Hlavní navigace

Domažlicko měsíc po vypnutí analogové televize

27. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Zpočátku se zdálo, že si všichni diváci na Domažlicku rádi pár set korun připlatí za set-top-box a možnost sledovat televizní programy v lepší digitální kvalitě. Dnes, měsíc po vypnutí analogového signálu z místního vysílače Vraní vrch, necelá čtvrtina obyvatel raději přesměrovala svou anténu na Krašov či plzeňský Krkavec. Existují i celá bytová družstva, kde si správce pozval montážní firmu, aby pootočila antény z Vraního vrchu směrem na Plzeň, aniž by respektoval přání některých obyvatelů, kteří si chtěli pořídit set-top-box.

Problémy se správci domů

Vlastní anténu pro Vraní vrch ani satelitní parabolu obyvatelům takového domu správce nainstalovat na fasádu nedovolí, ani pokojové antény nejlepšího kalibru mnohdy nedostačují, a tak si o digitálním příjmu mohou zatím jen zdát. Takovýchto nepochopitelných případů je v regionu jistě více a s rozšiřující se digitalizací se budou opakovat v celé republice. Digitální věk opravdu asi začne až s vypnutím posledního analogového vysílače.

Křivka prodeje set-top-boxů na Chodsku rapidně klesla skoro až k nule – kdo DVB-T přijímač chtěl, pořídil si ho. Ještě maximálně týden po vypnutí analogového vysílání byl o ně zájem, dnes ho kupují jen ti, kteří se domů, na Chodsko, vracejí z chat a dovolených. Toto se ovšem nedá tvrdit v případě prodejnosti satelitních digitálních kompletů, kde má křivka spíše rostoucí tendenci a je jedno, zda jde o příjem z CS Linku nebo některé placené satelitní platformy. Oba typy jsou na vzestupu a díky nim nemusím obchod zavírat. Stále častěji mi však do obchodu chodí zákazníci pro informace technického rázu.

David Rácz prodejna

Autor článku ve své prodejně v centru Domažlic (Foto: Petr Jedinák, Reflex)

Potíže s nahráváním na video

V žebříčku problémů po pořízení set-top-boxu jasně vede nahrávání na video. Platí to hlavně u seniorů, kteří desetiletí nahrávali pořady přes integrovaný analogový tuner videa a nyní se musí učit způsob nový. Z důvodu pokračování analogového vysílání Primy v Domažlicích se paradoxně musí i kromě přepnutí videa do režimu AV1 (EXT1, L1,R1 atd.) opět vracet do staré možnosti nahrávání této stanice a to přináší problémy. Kdyby samozřejmě vysílal multiplex B s Primou i v tomto regionu, bylo by vše mnohem jednodušší a stovky lidí by ušetřily nadávky na moderní digitální televizi. Takto nepřímo bohužel vznikají negativní fámy o tomto novém způsobu sledování televize.

Zažil jsem již mnoho vulgárních nadávek seniorů na nemožnost nahrávat pořady postaru. To, že musí nahrávat na video stejný program, jako běží na set-top-boxu bych zde ani nerozváděl, souvisí to se zmiňovanými vulgarismy mnohých diváků a sem se to nehodí. Samozřejmě dvoutunerový přijímač by vše vyřešil a rád ho také nabízím, ale při pořizovací ceně nad tři tisíce korun s průměrným platem devět tisíc Kč hrubého si místní lidé zatím nechávají zajít chuť. Dalším viditelným problémem po nástupu digitalizace je nedostatečný příjem signálu. Nesetkal jsem se s nikým, komu by digitální signál nikdy nekostičkoval. Bohužel je DVB-T signál mnohem více náchylný na změny v elektromagne­tickém poli, a tak při zhasnutí osvětlení, dovření ledničky nebo v případě projíždějící Jawy Pionýr obraz samozřejmě na pár vteřin zakostičkuje.

Na tuto potíž si už diváci pomalu, ale jistě zvykají a celkem nad tímto problémem mávnou rukou. Horší je to u lidí, kteří kvůli starým anténním svodům (dvoulinka je minimálně u poloviny místních lidí ještě standard), zrezivělé anténě, přebuzenému zesilovači či nesprávnému napojení konektoru marně hledají nejlepší kvalitu DVB-T signálu. Jelikož jsme v Čechách, kde je stále zakořeněné kutilství a každý je pomalu odborník na všechno, se tyto technické problémy řeší velice pomalu. Dalo by se říci, že obdobné problémy se budou řešit v celé České republice, převážně pak na vesnicích, kde je minimum bytových domů, zato maximum individuálních antén a nekonečné spleti kabelů.

DVB-T perex obecný

Jak probíhala domažlická digitalizace

Zavádění zemského digitálního televizního vysílání na Domažlicku sledoval server DigiZone.cz od prvních zmínek o tom, že se tato oblast stane jakýmsi experimentem, na kterém si operátoři sítí, televize i stát vyzkouší digitalizaci v malém. Nabízíme vám přehled nejdůležitějších článků na toto téma, seřazený chronologicky tak, jak vyšly na našem webu:

Nejčastější dotaz diváků: od kdy bude Prima?

S požadavkem zákazníků na informaci o termínu zahájení vysílání digitální Primy na Domažlicku se setkávám denně několikrát a přiznám se, jsem z toho už dost zoufalý. Z vlastní iniciativy jsem obdržel stanovisko zmiňované televizní stanice, jejíž signál by se měl rozšiřovat i do ostatních regionů republiky, ale až během roku 2008 a hlavně zpočátku pouze na primárních vysílačích. Je tedy dosti možné, že diváci domažlického multiplexu A budou směrovat další anténu na Krašov, když budou chtít naladit Primu na svém set-top-boxu. I když se dennodenně z médií dozvídáme o nezbytných legislativních úpravách pro pokračování digitalizace v Česku, začíná převažovat názor, že nastává doba, kdy takovéto argumenty začínají mít nádech výmluvy.

BRAND24

Boj o každého diváka je důležitý a měl by vypadat trochu jinak, to zřejmě ale není pravidlem v naší zemi. Jako jediný postkomunistický stát máme bohužel stále nejmenší programovou nabídku a vzhledem k tomu, že se skoro píše rok 2008, je to trochu smutné. S kyselým úsměvem vzpomínám, jak jsem před rokem tiskl tisíce letáků pro vlastní osvětovou kampaň, kde jsem širokou programovou nabídku vypíchl jako nejdůležitější devízu digitalizace. Mýlil jsem se. Věřím, že rok 2008 přinese očekávané změny a diváci si budou moci naladit nové projekty (TV Barrandov, Óčko, Febio, Z1, TV Pohoda, RTA atd.).

V určitém despektu mohou provozovatelé těchto stanic tvrdit, že přes jejich absenci v éteru o jejich existenci mnoho lidí už ví. I když je to určitá přidaná hodnota v kreditu těchto televizních stanic, o to více budou diváci dychtiví po jejich příjmu, tak jako zde, na Chodsku, po příjmu známé, ale absentující televize Prima.

Museli jste někdy řešit s majitelem domu, zda si můžete na fasádu umístit satelitní parabolu nebo individuální televizní anténu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).