Hlavní navigace

Držitelé licencí mohou mít vážné problémy s RRTV, pokud neohlásí vlastnické změny

2. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bez souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání budou převody u subjektů podléhajících její regulaci neplatné, a to i v případě, že už se objevily v Obchodním rejstříku.

V případě, že převod vlastnických podílů, změna základního kapitálu, způsob rozdělení hlasovacích práv nebo vklad jednotlivých společníků do konkrétní firmy, která je provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání, proběhne bez souhlasu vysílací rady (RRTV), bude tento úkon neplatný. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tak reaguje na množící se úkony tohoto typu, které probíhají zcela bez jejího vědomí.

BRAND24

Podle názoru Nejvyššího soudu České republiky (…) chybějící předchozí souhlas vyžadovaný zákonem působí neplatnost úkonu, neboť podle ustanovení § 39 občanského zákoníku je právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům, neplatný, informovala dnes úřednickým jazykem vysílací rada ve své tiskové zprávě. Převod je neplatný konkrétně v případě, kdy je učiněn na třetí osobu.

A jak si tedy RRTV takový úkon vyloží? Neplatnost změny v osobě společníka provozovatele (tj. převodu obchodního podílu) bez předchozího souhlasu Rady znamená, že z pohledu práva k převodu vůbec nedošlo a společníkem i nadále zůstává ten, kdo obchodní podíl (domněle) převedl, konstatovala předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Změna bude neplatná i v případě, že už byla zapsána do Obchodního rejstříku. RRTV se opřela i o právní výklad advokáta Aleše Rozehnala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).