Hlavní navigace

Dnes končí analogové vysílání ČT 1 na Lysé hoře a s ním i 16 dokrývačů

30. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Dnešek je posledním dnem, kdy je možné ze severomoravského vysílače Frýdek-Místek - Lysá hora naladit analogový signál prvního programu České televize na kanálu 37. Spolu s ním skončí i dalších 16 analogových dokrývačů, které jsou s ním určitým způsobem svázány. Jde o lokality ve dvou územních oblastech - Ostravě a Zlíně. Diváci měli dostatek času se na ukončení analogového signálu připravit a přejít na digitální vysílání. Co se týká dotčených dokrývačů, jde konkrétně mimo jiné o Horní Bečvu, Velké Karlovice, Halenkov nebo Horní Lomnou.

Analogové vysílání České televize z Lysé hory končí

Předčasné vypnutí analogového vysílání svého prvního programu z vysílače Lysá hora v Beskydech odsouhlasila Česká televize. Stane se tak dnes v noci z 30. dubna na 1. května, zatímco Technický plán přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání počítal až s koncem letošního listopadu. Rozhodnutí ČT umožní 1. května spustit vysílání digitálního multiplexu 2 z Lysé hory na kanálu 37, který nyní využívá analogová ČT 1, stejně jako na ostravských Hošťálkovicích. Multiplex 2 na dalším ostravském vysílači Hladnov, odkud nyní vysílá na dočasném kanálu 39, bude moci ve stejný den přejít na definitivní kanál 37. Všechny tři vysílače (Hošťálkovice, Hladnov a Lysá hora) tak vytvoří jednofrekvenční síť multiplexu 2 na kanálu 37. Podobným způsobem už vysílá veřejnoprávní multiplex 1, který využívá všechny tři vysílače na kanálu 54. Společně s analogovou ČT 1 na Lysé hoře skončí i 16 návazných analogových převaděčů tohoto programu. „Jejich signály byly od 4. dubna 2011 označené piktogramem,“ uvedl již dříve Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

Jan Potůček: Analogová ČT 1 na Lysé hoře skončí 30. dubna a s ní i 16 převaděčů
Jan Potůček: Ostravsko? Navrhli jsme Nově a Primě vypnout dřív analog, říká šéf digitalizace ČT

Kanál Film Europe se představil veřejnosti

Slovenský podnikatel Ivan Hronec na konferenci České asociace elektronických komunikací (ČAEK) v Praze představil svůj nový program Film Europe, který odstartuje pravděpodobně 17. listopadu. K vidění na něm budou filmy z celé Evropy, přibližně 400 filmů ročně. K vidění budou snímky napříč všemi žánry, například Johnny English, Láska nebeská, Obchod na korze, Paleček a další. Hronec chce ve svém novém projektu představit pestrost evropské kinematografie. Podle slovenského podnikatele, který již úspěšně provozuje programy pod hlavičkou CS TV, chce na Film Europe nabídnout i romantickou komedii Deník Bridget Jonesové nebo horor Vetřelec, které označil jako legendy starého kontinentu. Stanice počítá také s takzvaným festivalovým sběrem. Za herecké legendy, které se na obrazovce objeví, je možné jmenovat například Miloše Formana, Jiřího Menzela, Antonia Banderase, Brigitte Bardot a další. Hronec dá na výběr operátorům, kam program zařadí – je tedy možné, že bude součástí prémiového balíku a v případě zájmu i nižších nabídek.

Ivan Hronec

Slovenský podnikatel Ivan Hronec již úspěšně spustil kanály pod hlavičkou CS TV. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Film Europe přichystá okolo 400 filmů ročně. Operátorům nabídne volnost

HBO GO míří do České republiky

O vstupu internetové videotéky HBO GO do České republiky už není pochyb. Společnost HBO Česká republika ji tento týden veřejně prezentovala na konferenci České asociace elektronických komunikací (ČAEK) v pražském hotelu Crowne Plaza Prague. Služba by měla být u nás dostupná od podzimu. Podle zástupců společnosti v současné době probíhá intenzivní jednání s partnery – operátory. Problémem je stále technické řešení, které nejsou některé firmy schopny nabídnout. Diváci budou mít možnost prostřednictvím videotéky HBO GO přístup do archivu tohoto filmového kanálu v SD kvalitě. Vzhledem k tomu, že stream se šíří přes internet, s HDTV se kvůli datové náročnosti nepočítá. Někteří filmoví distributoři a studia svůj obsah pro tuto službu neposkytnou, protože nesouhlasí s šířením prostřednictvím sítě. Ve videotéce bude docházet k obměně titulů jednou týdně a budou v podstatě kopírovat nabídku HBO OD.

