Hlavní navigace

Dušan Líška: Po vypnutí analogu bychom měli přejít na DVB-T2

4. 11. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
4. 11. 2009

Česká republika by měla po úplném vypnutí zemského analogového televizního vysílání v roce 2012 přejít na digitální vysílání v novém standardu DVB-T2. Ušetří se tím datový tok a bude se moci vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), prohlásil ve středu na konferenci Radiokomunikace 2009 v Pardubicích expert Dušan Líška.

ROZHOVOR: Kamil Levinský: Příchod DVB-T2 a MPEG-4 je otázkou dvou až tří let

Jeden až dva multiplexy by měly dále vysílat v systému DVB-T v podstatě až donekonečna, aby je mohli přijímat diváci, kteří si nebudou chtít pořizovat nové přijímače pro DVB-T2, míní Líška. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jako správce kmitočtového spektra však podle něj má jiný názor a se zaváděním DVB-T2 tak rychle nepočítá.

ZE ZAHRANIČÍ: Standard DVB-T2 může zvýšit konkurenci mezi operátory sítí

Budeme rádi, když budeme mít v roce 2013 alespoň jeden multiplex v systému DVB-T2, předvídá Líška. Nový vysílací standard by přitom mohl přinést řadu zlepšení. Jednofrekvenční sítě při použití DVB-T2 bývají o 30 procent větší než u DVB-T, provoz základních vysílačů i vykrývačů vyjde levněji, argumentuje Líška.

NAPSALI JSME: České Radiokomunikace: testy pozemního vysílání DVB-T2 jsou reálné už příští rok

DVB-T2 běžně zvyšuje bitovou rychlost o 50 procent, při využití jednofrekvenční sítě o 67 procent. Při zvýšení velikosti jednofrekvenční sítě o 20 procent se sníží bitová rychlost přibližně o procenta, uvedl Líška. V Evropě se tento standard postupně zavádí do praxe. Ve Velké Británii začne první zkušební multiplex DVB-T2 vysílat 2. prosince a bude obsahovat čtyři televizní programy v HD kvalitě.

BRAND24

Tato síť bude zachytitelná v oblasti Manchesteru a Liverpoolu s celkovým datovým tokem 40,2 Mbit/s, přičemž u jednoho programu připadne na obraz 9 Mbit/s a na zvuk 360 kbit/s, přiblížil Dušan Líška. Dva multiplexy DVB-T2 chce v příštím roce spustit Finsko, experimenty s tímto standardem plánuje také Německo.

V České republice chtějí v DVB-T2 vysílat České Radiokomunikace. Podle ředitele pro transformaci společnosti Kamila Levinského by firma chtěla co nejdříve spustit dlouhodobý test v Praze, na který by navázalo vybudování celoplošné přechodné sítě. Všechny současné multiplexy DVB-T by podle Levinského mohly na DVB-T2 přejít do pěti let od spuštění první přechodné sítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).