Hlavní navigace

Domažlická digitální revoluce trošku pokulhává

8. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Vzhledem k blížícímu se termínu překlopení zemského analogového příjmu televize na Domažlicku do čistě digitální podoby, které se bude týkat diváků závislých na vysílači Vraní vrch, pozorně sleduji chování a reakce místních obyvatel. Rád bych vás seznámil se svým úhlem pohledu na problém připravovaného ukončení analogového vysílání, informovanosti televizních diváků a jejich zájmu o digitální přijímače.

Vypnutí analogu jako donucovací prostředek

Z původně uvažovaného termínu (duben 2007) pro vypnutí tří analogově vysílaných televizních programů z lokálního vysílače Vraní vrch se tento posunul na 30. června 2007. Vzhledem ke zjištění o nízké penetraci set-top-boxů mezi místními obyvateli se tento termín opět posunul o další dva měsíce na definitivní: 31. srpna 2007. Tento odsun se negativně projevil ve dvou základních úrovních: Poté, co z médií prosákla informace o odsunutí vypnutí analogu na 31. srpna 2007, se stalo to, co se dalo čekat. Ze dne na den, a to doslova, diváci logicky odsunuli nákup set-top-boxu. To má samozřejmě negativní dopad i na samotné prodejce v regionu, kteří se předzásobili set-top-boxy, počítali s velkou poptávkou a zbytečně investovali nemalé prostředky do toho, aby tuto poptávku dokázali naplnit. Nemluvě o vlastní inzerci, kterou však nikdo nebral vážně, až se stala neefektivní.

DVB-T perex obecný

Vše o digitálním vysílání na Domažlicku

Pro lepší přehled všech důležitých informací o digitalizaci na Domažlicku jsme připravili novou sekci DigiZone.cz, která se věnuje jednotlivým regionům. Na jediné adrese tak zjistíte složení multiplexu, mapu pokrytí, termín zahájení digitálního a ukončení analogového vysílání a najdete odkazy na nejdůležitější články a krátké zprávy věnované Domažlicím na serveru DigiZone.cz. Podobným způsobem jsme zpracovali údaje o Praze, Brně a Ostravě, připravujeme také Ústí nad Labem.

Posun termínu vypnutí analogového vysílání má dopad i na samotný proces digitalizace a jeho vnímání televizními diváky. Nejen kvůli neustálému odsouvání termínů, ale také absenci požadovaných programů (na Domažlicku se to týká především Primy) digitalizace pomalu ztrácí svůj kredit a počáteční euforie se pozvolna vytrácí. Denně mi, ale i dalším prodejcům set-top-boxů na Domažlicku, projdou obchodem desítky potenciálních zákazníků a sledují nabídku set-top-boxů. Bohužel ale odcházejí s prázdnou a se slovy, že se vrátí někdy ke konci července a teprve tehdy vybraný přijímač zakoupí. Jedná se o drtivou většinu zákazníků. To je důkaz toho, co jsme zatím jen tušili. Divák si zařízení pro příjem nové služby pořídí opravdu až v případě nutnosti. Nabízí se tedy otázka, zda byl posun termínu vypnutí analogového vysílání přínosem či brzdou při přechodu na DVB-T.

Domažlice - Náměstí celek

Posiluje satelit, média ničí ceny set-top-boxů

Z výše popsaného důvodu a ze zmatenosti se diváci stále častěji obracejí k „jistějšímu“ satelitnímu příjmu digitální televize. Zaznamenal jsem výraznou vlnu zákazníků družicového televizního příjmu. Byť je toto řešení mnohem nákladnější, získávají jím diváci širší programovou nabídku (i s televizí Prima). I přes to, že je upozorňuji na možnou absenci nově vzniklých televizních programů, které získají licenci pouze pro pozemní vysílání a na satelitu se objevit nemusí, tito diváci nakupují satelitní komplety. Na základě této zkušenosti jsem se i já jako obchodník musel této zkušenosti přizpůsobit a satelitní komplety nabízet také. Nepřímo tak pohřbíváme možnost pozemního příjmu digitální televize.

Tipy C

Určitě každý z vás někde v médiích, v článku o přijímačích pozemní digitální televize, četl o cenách těchto přístrojů, které začínají na tisíci korunách. Tímto nerozumným krokem redaktoři nejenže matou zákazníky, kteří po příchodu do elektro prodejen jen stěží takto super levné přijímače naleznou, ba dokonce tímto krokem ničí běžnou cenu všem prodejcům této techniky. Kromě extra výprodeje některých velkých hypermarketů s omezeným počtem na skladě či některých e-shopů s marží okolo třiceti korun nikde nenaleznete takto levné přijímače.

Všichni na Domažlicku doufáme v brzké zahájení vysílání dalšího multiplexu s další programovou nabídkou. Pojem „set-top-box“ se zde během posledních měsíců už naštěstí celkem vryl lidem pod kůži, přesto stále nové technologii, než si ji sami pořídí, neumí přijít na chuť. A naopak mohu směle hovořit o velké chvále a spokojenosti těch, kteří nečekali na donucovací prostředek vypnutí analogu a zařízení již zakoupili. Od 1. července má, díky chystanému piktogramu, vysílač Vraní vrch poskytovat nerozhodným divákům větší impuls k pořízení set-top-boxu, leč úplné definitivum v rozhodnutí přijde až s prvním školním dnem. Zda se v tento den odehraje pomyslná Domažlická digitální revoluce, se teprve ukáže. Barikády zatím nikdo nestaví, i když by se o tom dalo polemizovat.

Co nejvíc škodí digitalizaci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).