HBO GO screenshot

Lukáš Polák: Videotéka HBO GO dorazí do Česka pravděpodobně na podzim

Stručně

Společnost PK 62, největší vydavatel erotického tisku v České republice a na Slovensku a provozovatel stanice Leo TV, se chystá spustit další program s hard core tematikou pod názvem Extasy. Serveru DigiZone.cz to řekl obchodní ředitel firmy Pavel Mojžíš. PK 62 zatím ještě nezahájila o tomto programu s operátory žádná jednání, protože se jedná o naprostou novinku. Společnost chce ale stanici spustit ještě v letošním roce.

Lukáš Polák: Provozovatel Leo TV spustí erotický kanál Extasy. Bude i v HD rozlišení

Dětský program Nickelodeon ve vysokém rozlišení obrazu (Nickelodeon HD) bude od září letošního roku dostupný také v České republice a na Slovensku. Na konferenci České asociace elektronických komunikací (ČAEK) to řekla jeho zástupkyně Erika Luzsicza ze společnosti IKO Kabel. Firma v současné době jedná o jeho zařazení do programové nabídky operátorů.

Lukáš Polák: Nickelodeon HD od letošního září v České republice a na Slovensku

Na obrazovce televize Prima by se měla objevit nová zábavná soutěž Aréna národů, která bude připomínat kdysi velmi populární Hry bez hranic. Pořad, jehož termín vysílání zatím není veřejnosti znám, už zahájil na obrazovkách této stanice nábor soutěžících prostřednictvím castingů. Prozatím stručné informace je možné najít také prostřednictvím webových stránek Primy na http://www.ipri­ma.cz/.

Lukáš Polák: Vzpomínáte na Hry bez hranic? Prima láká na podobnou show Aréna národů

V pátek v 16 hodin a 8 minut bylo zahájeno promo vysílání inovovaného pražského kanálu Metropol TV. Ten bude možné naladit například v multiplexu 4 společnosti Telefónica O2 v Praze, Brně a Ostravě a také IPTV síti stejné firmy, tedy produktu O2TV. Metropol TV se bude orientovat výhradně na zpravodajství z hlavního města. Sama sebe charakterizovala jako „televizi o Praze a pro Pražany“. Jako termín svého startu si kanál stanovil pravé poledne, neděli 1. května.

Lukáš Polák: Pražská televize Metropol spustila promo. Startuje v neděli 1. května

Společnost HBO Česká republika opatřila své filmové kanály HBO a HBO HD novými logy. Změna je nejvíce patrná u druhé uvedené stanice. Logo HBO je průhlednější, než tomu bylo doposud, občas se v obraze až ztrácí, a dodatek HD následuje za oddělovačem z bílé tenké čáry. Logo stanice v současné době odpovídá podobě, jakou používá americká pobočka tohoto filmového programu.

Lukáš Polák: Filmové kanály HBO a HBO HD s upravenými logy

BRAND24

V rámci prvního digitálního terestrického multiplexu v Polsku, který však ještě nemá stanovený harmonogram výstavby, budou dostupné také komerční kanály Kino Polska Nostalgia, Eska TV, ATM Rozrywka a U-TV. Tyto programy tak v této síti doplní stanice veřejnoprávní Telewizje Polska. Všechny stanice budou v síti šířeny v klasickém rozlišení obrazu v normě MPEG-4. V úterý to oznámil tamní regulátor Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji.

Lukáš Polák: Kino Polska Nostalgia, Eska TV, ATM Rozrywka a U-TV budou v polském DVB-T

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).