Hlavní navigace

Do deseti let bude na satelitu vysílat přes tisíc Ultra HD kanálů, věří šéf britské pobočky SES

11. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mike Chandler to prohlásil na konferenci o 4K v Londýně a rozvoj Ultra HD podmínil silou jednotlivých televizních trhů, dostupnou infrastrukturou a programovou nabídkou.

Přes tisíc televizních programů v Ultra HD rozlišení bude do roku 2025 celosvětově vysílat přes satelit. Na konferenci věnované budoucnosti televizního vysílání, která probíhá v Londýně, to v úterý řekl šéf britské pobočky satelitní společnosti SES Mike Chandler. Celkově by jich v roce 2025 mělo vysílat 1053, z toho 220 v Evropě. Největší počet, rovné tři stovky, připadne na Severní a Jižní Ameriku. V současné době vysílá nejvíc Ultra HD kanálů – šest – v asijsko-tichomořském regionu. S řádným televizním vysílání ve 4K začali nejdříve v Severní Americe, Evropě a Asii. Na americkém trhu je nyní hodně populární stanice NASA UHD, která by mohla v dohledné době spustit druhý kanál ve 4K.

BRAND24

K TÉMATU: Na satelitu Astra startuje Insight UHD, další Ultra HD kanál i pro českého diváka

Chandler očekává, že v nejbližších dvou letech dojde k velkému boomu zavádění Ultra HD kanálů. SES už nyní zajišťuje čtyřiadvacetihodinovou distribuci komerčních Ultra HD kanálů sedm dní v týdnu. K dispozici je i kompletní OTT přehrávací systém, uvedl šéf britské pobočky SES. V roce 2017 očekává druhou fázi rozvoje Ultra HD s dalším zkvalitněním kontrastu obrazu (HDR) a přidáním barev (WCG).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).