Hlavní navigace

DOKUMENT: Připravenost České televize na vysílání v HD kvalitě

24. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
24. 5. 2010

Česká televize je technologicky plně připravena na vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), včetně kompletního výrobního řetězce v nativním HD. Jakmile stoupne produkce pořadů v nativním rozlišení, budou Kavčí hory uvažovat o paralelním vysílání více než jednoho programu v HD kvalitě, jak je tomu dosud. Serveru DigiZone.cz to řekl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

DOKUMENT: Připravenost České televize na vysílání v HD (PPT, 5,3MB)

Technologicky jsme na HD vysílání připraveni, během pěti let došlo k výměně základních technologických uzlů. Ten proces bude dále probíhat, dále budou instalována nová a nová zařízení, jsme připraveni tyto pořady také odbavovat. V podstatě ten vysílací řetězec je uzavřený a nemáme problém s tím, abychom vysílání ve vysokém rozlišení realizovali, prohlásil Hanuš minulý týden na konferenci Českých Radiokomunikací k novému vysílacímu standardu DVB-T2.

K TÉMATU: HDTV v pozemních sítích? Rozhodnou peníze, říká šéf digitalizace ČT

Z pravidelných pořadů, které nyní ČT vysílá v nativním HD rozlišení, Hanuš jmenoval kulinářský magazín Kluci v akci, cestopisný pořad Na cestě s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem, magazín Stop, seriál medailonků dětí z celého světa Na cestě za dětmi a páteční přírodopisné dokumenty v bloku ČT 2 Zázračná planeta (právě kvůli nim na pozici ČT HD v pátek vysílá Dvojka místo Jedničky).

ČTĚTE TAKÉ: ČT 24 HD? Nejsme infotainment, říká šéf digitalizace České televize

Hanuš si také pochválil strategii ČT převádět významné starší televizní seriály a filmy do HD kvality. Velký úspěch slavila ČT 1 se seriálem Hříšní lidé města pražského. Je to černobílý seriál, stará záležitost, který byl vyčištěn a upraven pro vysoké rozlišení a odvysílán v HD kvalitě. Dokonce v hlavním vysílacím čase, v době, kdy Nova vysílala Kobru 11. Dosáhli srovnatelných čísel jako ta Kobra 11, konstatoval Hanuš. Například 24. dubna tento seriál vidělo 1,042 milionu diváků na ČT 1 dosáhla podílu 27,74 procenta.

BRAND24

Z hlediska tehdejších tvůrců je to velký úspěch. Dosáhnout jednoho milionu diváků u černobílého filmu ve vysokém rozlišení obrazu je skutečně vynikající výsledek, pochvaluje si Hanuš. Rozšiřování HD vysílání České televize je podle něj otázkou distribuce a především peněz. Jestli lze něco považovat za nedostatek české digitalizace, tak to byl vždycky nedostatek takového přístupu, který by zohlednil nejenom technické a organizační záležitosti, ale také ekonomické dopady takového procesu, konstatoval Hanuš.

Rozhovor s Pavlem Hanušem čtěte zítra na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).