Hlavní navigace

Digitální vysílání už funguje i na Ostravsku

29. 9. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Pozemní digitální televizi nenaladí jenom diváci v Praze a Brně. Už dnes digitálně vysílá i regionální stanice Local TV v Klimkovicích na Ostravsku. Při troše štěstí lze její program sledovat i v Ostravě. Majitelé set-top-boxů v Klimkovicích a blízkém okolí mají výjimečnou možnost přijímat slovenskou zpravodajskou televizi TA3 a také balík programů polské veřejnoprávní televize. Přesahuje sem totiž signál jejího slezského experimentu.

Ne zkušební, ale řádné vysílání

Local TV nevysílá experimentálně. Její majitelé, podobně jako provozovatelé televizí Nova a Prima, považují svoji současnou licenci pro pozemní vysílání z roku 1994 za technologicky neutrální, tedy platnou jak pro analog, tak pro digitál. Začátkem letošního roku tedy požádali Český telekomunikační úřad o kmitočtový příděl pro DVB-T a v dubnu dostali povolení vysílat na 28. kanále v Klimkovicích. Nyní se na něm střídavě vysílá analogově a digitálně. Ve čtvrtek, pátek a sobotu probíhá analogové vysílání programu Local TV (hodinová zpravodajská smyčka od 7:00, 17:00 a 22:00 hod.), po zbylé dny probíhá digitální vysílání slovenské zpravodajské televize TA3 (24 hodin denně s třemi hodinovými odpojováky s místním zpravodajstvím).

Nejde o nijak silný vysílač, firma má povolení pro maximální výkon 0,01 kW. Signál se navíc pere se silnějším analogovým vysílačem prvního programu České televize z Ostravy, jenž vysílá jen o tři kanály vedle o výkonu 600 kW, takže bez předřazených selektivních výřezových filtrů na venkovní anténě se divák neobejde. Lepší příjem DVB-T je pouze v okruhu patnácti kilometrů okolo Klimkovic. Nejvzdálenějšího pravidelného diváka má Local TV právě v patnáct kilometrů vzdálené Velké Polomi, nicméně bez upravené antény je problém vysílání naladit i v samotných Klimkovicích.

Podaří se přebírat program ČT 24?

Technicky vysílání zajišťuje vlastnicky spřízněná společnost B plus TV, která také v Klimkovicích rozjela prodej set-top-boxů. Jednatel Local TV Klimkovice Oldřich Burger odhaduje, že v samotných Klimkovicích má nyní digitální přijímač asi dvacet domácností (většinou zaměstnanci Local TV nebo B plus TV). Kromě lokálních oken a zpravodajského programu TA3 firma připravuje další dva vlastní digitální programy – Junior TV a Senior TV. Usiluje také o možnost přebírat vysílání zpravodajského kanálu ČT 24 nebo parlamentní televize 24cz. Souhlas od České televize už firma získala, aby však mohla do svého lokálního vysílání umístit další program, musela by požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o rozšíření licence.

Protože však nejde o experimentální, ale řádné digitální vysílání, rada se drží zpátky a žádné takové povolení vydat nechce. Současná legislativa totiž neřeší otázku převzatého vysílání v DVB-T. A tak zatímco pražské a brněnské digitální experimenty mohou vysílat prakticky cokoli (po schválení RRTV), klimkovická Local TV má smůlu. Ba co víc, pokud by vysílací rada šla do důsledků, mohla by firmě udělit pokutu za neoprávněné šíření programu TA3. Majitelé této televize sice dali provozovateli klimkovického multiplexu časově neomezené povolení vysílat jejich program, Local TV ale nepožádala o souhlas RRTV. Také v tomto případě by si radní zřejmě nevěděli rady a povolení by raději neudělili.

Problém s regionálním vysíláním

Licenci pro provoz digitálního vysílače (nikoli programu Local TV) mají klimkovičtí do roku 2007, tedy do stejné doby jako přechodné vysílací sítě Českých radiokomunikací, Českého Telecomu a Czech Digital Group. Potom náš kanál uvolníme pro řádné digitální vysílání. Pokud by nás o to telekomunikační úřad požádal dříve, nebudeme se tomu bránit. Nechceme brzdit zavádění digitálního vysílání v celém regionu, říká Oldřich Burger. Do té doby by Local TV chtěla využít všechny čtyři programové pozice ve svém multiplexu. Potíž je v tom, že o obsazení dalších tří pozic musí rozhodnout Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a ta upozorňuje, že současný mediální zákon nezná digitální vysílání na samostatném digitálním vysílači. Operuje pouze s pojmem síť digitálních vysílačů.

Vyplatí se vůbec malé lokální televizi a firmě s telekomunikační technikou provozovat digitální vysílání na tak malém území s minimálním počtem digitálních přijímačů? Podle výkonného ředitele společnosti B plus TV Rostislava Kotaly nejde ani tak o snahu nabídnout divákům digitální vysílání, jako spíš o názornou demonstraci, že společnost umí spustit nejen analogové, ale i digitální vysílače. Vzhledem k tomu, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedávno udělila historicky poslední analogový kmitočet (televizi Prima), přechod na digitální technologii je pro podobné společnosti vlastně nutností. A vezmeme-li v úvahu, že nejpozději do půl roku začne na Ostravsku řádné digitální vysílání, je nápad s klimkovickým multiplexem logický.

Tipy C

Jak naladit klimkovický multiplex?

Stačí jednoduchý set-top-box a venkovní anténa se zesilovačem. Dosah klimkovického vysílače se nedávno výrazně zlepšil díky jeho přemístění ze střechy místního kostela na budovu vodárny v blízkém Hýlově. Dostali jsme uloženo od ČTÚ přestěhovat ho na správné souřadnice, vysvětluje Oldřich Burger. Chodí to odtud lépe na větší vzdálenost (Ostrava), hůře v některých místech (dole u rybníka) v Klimkovicích. Zatím to tak funguje jenom několik dní, takže žádné informace o příjmu k nám zatím nedorazily. Podle našeho měření se to ale v Ostravě o pár dB zlepšilo. Už vysíláme ve správném IQ, takže je přijímají i ostatní set-top-boxy, kterým to předtím nešlo, protože neuměly rozkódovat opačné spektrum. Ani tak ale signál není příliš silný. Úroveň, na kterou je normální konzument zvyklý při zasunutí šroubováku do anténního konektoru, nedosáhneme s 8W ERP ani 100 m od vysílače, říká Burger.

Ve stejných místech jako klimkovické vysílání lze naladit také digitální experiment veřejnoprávní Polské televize. Vysílá na kanále 38 ze Slezska a tvoří jej celostátní programy TVP1, TVP2, regionální TVP3 a specializovaný kanál TVP Kultura. V příštím roce zahájí na Ostravsku vysílání digitální síť Českých radiokomunikací, která nabídne tři programy České televize včetně zpravodajského kanálu ČT 24 a zřejmě také televizi Nova. Do roku 2007, kdy dojde k definitivnímu přerozdělení kmitočtů, to bude jediná z třech přechodných digitálních sítí, která svým signálem zasáhne ostravskou aglomeraci.

Má lokální digitální vysílání smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).