Hlavní navigace

DVB-T má budoucnost, hájí zemskou televizi Kamil Levinský z ČRa

21. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 7. 2008

Provozovatelé satelitního a kabelového digitálního vysílání se snaží všemožně využít zdržení v postupu pozemní digitalizace a masírují diváky ze všech stran svými argumenty o nepřeberné škále programů a neuvěřitelných slevách na programové balíčky, píše v aktuálním čísle týdeníku Marketing&Media Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací. Reaguje tak na kritiku mluvčího kabelové společnosti UPC Františka Maliny, podle něhož DVB-T nikdy nedokáže nabídnout to, co jiné digitální platformy.

K TÉMATU: DVB-T má řadu nevýhod, tvrdí mluvčí UPC František Malina

První dobrou zprávou je, že za výrazné zvýšení programové nabídky nebude divák nic platit. Měl by tedy být ostražitý před přílohami v novinách nebo spoty v rádiích, kde je lákán na příjem digitální televize, jejich hlavním zájmem je vytáhnout z něho tučné poplatky, varuje Levinský před placenými televizními službami. Pokud divák nebude kupovat nový televizor se zabudovaným digitálním tunerem, který automaticky přijímá digitální televizi, stačí pro zemské digitální vysílaní ve standardu DVB-T na stávající televizor umístit jednoduchou krabičku zvanou set-top box – na rozdíl od drahých satelitních přijímačů se prodává již za ceny od 700 Kč, dodává.

Divák zemské digitální televize se podle Levinského nemusí upisovat žádnému operátorovi na několik let a platit měsíční poplatky. Nikdo po něm nebude chtít, aby umísťoval na zánovní, nebo dokonce historickou fasádu ne zrovna esteticky působící satelitní parabolu nebo aby instaloval a platil drahou pevnou telefonní linku, kterou vlastně nepotřeboval, dodává. Pozemní cestou se k němu dostane šestnáct televizních stanic s kvalitním programem, narozdíl od nízkonákladových kanálů na satelitu.

Tipy C

Zemská digitální televize navíc bude vysílat všude, a divák si ji tedy bude moci naladit i na přenosných přijímačích. Nebude potřeba s sebou vláčet parabolu na chatu nebo ji připojovat ke kabelovému rozvodu, který je stejně většinou jen ve městech, nebo do ní zavádět anachronickou pevnou telefonní linku. Stačí naložit LCD obrazovku do auta a oblíbené pořady můžete sledovat i o víkendu na chatě, chalupě nebo v autě, konstatuje Levinský. Na rozdíl od satelitu a kabelu navíc není DVB-T podle šéfa pro transformaci ČRa tolik háklivé na změny počasí.

Zatímco příjmy ze satelitu a kabelové televize se „rozsypou na kostičky“ při každé letní bouřce a těsně před vstřelením gólu zamrzne obraz, zemská platforma je proti těmto neduhům výrazně odolnější, hájí Kamil Levinský zemskou digitální televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).