Hlavní navigace

Dnes končí vysílání „pozemně kódovaných“ stanic FilmBox Family a Joj Cinema

22. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
AKTUALIZOVÁNO – Díky Skylinku jsme v DVB-T krátce vyzkoušeli dva pokusně šířené kanály vysílané na Regionální síti 4. Pro diváky bez přístupové karty byly nedostupné.

AKTUALIZOVÁNO, 22. 2. 2016, 10:45 hod.: provozovatelé vysílání, nám po zveřejnění zprávy oznámili, že k ukončení dojde – bez bližšího upřesnění – až 29. 2. 2016. Oficiální vyjádření Skylinku (Jaromíra Glisníka), níže.

Testovací vysílání se odehrávalo v režii satelitní služby Skylink a společnosti Prague Digital TV, provozovatele pozemní Regionální sítě 4. Signál běžného vysílání obou stanic bez EPG byl šířen přes vysílače Strahov, Ládví a Zelený pruh na kanálu 46 a dostali se k němu ti, kteří se do testování přihlásili a vyplnili on-line formulář na webu Skylinku.

Účelem zkoušek bylo ověření kompatibility přijímacích zařízení s CA modulem a dekódovací kartou při příjmu zakódovaných stanic v běžném DVB-T. Skylink nám na dotaz sdělil, že test i z tohoto úhlu pohledu dopadl úspěšně.

K TÉMATU: Chystá Skylink expanzi do terestriky? Testy kódovaného DVB-T v Praze to naznačují

Jednatel Prague Digital TV Petr Formánek se ke zkouškám vyjádřil slovy: Neříkáme, že jde o test placené televize v DVB-T, ale kódovaných programů. Chystali jsme se k němu už delší dobu, vlastně od jara (2015, pozn. redakce), kdy jsme věděli, že se nám v Regionální síti 4 uvolní určitý prostor odchodem TV Noe a Regionálnítelevize CZ.

„Během testování nebyl zjištěn ani jeden případ nekompatibility televizního přijímače s DVB-T tunerem a CI slotem s modulem Irdeto a kartou Skylink. Kódovanému vysílání ve stávajícím standardu DVB-T tedy nebrání žádná technická překážka. Diváci vybavení televizorem s DVB-T tunerem nebudou potřebovat nový set top box, kódované programy budou moci sledovat na svém televizoru.“ konstatuje Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group S.A.

BRAND24

Cíl testu byl tedy jasný a více si na toto téma můžete přečíst na výše uvedeném odkazu.

Pravidelného testování obou zakódovaných kanálů se zúčastnilo asi 110 lidí, zákazníků Skylinku. Filmbox Family byl, resp. ještě je šířen v Regionální síti 4 v MPEG-4 SD, stanice Joj Cinema pak MPEG-2 SD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).