Hlavní navigace

Dr. Dokonalý je plebejská verze aristokratického Gregoryho House

23. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: FTV Prima
Televizní seriál Dr. Dokonalý bývá často přirovnáván k Dr. Housovi. Rozdíl mezi Housem a Ludským je ale asi takový jako mezi Metallicou a Kabáty.

Vnější podobnost mezi oběma seriály je do jisté míry pravda. Arogantní fracek přes čtyřicítku s neuspořádaným osobním životem a zápornou empatií, zároveň však odborník na slovo vzatý, jehož profesionální kvality jsou de facto jediným důvodem, proč se s ním vlastně ještě jeho zaměstnavatelé vůbec baví. Jedna ženská za druhou, alkohol ve větším než malém množství, a přesto dokáže velmi bystře analyzovat příčiny a vidět souvislosti tam, kde jsou ostatní kolegové bezradní a slepí.

V české verzi navíc Ludského dabuje Martin Stránský, který namluvil i Gregoryho House. A když k tomu přidáte například snaživé přelety kamery nad nemocnicí, které už tvůrci seriálu obšlehli naprosto okatě, tak máte opravdu optický klon (jak řekla v recenzi Mirka Spáčilová).

Tím ovšem podobnost končí. Rozdíl mezi Housem a Ludským je asi takový jako rozdíl mezi Henrym Rollinsem a Danielem Landou – nebo mezi Metallicou a Kabáty. Tam, kde je House inteligentně sarkastický, tam Ludskému stačí lehce buranské a přisprostlé vtípky. Když si House pořídí Harleye coby symbol svobody, pořídí si Ludský ojeté BMW, na které balí ženské. Když si vezme House koženou bundu, je to jednou za čas. Drtivou většinu stráví v saku. Doktor Ludský nosí teenagerovské věci v podstatě neustále, protože je to prostě jeho styl.

Zatímco House řekne mezi láskou a nenávistí není tenká čára, ve skutečnosti je mezi nimi velká čínská zeď s ozbrojenými hlídkami na každém metru, Ludský si většinou vystačí s hláškami typu pacientka má umělé kozy. Ale možná je to autorský záměr – pokud je toto projev realistického znázornění českého/slovenského života, pak je zřejmě vše v pořádku.

A proč by se vlastně jeden seriál nemohl inspirovat druhým? Kde je hranice, za kterou končí inspirace a začíná plagiát? Patentovat postavu drzého lékaře jako archetyp nejde – pokud by něco takového bylo možné, tak by to autorskoprávní organizace už dávno udělaly. Nabízí se srovnání se seriálem Doktor Martin, který také jakoby svému protějšku z oka (tentokrát z britského) vypadl.

BRAND24

Doktor Martin ale kopíruje postavy i děj, které „pouze“ zasadil do českého prostředí. Dr. Dokonalý si vzal z House modelovou roli a vytvořil k ní úplně novou dějovou linku. Daleko méně se například zabývá lékařskou stránkou věci. Navíc tam, kde Housovi věříte, že je génius, máte u Ludského pocit, že občas k řešení dospěje čirou náhodou ve světlé chvilce mezi pátou a šestou lahví whisky. Což mu ovšem neubírá na bohémsko-nihilistické atraktivitě.

Ještě jednou se vrátím k dabingu – v české verzi Martina Stránského vyznívá o stupeň lépe. Opravdu i díky tomu hlasu si spíše identifikujete hlavní postavu s Housem, kdežto v originále mluví Ludský jako po láhvi borovičky. A upřímně řečeno, ani to zas tak moc nevadí. Není to filozofická diskuze, ale zábavný seriál. Lehce nadprůměrný.

  • Zábavnost: 5
  • Dialogy: 5
  • Herecké výkony: 6
  • Vybízí k dalšímu sledování: 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).