Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O Ústecku, satelitní TV z Francie i situaci Gitalu

17. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po čtrnácti dnech otvíráme opět redakční schránku serveru DigiZone.cz, abychom odpověděli na některé dotazy čtenářů, které do ní přišly. Tentokrát bude řeč o digitalizaci terestrického analogového vysílání na Bukové hoře u Ústí nad Labem i přechodu z komprese MPEG-2 na MPEG-4. Čtenáře také zajímalo, zdali s digitalizací nepřijdou o některé funkce svých přijímačů jako PIP (picture-in-picture) nebo nahrávání na pevný disk analogového DVD rekordéru. A jak je to vlastně s insolvenčním řízením společnosti Gital? Na tyto a další dotazy hledejte odpověď v dnešním článku.

Terestrická digitalizace

Jiří Macich: Analog i přechodný digitál přijímám přes společnou anténu z Bukovky. Teď na přelomu října a listopadu by tedy měl naskočit multiplex veřejné služby a pak taky digitální Prima a Novamultiplexu 2. Je to tak? Netušíte, jaké další programy a v jakém časovém horizontu by alespoň podle odhadů či neoficiálních informací měly být dostupné? Třeba v rámci druhého multiplexu (bude tam Nova Cinema?). Dočetl jsem se, že multiplex 3 bude startovat z Bukovky (s nižším výkonem) – tam bude vysílat co? Přehled na /texty/pokryti-sit-b platí, tzn. bude tam Z1?

Jan Potůček: 31. října začne z Bukové hory vysílat veřejnoprávní multiplex 1 na kanálu 33, a taky multiplex 2 na kanálu 58 (na něm teď vysílá přechodný multiplex A). Ve „dvojce“ bude Nova a Prima, později se přidá (termín zatím není znám) Nova Cinema, Prima klub a TV Barrandov (ta od 11. ledna 2009). Multiplex 3 by měl vysílat od konce prosince na kanálu 55 (přesný termín se ještě neví, ale chtějí to stihnout do Vánoc). Obsazení „trojky“ záleží na smlouvách televizí s operátorem, ale téměř jisté jsou Z1, Óčko, méně už Public TV. Zcela jistě tam nebude vysílat TV Noe. Předpokládám, že do „trojky“ půjde časem taky RTA, její bonusový program TV7 a možná i další bonusový program Primy. Ale to je otázka roku 2009.

Jiří Kaňka: Mám analogový TV s funkcí PIP (Picture-in-Picture) a analogový DVD rekordér. Jaký typ DVB-T přijímače bych měl mít po ukončení analogového vysílání, aniž bych ztratil funkci PIP? Pokud bych nezapojil DVD, musím mít pro TV dva tunery kvůli PIP?

Lukáš Polák: Jednoduchá rada – pořiďte si set-top-box s funkcí Picture-in-Picture. Z přídavného zařízení, jakým by byl klasický STB bez této funkce, byste ho totiž nevykouzlil. Oblíbené jsou u některých přijímačů také funkce tzv. multiscreen. V podstatě několikanásob­ný PIP.

Přechod z MPEG-2 na MPEG-4

Michal Kolář: Když si koupím set-top-box a ten zvládne kompresi MPEG-2, a poté se změní vysílání na MPEG-4, bude mi na tomto set-top-boxu fungovat?

Jan Potůček: Set-top-boxy, které přijímají digitální vysílání v kompresním standardu MPEG-2, většinou nedokážou přijímat vysílání v MPEG-4. Proto si budete muset po přechodu na vysílání v MPEG-4 pořídit nový přijímač. Být vámi se tím ale nezabývám, protože v MPEG-4 se u nás vysílat nebude dříve než tak za pět let. A v té době už budou na trhu relativně levné televizory se zabudovaným digitálním tunerem, schopné přijímat vysílání jak v MPEG-2, tak MPEG-4 a ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Éra dnešních set-top-boxů je dočasná, dá se říci, že na dožití analogových televizorů. Potom si už diváci budou kupovat výše zmíněné integrované digitální televizory s MPEG-2/MPEG-4.

Anténa analogová

Dálkový příjem DVB-T

Leoš Esner: Je to neuvěřitelné, ale až na hranicích královéhradeckého kraje a středočeského kraje (obec Rožďalovice) kde se nacházím, se mi podařilo 11. října zachytit německé programy ZDF, ZDFinfokanal, Kika, 3sat na kanále 44 (658 MHz). Úroveň signálu byla 30 a kvalita 5. Chvílemi se to ale pohybovalo až kolem 100. Patrně byly příznivé podmínky. Multiplex A na kanále 25 měl výpadky.

Jan Potůček: Jev, který popisujete, je naprosto běžný za mlhavého počasí a inverze. V takových případech je možné naladit pozemní vysílání televizí z Německa, ale třeba i Dánska a vzdálenějších zemí. Naopak místní vysílání bývá problematické naladit.

