Hlavní navigace

Dočkáme se kvalitního zvuku na VKV? Posluchači by to uvítali

24. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Český rozhlas i komerční rozhlasové ve velkém přenastavují VKV vysílače, aby vyhověli doporučením, které stanovila Mezinárodní telekomunikační unie ITU

Čeká nás kvalitní zvuk na VKV?

Velké přenastavování rozhlasových vysílačů, které využívají velmi krátké vlny (VKV), právě probíhá v České republice. Změnu provází rozdíly v hlasitosti jednotlivých rádií, která dosud vysílala se stejnou zvukovou intenzitou, upozornil mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek. K přenastavování vysílačů dochází na základě doporučení Mezinárodní telekomunikační unie (ITU, doporučení ITU-R BS.412–9) a opatření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

“ČTÚ zavádí omezení parametru výkonu multiplexu (MPX Power) na definovanou hodnotu. Toto opatření by mělo zejména omezit vzájemné rušení jednotlivých rozhlasových vysílačů mezi sebou a rušení dalších radiokomunikačních prostředků (např. letecké navigace). Zavedení tohoto parametru se ale výrazně projeví na hlasitosti a charakteru zvuku vysílaných programů,” upozornil Čížek.

Digitální rozhlas umožňuje také vysílání doplňkových aplikací, například předpovědi počasí.
Autor: Foto pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Budou už moci posluchači ladit své oblíbené stanice bez toho, aniž by jim „rvaly“ uši?

Jan Potůček: Česká rádia přenastavují VKV vysílače, změny se mohou projevit v různé hlasitosti

Pětka omezila výrobu předtáčených pořadů

Výrobu předtáčených pořadů zastavila ve čtvrtek nová zábavná televize Pětka, která zahájila vysílání teprve 15. října a je dostupná prostřednictvím celoplošného multiplexu 3, na satelitu a v kabelových rozvodech. Rozhodnutí přišlo podvečer a zaskočilo i interní zaměstnance Pětky. Televize by měla až do odvolání vyrábět a odbavovat pouze živě vysílané magazíny. Informaci serveru DigiZone.cz potvrdil zdroj z Pětky, který si nepřál být jmenován a nepřímo i jeden z televizních producentů. Mluvčí stanice Kateřina Kotalová to však popřela.

“Vzhledem k tomu, že na další týdny jsou naplánovaná natáčení, troufám si tvrdit, že to pravda není. Zítra dopoledne však tuto zprávu potvrdím,” odpověděla Kotalová ve čtvrtek pozdě večer na dotaz serveru DigiZone.cz. V pátek dopoledne doplnila, že zastavení výroby se týká pouze týdenních formátů, jako je např. Nevař z vody, důvodem má být ale fakt, že díly, které se mají odvysílat do konce roku, jsou už vyrobeny. „Pořadů jako Iveta LIVE se to vůbec netýká, vysílání dál pokračuje,“ řekla Kotalová.

Hlavní hvězdou televize Pětka je Iveta Bartošová.
Autor: TV Pětka

Hlavní hvězdou televize Pětka je Iveta Bartošová.

Jan Potůček: Pětka omezila výrobu předtáčených pořadů. Zaskočila i své vlastní lidi

TV Noe začala vysílat v Praze pozemně

Po přibližně dvouměsíčním čekání se diváci v Praze dočkali v pátek a pozemního vysílání televize Noe. Stanice uzavřela smlouvu s provozovatelem Regionální sítě 4, společností Prague Digital TV. Serveru DigiZone.cz to oznámil její jednatel Karel Formánek. Obě společnosti v uplynulých dnech uzavřely dosavadní obchodní jednání o podobě vzájemné spolupráce, uvedl Formánek. Program tak bude spolu s TV Metropol šířen na 46. kanálu z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh.

Jsme potěšeni, že se program televize Noe po dvou letech vrací zpět do Prahy. Naše společnost tak přispívá k rozšíření programové nabídky a věříme, že to ocení i diváci, kteří si tento program v minulosti oblíbili, dodal jednatel Prague Digital TV Petr Formánek. Ředitel TV Noe Leoš Ryška ho pak doplnil: Když před rokem a půl skončilo v Praze naše vysílání formou DVB-T, byli jsme zaskočeni rozhořčenými reakcemi mnoha diváků. To, že se do multiplexu znovu vracíme, je pro nás a věřím, že i pro diváky radostná dobrá zpráva.”

TV Noe už s testováním formátu 16:9 začala.
Repro foto: vysílání TV Noe

TV Noe je nejnovějším přírůstkem do pozemně vysílaných stanic v Praze.

Lukáš Polák: TV Noe začne zítra vysílat v Praze prostřednictvím Regionální sítě 4

Lukáš Polák: TV Noe vysílá pozemně v Praze stejně kvalitně jako na satelitu

Stručně

Třetí celoplošný multiplex by podle dřívějších prohlášení Českých Radiokomunikací mohlo zaplnit sedm až osm televizních stanic. Ve většině krajů zbude už jen jedna volná pozice. Začátkem tohoto týdne se v něm objevila Šlágr TV.

Jan Potůček: V multiplexu 3 startuje Šlágr TV, čtvrtá celoplošná televize. A už se chystá pátá: Prima Zoom

Lukáš Polák: Šlágr TV vysílá pozemně s vyšším rozlišením než na satelitu, datový tok je přibližně stejný

Krátce poté, co se zemský digitální multiplex 4 rozšířil do Teplic a na Rakovnicko, spustil jeho provozovatel, společnost Digital Broadcasting, signál z dalších lokalit. Jde konkrétně o Hodonín a Znojmo.

Lukáš Polák: Multiplex 4 zprovoznil další nové vysílače – na Hodonínsku a Znojemsku

Zákazníci největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC Česká republika, zaplatí od příštího roku za příjem digitálních programů více. Vyplývá to z nového ceníku, který firma v pondělí zveřejnila.

Lukáš Polák: Kabelová televize UPC od příštího roku o několik korun zdraží


Foto: archiv

UPC zdraží kvůli zvýšení sazby DPH.

Programové schéma plné seriálů vytažených z televizního archivu. Přesně tak působí obsah stanice CBS Drama, která 3. prosince spolu s CBS Reality vstoupí na český trh.

Lukáš Polák: CBS Drama pro náš region navodí dojem návratu vysílání Novy a Primy z devadesátých let

Televize Nova se dohodla na dočasném pozastavení spolupráce s moderátorem hlavních Televizních novin Karlem Voříškem. Za stažením s obrazovky má stát obvinění Voříška polistopadovými studenty Univerzity Karlovy, o kterém informoval mimo jiné server Aktuálně.cz.

Lukáš Polák: Karel Voříšek zmizel z obrazovky TV Nova. Kvůli údajné spolupráci s StB

BRAND24

Jediný původní premiérový pořad, lechtivé zprávy Sexy sport, zruší od Nového roku slovenská televize Dajto, obdoba českého Fandy. Relace, v níž se moderátorky po desáté hodině večer při čtení zpráv svlékají, je totožná s Red News, které vysílá Fanda a dříve je nabízel i zpravodajský portál tn.cz.

Jan Potůček: Dajto, slovenská obdoba Fandy, ruší lechtivé zprávy Sexy sport, obdobu Red News

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).