Hlavní navigace

DVB-T2 v Česku odstartuje do konce října, státní podporu má posvětit Evropská komise

8. 7. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Vláda v pondělí projedná finální verzi Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání. Co obsahuje dokument, na jehož základě Česko přejde na televizní vysílání ve standardu DVB-T2?

Nikoli 6. června, ale až 31. října letošního roku mají v České republice odstartovat přechodové sítě DVB-T2, které budou po dobu víc než tří let zajišťovat souběžné televizní vysílání s dnešními celoplošnými multiplexy DVB-T. Vyplývá to z finální verze Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou koncem minulého týdne doručilo Úřadu vlády Ministerstvo průmyslu a obchodu a již má server DigiZone.cz k dispozici. Přechodové sítě DVB-T2 budou nakonec tři: jednu získá Česká televize, jednu České Radiokomunikace a jednu společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka. Do konce letošního roku by tyto sítě měly pokrýt signálem největší aglomerace: tedy Prahu, Brno a Ostravu.

Další rozšiřování pokrytí je naplánované na rok 2017 a zejména na přelom roku 2017 a 2018. Na Silvestra 2017 totiž vyprší platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů Regionálních sítí DVB-T a právě tyto kmitočty použije Český telekomunikační úřad k finalizaci přechodových sítí tak, aby jejich pokrytí dosáhlo nejméně 95 procent obyvatel České republiky. Takový dosah by ovšem podle Strategie měly mít jen první dvě přechodové sítě DVB-T2 provozované Českou televizí a Českými Radiokomunikacemi. Třetí síť, jež bude patřit společnosti Digital Broadcasting, dosáhne zhruba k 80 procentům populace, ale na rozdíl od prvních dvou přechodových multiplexů bude moci regionálně odpojovat vysílání.

K TÉMATU: Jan Mládek: Návrh digitální strategie předložíme vládě do konce června

Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání předložena vládě

Vláda má Strategii budoucího TV vysílání v DVB-T2 na pořadu pondělního jednání

Tři největší operátoři sítí DVB-T komentují vládní Strategii správy rádiového spektra

Finální verze Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání by potucek793 on Scribd

Finálních sítí DVB-T2 má být šest

Přechodové sítě mají vysílat do roku 2020, kdy se postupně změní na sítě finální. Nejsnazší to bude u veřejnoprávního multiplexu: přechodová síť České televize se prakticky jen přejmenuje na finální síť 21, dojde jen k minimální změně vysílacích kmitočtů. Zato přechodovou síť Českých Radiokomunikací čeká rozdělení na dvě finální sítě: jedna má nahradit končící multiplex 2 v DVB-T (půjde o finální síť 22), druhá multiplex 3 (finální síť 23). Přechodová síť 3 společnosti Digital Broadcasting doplní kmitočty a vznikne z ní finální síť 24. K těmto čtyřem základním multiplexům mají podle Strategie přibýt ještě dva „rozvojové“: síť 25 pro České Radiokomunikace a síť 26 pro Českou televizi.

Síť 25 má být pro České Radiokomunikace kompenzací za to, že jejím multiplexům 2 a 3 v DVB-T hrozí největší degradace uvolněním pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů, a také za to, že přechod těchto multiplexů do DVB-T2 bude dvoufázový (televize z těchto multiplexů nejprve přejdou do jedné společné přechodové sítě DVB-T2 a poté se rozdělí do dvou samostatných finálních sítí DVB-T2). Síť 26 by měla umožnit České televizi rozvoj regionálního vysílání. První veřejnoprávní síť 21 totiž nebude regionalizovatelná a ČT by v ní nemohla vysílat odpojované regionální verze Událostí v regionech nebo ranního vysílání. Oproti tomu síť 26 bude omezeně regionalizovatelná: umožní odpojování pěti velkých regionů.

Spor o druhý multiplex pro Českou televizi

Aby Česká televize mohla v DVB-T2 provozovat hned dva multiplexy, musí se změnit zákon o ČT. Tomu se brání ministerstvo kultury, kterému se rozšíření možnosti zemského digitálního vysílání pro ČT nepozdává. Strategie tedy popisuje ještě jednu možnost: síť 26, která bude stejně plánovaná na vysílače dnešního multiplexu 4 a finální sítě 24 společnosti Digital Broadcasting, by mohla být přidělena právě této společnosti a ta by v ní České televizi pronajala určitou kapacitu. Ostatně, stejným způsobem už ČT s majitelem Digital Broadcasting Radimem Pařízkem spolupracuje již nyní: pronajímá si většinu kapacity Regionální sítě 7, v níž šíří HD verze tří svých programů (ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD) a stanici ČT :D/art.