Jak je to s firmou Gital a Novou HD

Čtenářka Zuzana: Chtěla bych se informovat, zda nemáte nějaké informace o firmě Gital, která prodává dekódovací karty na příjem digitálního (satelitního) vysílání. Dočetla jsem se na internetu, že jsou insolventní a také něco o vytunelování této firmy. Máme koupenou kartu diGITALlink, a když jsme začali zjišťovat, proč tato firma nenabízí vysílání Novy HD, tak vše začalo být neprůhledné a nikdo se nám k dotazu nechtěl vyjádřit. Máme obavy, že firma zkrachuje a tím pádem přijdeme o programy, které zatím na kartě máme.

Jan Potůček: Nezařazení Novy HD na karty Gital vůbec nesouvisí s insolvenčním řízením s touto firmou. Nova se přednostně dohodla s provozovatelem konkurenční satelitní služby Skylink, takže po nějakou dobu bude Novu HD na satelitu nabízet pouze ona (kromě Gitalu se tedy neobjeví ani ve službách UPC Direct a Digi TV). Gital už deklaroval, že o Novu HD má zájem a jakmile televize Nova svolí s jejím zařazením karty Gital, stane se tak. Součástí probíhajícího insolvenčního řízení, které vůči sobě inicioval sám Gital, je návrh na reorganizaci firmy, která by spočívala v převedení veškerých aktivit spojených s prodejem přístupových karet na společnost GmGm, která má v podstatě stejného majitele a není ohrožována exekučním řízením, které vůči Gitalu zahájil jeho údajný obchodní partner. Koncovým zákazníkům vůbec nic nehrozí, o programy na satelitu nepřijdete. Přinejhorším se pouze změní firma, která vám je poskytuje.

Astra družice

Satelitní televize

Miroslava Horáková: Chtěli bychom se vás zeptat, zda je možné pořídit takový satelitní komplet, abychom mohli v Praze přijímat francouzské TV programy. Všude, kde jsme se ptali, nám říkají, že mají zkušenosti pouze s příjmem anglických programů. Zatím máme UPC, ale chtěli bychom pořídit novou televizi Full HD a případně – hlavně kvůli francouzským programům – satelit.

Lukáš Polák: Co se týká francouzských nekódovaných satelitních programů, tak těch je na satelitu poskrovnu. Nějaké se dají naladit na Astře 19.2 nebo Hotbirdu na 13 st. vých. Volně vysílá např. na Atlantic Birdu 3 na 5 st. záp. balík France TV s kanály France Ó, France 2, France 3, LCP, France 5 a také ARTE Français. Dále je tu i pár komerčních stanic – TV 8 Mont Blanc, KTO atd. Pro vás to bude asi nejlepší volba, protože abonování nějaké placené platformy z Francie (např. TPS) by sice nebyl asi v Česku problém, ovšem museli byste sáhnout hodně hluboko do peněženky.

BRAND24

Hana Řízková: Máme DVD rekordér a plánovali jsme nákup satelitního dvoutunerového přijímače Topfield 5010 PVR, abychom mohli nahrávat na pevný disk DVD jiný program než ten, který sledujeme. Problematika nahrávání na stávající pevný disk DVD rekordéru je ale pravděpodobně složitější. Potřebuji i set-top-box? DVD rekordér značky Pioneer je analogový. Doporučíte mi sestavu, která umožňuje nahrávání dle výše uvedeného popisu? Jaký postup bude při programování nahrávání? Budu moci používat současný systém v DVD rekordéru, nebo bude nutné programovat jiným způsobem? Je volba satelitního přijímače Topfield 5010 PVR vhodná? Je variantou i zakoupení satelitního přijímače s pevným diskem? Potom ale již nebude možné využívat pevný disk v DVD rekordéru? Předem děkuji za odpověď.

Lukáš Polák: Budete využívat výhod satelitního vysílání, takže k čemu terestrický set-top-box? Pokud chcete nahrávat na váš analogový Pioneer, není nic jednoduššího, než ho propojit se satelitním přijímačem. Jaký postup bude při nahrávání, si pak přečtete ve vašem manuálu. Každý model to má trochu jinak. Současný systém pro nahrávání v rekordéru vám bude stačit. O tom, zda je volba Topfieldu vhodná, záleží na vás. Nevím, jak jste si ho vybrali, přijímačů je na trhu mnoho. Osobně vám žádný konkrétní nemohu doporučit, pokud nevím, co od něj očekáváte. Když se ale divám na funkce a popis modelu Topfield TF 5010 PVR Masterpiece, myslím si, že by vám tento přijímač měl stačit. Jeho výhodou je navíc i skutečnost, že je vybaven modulátorem.

Zařadí podle vašeho názoru nakonec společnost Gital do své nabídky Novu HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).