti Metropol TV s.r.o. ze stávajících 66 na 98 procent. K navýšení došlo na úkor společností A-News a 11 TV production, které ve firmě držely po 17 procentech a stojí za nimi generální ředitel Metropole Marek Vítek a spoluzakladatel stanice Jiří Němeček (v minulosti zakládal Óčko, nyní provozuje Retro Music Television).


Screenshot: DigiZone.cz

Pražská TV Metropol změnila dva měsíce před plánovaným rozšířením do celé republiky vlastnickou strukturu, většinový majitel a investor Luboš Měkota zvýšil svůj podíl v licencované společnosti ze 66 na 98 procent.

Jan Potůček: Luboš Měkota navýšil svůj podíl v TV Metropol na 98 %, od října bude celoplošná

BRAND24

Tři nové členy se pokusí na valné hromadě 5. září přijmout Asociace televizních organizací (ATO), která je zadavatelem elektronického měření televizní sledovanosti v Česku. Řádnými členy se chtějí stát TV Barrandov, Óčko a agentura Atmedia, která zastupuje při prodeji reklamních časů asi dvacítku převážně kabelových a satelitních programů lokalizovaných do češtiny. Všichni tři žadatelé jsou už přidruženými členy ATO, ale oproti řádným členům nemají hlasovací právo.

Jan Potůček: ATO bude 5. září znovu rozhodovat o přijetí TV Barrandov, Óčka a Atmedie

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).