Hlavní navigace

DigiZone.cz žádá ČTÚ o seznam operátorů všech regionálních sítí DVB-T v Česku

14. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

DOPLNĚNA REAKCE ČTÚ – Český telekomunikační úřad odmítá poskytovat informace, komu přidělil individuální oprávnění pro provozování regionálních televizních multiplexů

Informace o provozovatelích regionálních sítí DVB-T, jimž v posledních měsících přiděluje kmitočty jako na běžícím páse, odmítá zveřejnit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Server DigiZone.cz opakovaně narazil na odmítnutí, když se snažil zjistit, komu patří některá ze čtrnácti existujících Regionálních sítí. Naposledy při dotazu na experiment DVB-T2 v Přerově, který od ČTÚ získal oprávnění začátkem tohoto měsíce. Úřad odmítnul serveru DigiZone.cz sdělit, kdo jej bude provozovat, odpověděl pouze na tu část dotazu, která se týkala časového období, na které je test povolen.

K TÉMATU: ČTÚ opět naděloval kmitočty, dostalo se na multiplex 4, Regionální síť 1 i DVB-T2

„K Vašemu dotazu odpovídáme, že individuální oprávnění pro experimentální účely v lokalitě Přerov bylo vydáno s platností do 1.10.2014. Informace o držitelích individuálních oprávnění Český telekomunikační úřad v souladu se zákonem o elektronických komunikacích nesděluje,” sdělil mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Server DigiZone.cz má za to, že kmitočtové spektrum, které ČTÚ spravuje pro stát, je veřejným statkem, o jehož nakládání má veřejnost právo vědět. Redakce tedy využije všechny dostupné prostředky pro to, aby Úřad donutila informaci o držitelích kmitočtových přídělů sdělit.

ČTĚTE TAKÉ: Teleko nečeká na aukci, kmitočty pro digitální rozhlas ve III. pásmu si vyhledává samo

BRAND24

Formou individuálních oprávnění totiž ČTÚ obchází vlastní rozhodnutí dražit kmitočty a získat tak prostředky do státního rozpočtu. Zjevné to je u sítí pro zemský digitální rozhlas, u kterých už delší dobu slibuje vypsat aukci na lukrativní sítě ve III. pásmu, ale zároveň kmitočty v tom samém pásmu přiděluje zdarma formou indiviuálních oprávnění příbramské společnosti Teleko.

REAKCE MLUVČÍHO ČTÚ MARTINA DRTINY: Oě Vaše žádosti o informace jsme přijali a bude s nimi naloženo v režimu zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění (dále InfZ), a to i přesto, že nebyly směřovány na adresu elektronické podatelny (podatelna@ctu.cz). Ve lhůtě podle InfZ ČTÚ o Vašich žádostech rozhodne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).