Hlavní navigace

Dnes je Evropský den recyklace baterií. Brno se pokusí o rekord

9. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Spolek Ekosmák
Hlavním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti sběru použitých baterií a akumulátorů. V jeho rámci proběhne i pokus o vytvoření národního rekordu.

Brněnská celodenní populárně-vzdělávací akce Recykliště určená malým i velkým dětem nabídne řadu soutěží a proběhne třetí zářijový víkend, konkrétně v neděli 18. 9. 2016 na dopravním hřišti Městské policie v Brně-Pisárkách. Odměna prý nemine ani ty, kteří přinesou k odevzdání vysloužilé elektrospotřebiče a především baterie.

Pokusíme se překonat rekord v jejich množství vybraném od veřejnosti během jediné akce, který drží momentálně Olomouc s více než 300 sebranými kilogramy, řekl jeden z organizátorů, Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák, který je také iniciátor akce Ukliďme Česko. Každý, kdo přinese alespoň jeden kilogram baterií, bude zařazen do slosování o tablet a další zajímavé ceny, dodává.

K TÉMATU: Česko se lepší ve sběru elektroodpadu. A exceluje ve sběru baterií

REMA uvádí re:Balík. Recyklaci s pomocí pošty

BRAND24


Autor: Spolek Ekosmák

Letos na jaře se spolku Ekosmák podařilo do úklidových akcí zapojit přes 40 000 dětí a více jak 340 škol. Akce Recykliště je pak pokračováním osvětových aktivit směrem k mladší, resp. nejmladší generaci.

Evropský den recyklace baterií byl vyhlášen poprvé v roce 2015 evropskou asociací Eucobat, která reprezentuje 16 významných kolektivních systémů pro zpětný odběr baterií ze čtrnácti evropských zemí. Datum se váže k narozeninám italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho, jehož pokusy vedly k sestrojení prvního galvanického článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).