Hlavní navigace

Do vypnutí analogu budou mít jednu kompenzaci Nova, Prima i všichni z ADT

11. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 7. 2007

Návrh digitální novely, který předkladatelé dnes odeslali do Legislativní rady vlády, nadále počítá s kompenzačními licencemi. Televize Nova a Prima mají dostat výměnou za ukončení analogového vysílání k 10. říjnu 2010 ale pouze jednu licenci místo navrhovaných dvou. Po jedné kompenzační licenci má dostat také každá ze stanic z Asociace digitální televizí (ADT), tedy Febio TV, Óčko, TV Barrandov, Z 1, RTA a TV Pohoda.

Tato vysílací oprávnění pro dvě stávající a šest nových televizí mají jedno společné – jejich platnost končí s definitivním vypnutím analogového vysílání v České republice, a to podle připraveného návrhu bude nejdřív 10. října 2010 a nejpozději 31. prosince 2012. Pak začne i zemské vysílat fungovat na principu registrací, který dnes platí už pro televizi přes satelit, kabel a internetový protokol.

Náměstek ministra informatiky a autor digitální novely Zdeněk Zajíček upřesnil serveru DigiZone.cz, proč Nova a Prima nedostanou druhou kompenzační licenci, jak jim stát původně sliboval: Ve všech verzích návrhu se Nově a Primě udělovala druhá licence až po vypnutí analogového vysílání. Něco takového nyní ztrácí smysl, protože po otevření trhu registracím si každý bude moci požádat o tolik oprávnění, kolik bude chtít.

Šest stanic sdružených v ADT mělo podle předchozí podoby digitální novely získat tzv. přechodné licence na 5 + 5 let. Oprávnění pro Novu a Primu měla platit 2×12 let, jak je dnes standardní. Obojí se změnilo do kompenzačních licencí s platností nejvýš do 31. prosince 2012 (ADT), resp. 10. října 2010 (Nova a Prima) a po té bude nahrazeno registracemi.

BRAND24

Zdeněk Zajíček DigiZone.cz zároveň potvrdil, že se v novele nezmírnil zákaz křížení vlastnictví, po kterém na své pondělní tiskové konferenci k digitalizaci volala Prima. Novela nijak neřeší ani otázku regionálních televizí, s nimiž Prima sdílí svoje frekvence. Přijde dám, že regiony se díky registracím budou moci snadno osamostatnit – bude jim stačit, když si u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání požádají o vlastní oprávnění, řekl DigiZone.cz Zdeněk Zajíček.

Digitální novelu společně předkládají ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu a kultury. Návrh bude 16. července projednávat Legislativní rada vlády, na jednání vlády samotné by se měl dostat o dva dny později a poslanci se s ním v ideálním případě mají zabývat na mimořádné srpnové schůzi Sněmovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).