Hlavní navigace

Do Prahy dolétl díky inverzi signál digitálního rozhlasu od břehu Baltského moře

5. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Messe Berlin
UVNITŘ VIDEO – Cena úlovku je o to větší, že multiplex polského veřejnoprávního rozhlasu je šířený na kanálu 12D, tedy hned vedle vysílače Žižkov.

Signál digitálního rozhlasu až téměř z pět set kilometrů vzdáleného polského města Koszalin, které leží u břehu Baltského moře, se podařilo včera zachytit v Praze. Stejně jako v uplynulých dnech i tentokrát za touto skutečností stálo inverzní počasí, které ovlivňovalo a ještě minimálně několik týdnů bude ovlivňovat příjmové podmínky nejen nad územím České republiky a Slovenska. Úlovek byl realizován na dvojici antén Kathrein určených pro III. pásmo a DAB tuneru Yamaha T-D500.

K TÉMATU: Inverze do Česka přinesla signály z „celé“ Evropy, varuje před ní i slovenský regulátor

BRAND24

III. pásmo je i přes určitou zaplněnost v České republice relativně stále volné, a tak zájemci o příjem vzdálených signálů mají v těchto dnech a týdnech doslova žně. Cena úlovku je o to větší, že multiplex polského veřejnoprávního rozhlasu je šířený na kanálu 12D výkonem pouhých 3,2 kW. Polskie Radio tedy používá hned sousední digitální blok, který je pro území hlavního města České republiky určen multiplexu Českého rozhlasu. Tomu byl přidělen kanál 12C. Právě signálům z Polska včerejší inverze patřila. Bylo možné zachytit nejen stovky kilometrů vzdálené VKV vysílače, ale i některé lokální dokrývače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).