Hlavní navigace

Diváci nám „pirátí“ i živé přenosy, stěžuje si šéf nových médií na Nově Pavel Krbec

18. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pavel Krbec si na druhou stranu pochvaluje, že internetové prostředí především v západní Evropě se zkulturňuje. Problémem však nadále zůstávají hostingové servery.

Skupina televizí Nova se v rámci serveru Voyo.cz potýká nejen s pirátstvím u seriálů a filmů, ale také u přímých přenosů. V rozhovoru pro náš sesterský web Lupa.cz to uvedl ředitel nových médií tohoto mediální domu Pavel Krbec. Je to neuvěřitelné, ale přímé přenosy se pirátí také. Pirát má domá set-top-box, který přijímá Nova Sport. Set-top-box dokáže vysílání Nova Sportu vytáhnout ven, zapojí si ho do nějakého jednoduchého enkódovacího počítače a stream vyžene prostřednictvím serverovny dál distribuuje lidem zadarmo, postěžoval si Krbec.

K TÉMATU: Nova chce streamovat na chytrých televizorech i své kanály. Začne Novou Sport

Piráti podle Krbcových slov zničili celý DVD průmysl, věří ale, že se to změní. Už dnes je vidět, že hřiště, na kterém se piráti v západní Evropě pohybují, se zkulturňuje, pochválil si Krbec. Problémem pro Novu i další poskytovatele obsahu jsou pochopitelně hostingové servery. Piráti se snaží u společnosti získat podporu přes argument volnosti šíření informací. Když ale v Německu Julia Schramm, členka předsednictva pirátské strany vydala knížku a ta se začala rozkrádat přes pirátské servery, tak ji to samozřejmě rozčílilo a hned na ně poštvala právníky, uvedl příklad Krbec.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Ke sledování Novy Sport už nepotřebujete kabel nebo satelit. Vysílá i na Voyo.cz

Jako dobrou cestu vidí šéf nových médií na Nově ve vedení uživatelů a jejich zkulturnění. „Jde o to společnost zkultivovat a ukázat, že ti velcí kluci, kteří distribuují zadarmo obsah, který jim nepatří, jsou zločinci. Stejně jako se někdy v roce 1995/96 začalo ukazovat, že ti kluci, kteří vám posílají CDčko s Windows 95 za 50 korun, že jsou také zločinci,“ přiblížil pirátství čtenářům Lupy Krbec, který dodal, že by mělo dojít také k úpravě zákona, aby se hostingová centra nemohla schovávat při ukládání nelegálního obsahu za paragraf o uživatelském obsahu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).