Radim Pařízek by síť 26 prakticky provozoval i v případě, že by prošla novela zákona o ČT a jejím oficiálním operátorem by byla sama ČT. Veřejnoprávní televize sama žádné vysílače nevlastní a síť 26 bude plánovaná na kóty, odkud vysílá Pařízkův multiplex 4. Digital Broadcasting by se tak dostala do role „technického operátora“, jak tomu je nyní v případě veřejnoprávního multiplexu 1, jehož provoz technicky pro ČT zajišťují České Radiokomunikace. Na to je však času dost, „rozvojových“ sítí 25 a 26 se dočkáme až po vypnutí DVB-T, ke kterému má podle Strategie dojít 1. února 2021. Do té doby poběží přechodné období souběžného vysílání v obou digitálních standardech DVB-T a DVB-T2.


Foto: Taktiq Communications

Vysněné dva multiplexy DVB-T2 se pro Radima Pařízka pomalu stávají realitou

Státní podpora jedině se souhlasem Bruselu

Právě v tomto přechodném období má stát hradit náklady spojené s provozem přechodových sítí DVB-T2. Aby se ale Česká republika vyhnula případným problémům, do kterých se dostalo Španělsko kvůli „nedovolené“ podpoře DVB-T při přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, hodlá si nejprve plánovanou podporu operátorů přechodových sítí DVB-T2 nechat odsouhlasit Evropskou komisí. Tento důležitý bod do Strategie prosadil v rámci připomínkového řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad upozornil na nutnost dodržovat pravidla veřejné podpory, zejména pak v souvislosti s problematikou případné kompenzace ztrát radiových kmitočtů, nákladů souvisejících s uskutečněním přechodu na DVB-T2, nákladů na přeladění a upgrade sítí DVB-T a jiné, upřesnil pro DigiZone.cz mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Finální verze Strategie doslova říká, že plánovaná „kompenzace vyvolaných nákladů ve prospěch dotčených subjektů bude prostřednictvím ÚOHS oznámena Evropské komisi za účelem posouzení jejího souladu s právem Evropské unie. Realizace Strategie bude probíhat v návaznosti na řízení vedené u Evropské komise, přičemž k poskytnutí veřejné podpory může dojít nejdříve po schválení opatření Evropskou komisí.“ Úhradu nákladů spojených s provozem přechodových sítí DVB-T2 pak má umožnit připravovaná novela zákona o elektronických komunikacích, jejíž pracovní verzi má už ministerstvo průmyslu a obchodu připravenu a na vládu se má dostat ještě letos na podzim. Stát má operátorům proplácet náklady na vysílání sítí DVB-T2 zpětně na základě žádostí podaných k Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ).

BRAND24


Foto: archiv DigiZone.cz

Stát se chce pojistit před případnými spory o nedovolenou podporu terestrické televizní platformy

Hlavní motivace pro diváky? HD kanály ČT

Z čeho bude stát provoz přechodových sítí DVB-T2 financovat? Počítá s využitím části vybraných poplatků za využívání kmitočtů, která putuje do radiokomunikačního účtu ČTÚ. Každoročně na tento účet plyne šest procent všech výnosů z poplatků za využívání kmitočtů, což představuje zhruba 60 milionů korun. Během přechodného období souběhu vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 by se měly odvody do radiokomunikačního účtu zvýšit na 30 procent všech výnosů z těchto poplatků a do vypnutí celoplošných sítí DVB-T by tak mělo na provoz přechodových sítí DVB-T2 odejít 630 milionů korun. Budování a provoz finálních sítí DVB-T2 ale stát nijak nepodpoří, pokud bychom nepočítali nepřímou podporu formou veřejné informační kampaně k přechodu na novou generaci zemského digitálního televizního vysílání.

Co má diváky přesvědčit k tomu, aby opustili příjem televize ve standardu DVB-T a přešli na novější DVB-T2? Strategie počítá s tím, že během přechodného období souběhu obou typů vysílání to budou HD verze všech šesti programů České televize, které mají být k dispozici celoplošně od konce roku 2017. O vysílání HD verzí komerčních televizí se Strategie záměrně nezmiňuje, protože hlavní hráči na českém trhu s volným šířením HD kanálů nepočítají. Ovšem divákům, kteří si za poslední dva roky zvykli v DVB-T přijímat veřejnoprávní programy ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD, které vysílají v rámci Regionální sítě 7 (resp. multiplexu 1a), od ledna 2018 nezbude nic jiného než přejít na příjem DVB-T2. Regionální síť 7 totiž stejně jako všechny další regionální multiplexy DVB-T ukončí vysílání na Silvestra 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).