Hlavní navigace

Do vypnutí analogu v Praze se nestihnou upravit STA, varují anténáři

23. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
23. 1. 2009

Dubnový termín vypínání analogového televizního vysílání Novy, Primy a ČT 1 z hlavního pražského vysílače na Žižkově by se měl posunout, protože se včas nestihnou upravit všechny společné televizní antény (STA). Na čtvrtečním workshopu Českých Radiokomunikací pro firmy zabývající se úpravou příjmových televizních antén to řekl jeden z účastníků.

V Praze zbývá upravit nebo vyměnit tři čtvrtiny STA, to se do dubna nestihne, varoval zástupce anténářské firmy. U většiny STA podle něj nejde pouze o úpravu samotné antény, ale také výměnu anténních rozvodů a účastnických zásuvek. Problém je také v tom, že řada majitelů domů stále ještě netuší, že bez úpravy STA domácnosti v tomto domě přijdou o pozemní televizní signál, pokud již nepřešly na digitální příjem televize.

BRAND24

V celé České republice je třeba upravit STA na přibližně 200 tisících domech, řekl na semináři expert na úpravu STA Josef Skála, jeden ze spoluautorů doporučení Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, jakými způsoby lze STA upravit pro digitální příjem televize. V současné době je takto upraveno asi jen 20 procent STA.

Potíž je v tom, že lidé, kteří chtěli být napřed a začali si své STA upravovat v době, kdy se digitálně vysílalo na dočasných kmitočtech, museli po přechodu multiplexů na definitivní vysílací kanály tyto úpravy podstupovat znovu, prohlásil Skála. Stejný problém se letos dotkne televizních diváků v Brně, kde v listopadu přejde digitální vysílání České televize z přechodného kanálu 25 na definitivní kanál 29.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).