Hlavní navigace

Domažlicko: analog zemřel, ať žije digitál!

6. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V domažlickém regionu a blízkém okolí konečně opadla voda po desetiměsíčních záplavách. Ve velké většině případů vláha konečně přinesla vytouženou úrodu, někteří se však stále plácají v bahně a je zde i pár těch, kterým zůstávají stále louže před domem. Jedno je však jisté - náš region pocítil novodobou změnu a jedna kapitola tak byla ukončena. Analogové televizní vysílání definitivně nahradil digitální signál.

Poptávková smršť udeřila

I když se místní maloobchodní prodejci techniky pro příjem pozemního (i satelitního) televizního vysílání na chystanou smršť dostatečně připravili, nastaly občas potíže. Jednou dodavatelé nestihli zboží dodat včas, nebo se nějaký výrobek dokonce přestal i vyrábět. Přesto mohu tvrdit, že v Domažlicích a okolí měli prodejci takovou bohatou a rozmanitou nabídku set-top-boxů, jako nikde jinde v České republice (např. v elektro-hypermarketech ve velkých městech naleznete maximálně čtyři druhy přijímačů a neochotné prodavače).

Během posledních 14 dní, těsně před chystaným vypnutím analogového vysílání z Vraního vrchu, poptávka vystoupala ke svému maximu. Lidé ve frontách čekali na set-top-box, předbíhali, hádali se a diskutovali mezi sebou (občas jsem se bavil). Nejčastější výtka na „nutné“ digitální vysílání byla na absenci Primy, dále pak jak dlouho jim tento zakoupený set-top-box poběží, protože od známých přeci slyšeli, že se za rok vše zase změní na jiný systém přenosu (MPEG-4) a budou muset znovu sahat do peněženek. No, bylo veselo, vždy jsem se snažil vše objasnit.

David Rácz prodejna

David Rácz ve své prodejně televizní techniky v Domažlicích. Foto: Petr Jedinák, Reflex

Největší nápor kupujících zákazníků nastal až v pátek 31. srpna, v den vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu. Také u ostatních prodejců televizní techniky byla hlava na hlavě. Vzhledem k tomu, že jsem jako jeden z mála prodejců nabízel instalaci a krátkou instruktáž k ovládání set-top-boxu přímo na prodejně, chodily ke mně nakupovat převážně starší ročníky, kteří tuto službu zdarma a navíc ocenily. Překvapilo mě celkem i to, že skoro z poloviny všech obchodních případů mými nakupujícími byly ženy. Ty kromě finanční stránky dbaly také na estetiku, žádnou černou velkou krabici do obýváku nechtěly…

Jaké přijímače se prodávaly nejvíce

Ženy tedy převážně vybíraly očima, muži naopak dávali přednost technické vybavenosti a ceně. Hodně mě překvapilo, že větší přijímače typu Golden Interstar vůbec standardní zákazníky nezajímaly, bylo to dané hlavně jejich velikostí. Set-top-boxy malé velikosti, typu TechniSat DigitMod T1 nebo RWT DTV-201, byly více oblíbené. Jednoznačně zvítězil set-top-box značky Comag SL35T, druhý nejprodávanější již byl 1×SCART Mascom MC 1000T. Bronzovou medaili v prodejnosti a oblíbenosti obdržel TechniSat s modelem DigiPal 2 TX a DigitMod T1. Další příčky v pomyslném žebříčku obsadily značky Schwaiger, Strong a Homecast. Co se ceny týče, byla většinou brána jako stěžejní pro nákup přístroje. Vytvořily se tzv. pomyslné hranice, kdy levný a obyčejný model nesměl překročit hranici 1 500 Kč a ten víceúčelový a většinou s dvěma SCART výstupy nesměl překročit hranici 2 000 Kč.

Mascom MC 1000T panel

Nejprodávanější typ set-top-boxu v Domažlicích: Mascom MC 1000T. Firma ale už zastavila jejich výrobu.

Znatelná část diváků, jednalo se hlavně o lidi staršího věku, by ráda uvítala přijímač pozemní digitální televize s velice jednoduchou obsluhou. Toto byl jeden z hlavních požadavků na přístroj do jejich domácnosti, když si zařízení pořizovali. Funkce jako např. EPG – programový průvodce (není třeba, neboť ho mají spolu s křížovkou v tištěné podobě) či teletext, jim mnohdy absolutně nic neříkají, naopak se bojí, že do těchto končin zabloudí a nebudou umět zpět. Absolutně s tímto požadavkem souhlasím, myslím, že by nebylo od věci, kdyby se nějaký výrobce set-top-boxů začal zabývat touto cestou a „senior-box“ by mohl spatřit světlo světa ještě před masivním nástupem digitalizace i ve zbytku naší vlasti. Obávám se však, že vývojová centra digitálních zařízení hledí spíše na vyšší vybavenost, a trend tedy bude opačný.

Kdyňské sídliště nepotřebuje set-top-boxy?

