Hlavní navigace

Do Česka dorazily po dvou letech opět rozhlasové signály ze severu Evropy

12. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO A VIDEO – Inverzní počasí je jedním ze způsobů, který přináší do televizního i rozhlasového éteru leckdy kuriózní úlovky. V minulosti byly potvrzeny odrazy signálu například i od letadel.

Silná inverze ovlivnila již včera večer šíření převážně rozhlasových vln nad Českou republikou. Po dvou letech tak mohli lovci vzdálených signálů narazit na stovky kilometrů vzdálené stanice ze severu Evropu. V Praze se tak podařilo například zachytit i rozhlasové okruhy z Dánska, a to včetně dat RDS, kdy se vám na displeji přijímače zobrazí nejen název stanice, ale k dispozici máte i další doprovodná data, jako je například Radiotext, přehled alternativních kmitočtů a podobně. Opakovala se tak podobná situace jako loni, kdy se ovšem éter „otevřel“ směrem na jih a západ Evropy (Německo, Švýcarsko atd.).

Ukázka rozhlasového příjmu z Dánska realizovaného v Praze
Autor: repro foto Sony XDR-F1 HD

Ukázka rozhlasového příjmu z Dánska realizovaného v Praze

Z ARCHIVU: Příjem VKV rozhlasu z extrémních dálek – Dánska a Švédska

Ani pro letošní den není předpověď pro zájemce o dálkový příjem rozhodně pesimistická. Podmínky se přesunuly ale hlavně na východ, o čemž svědčí i zpráva na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše se středem nad Karpaty. Po její zadní straně bude do střední Evropy ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihozápadu, uvedl ČHMÚ. V době od 10. hodiny dopolední do 22.00 mohou obyvatelé Česka počítat s nízkou oblačnost a mlhami, místy se objeví také mrholení.

Kuriózním způsobem dálkového příjmu je například odraz VKV signálu od letadla.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Do Česka se opět vrátilo inverzní počasí, diváci to poznají na kvalitě signálu

Mezi kuriózními úlovky, které si našly cestu například do Prahy, nechyběly například dánská stanice DR P4 z vysílače Rangstrup/Gammel Tøndervej, jež byla od místa příjmu vzdálená 671 kilometrů, nebo ze stejného vysílače sesterský veřejnoprávní okruh R.24/7. Běžně hrály stanice například také ze severního Německa a oblastí Niedersachsen (Dolní Sasko). Není také vyloučeno, že se dosah vysílačů vzdálených stovky kilometrů může odrazit i na jiných pásmech, která jsou určena například pro šíření digitální televize (DVB-T/T2) nebo rozhlasu (DAB). Ani tady by tedy neměli být běžní posluchači a diváci překvapeni případným rušením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).