Neuběhlo ani pár dní po vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu a nastávají problémy. Velice mne zarazila zkušenost v bytových domech ve městě Kdyně. Každý vchod byl polepen vývěsním štítkem o možnosti pořízení set-top-boxu, neboť již proběhla „nutná“ úprava společných televizních antén (STA). Jaképak bylo pozdvižení mezi obyvateli, když 1. září zjistili, že analogové programy ČT 1 a Nova běží i nadále. Montážní firma zřejmě zatajila skutečnost, že televizní signál přijímají z místního vysílače Koráb. O program ČT 2, který jim tedy jako jediný zmizel, by dle slov mnoha obyvatel kdyňského sídliště klidně mohli přijít a set-top-box si prý kupovat nemuseli.

S opačnými problémy se zase potýkají někteří diváci z rokycanského a plzeňského regionu, kteří celá léta nevědomky sledovali program TV Nova z Vraního vrchu a 1. září o něj přišli. Vím o případu z obce Tlučná v okrese Plzeň-sever nebo např. i z okolí plzeňské ZOO, kde také nevědomky přišli o Novu, a budou tak muset řešit digitální příjem. V Tlučné už správce nemovitosti prý zkontaktoval instalační firmu, ale ještě neví, zda navrhovaná cena sedm tisíc korun za úpravu STA u nájemníků projde. V této zmiňované obci prý není dostatečný signál na příjem TV Novy z blízkého vysílače na kanálu 10.

Jistě je takových míst v této oblasti více, vše ukáží následující týdny. Pár zákazníků mne také upozornilo na zhoršení příjmu analogového vysílání z Plzně Krkavce a Krašova. Jedná-li se opravdu o důsledek vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu, musí ovšem posoudit zástupci vysílatelů. Osobně si však myslím, že se jedná o pouhou shodu náhod.

Nový fenomén: „šňůra na Primu“

Kvůli absenci televize Prima v domažlickém multiplexu a díky možnosti sledovat tuto stanici i nadále analogově, bylo jediná možnost, jak si zachovat její příjem standardní zapojení set-top-boxu do antény a od ní pak vést zpět k televizoru klasickou účastnickou šňůru. Zpočátku zákazníci netušili, že je to možné, postupně se pak tato informace rozšířila jako lavina a nastaly chvíle, kdy se mi vytvořila v obchodě fronta zákazníků dychtících jen po „šňůře na Primu“, jak tomu laicky říkali. Převážná většina těchto zákazníků neměla ani snahu pochopit princip tohoto propojení, byli jen šťastni, že existuje způsob, jak nepřijít o svou oblíbenou televizní stanici.

Prima Domažlice mapa pokrytí analog

Mapa pokrytí analogovým signálem televize Prima na Domažlicku a v celých jihozápadních Čechách

Na tomto modelu se dá ukázat, jak je pro mnoho diváků obtížné učit se novým ovládacím prvkům a jak je pro ně těžké mnohdy jen pochopit základní princip přechodu na digitální vysílání a technickou stránku s tím související. Z těchto poznatků by měla vznikat opravdová osvětová kampaň pro zbytek národa. Dokud nebude standardem mít zabudovanou „krabičku“ na digitální vysílání přímo v televizoru, bude tato věc, hlavně u starších lidí, stále zdrojem problémů a jistého odporu.

Kdo stále nemá set-top-box, i když ho mít musí?

Pro místní obyvatele nastala nová, digitální éra, kdy musí svou domácnost dovybavit potřebným zařízením ke každé jejich televizi. Mnozí si set-top-box nebo satelitní komplet pořídili zatím k jednomu televizoru a nastává doba probudit k životu i jejich oblíbené malé televize v ložnicích či dětských pokojích. I když tyto další televizory plní funkci převážně uspávací nebo kulisovou, bez set-top-boxu to nepůjde. Lidé, kteří mají doma tyto své další „miláčky“, přijdou nakupovat potřebné přijímače právě v těchto zářijových týdnech. Vím také o několika zákaznících, kteří své „mrtvé“ televizní společníky po vypnutí analogu ještě nezprovoznili.

BRAND24

Vraní vrch celkový pohled

Jedná se převážně o lidi žijící v historických nemovitostech, kde památkáři nedovolí instalaci samotné venkovní terestrické antény, natož paraboly pro satelitní příjem. No, a když v těchto nemovitostech nefunguje pokojová anténa, mají pak tito obyvatelé tvrdý oříšek k rozlousknutí. Analogový příjem, byť se zrněním, dříve šel, nyní je digitál nekompromisní a stávkuje. Další podobné případy vyčkávání na zprovoznění svých televizorů jsou např. z řad čekatelů na placené satelitní vysílání Digi TV, neboť je zde čekací lhůta i několik týdnů a set-top-box by poté nebyl potřebný. Naskýtá se otázka: nastane populační exploze, když některým zatím televizory nejdou?

Chtěl bych touto cestou opět velice poděkovat těm, kteří umožnili, v nadhledu, hladký přechod na digitální vysílání v našem regionu. Nesmazatelně tak Chodové splnili funkci testovací, když už nemusí bránit naše hranice. Pomohli tak alespoň společně řešit otázky moderní doby. Věřím, že z výsledků přístupu k nové technologii, vyzkoušené na obyvatelích domažlického regionu, budou fundovaní myslitelé čerpat při dalším rozvoji digitalizace v naší zemi. Zjistili jsme, že to funguje, ale pozor: nesmíme dlouho otálet, neboť další nové technologie začínají klepat na dveře.

Podařilo se na Domažlicku bezproblémově přejít na zemské digitální televizní vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).