Hlavní navigace

Digitální televize startuje v Ústí nad Labem

29. 6. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
O další více než milion lidí se o tomto víkendu rozšíří počet potenciálních diváků digitální televize v České republice. Nejpozději o půlnoci ze soboty 30. června na neděli 1. července zahájí z Bukové hory u Ústí nad Labem digitální vysílání čtyři programy České televize, televize Nova a sedm okruhů Českého rozhlasu. Půjde o vůbec nejsilnější digitální vysílač v České republice, který poběží výkonem 100 kW.

Signál pro 450 měst a obcí

Oblast, kterou zasáhne signál digitální televize z vysílače Buková hora, se zdaleka neomezuje jenom na Ústecký kraj. Takzvaný multiplex A, který obsahuje televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, TV Nova a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo, naladí na kanálu 58 také diváci v Libereckém, Středočeském, ale částečně i Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Signál doletí také do Prahy, kde však už multiplex A vysílá ve stejném složení už od října 2005.

Digitální vysílání z Bukové hory je určené především obyvatelům více než 450 měst a obcí na severu a severozápadě Čech. Pro jeho příjem je nutný set-top-box, krabička podobná DVD přehrávači, která se zapojí mezi televizor a anténu (přehled set-top-boxů zde). V blízkosti Bukové hory a s přímým výhledem na vysílač stačí pokojová anténa, v ostatních lokalitách doporučuje operátor digitální sítě, společnost České radiokomunikace, pevnou venkovní anténu. Příjmu na takovou anténu ostatně odpovídá i mapa předpokládaného pokrytí signálem digitální televize z Bukové hory na této straně.

Mapa pokrytí - síť A - Ústí n./L. - základní

Zdroj: Radiokomunikace

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1200×1043, 732 kB)
Nejpodrobnější mapa pokrytí (rozlišení 2300×2000, 2549 kB)

Zdroj: Radiokomunikace

Analogová televize pokračuje

Buková hora

Zahájením digitálního vysílání se zatím nic nemění na možnosti dál přijímat televizi analogově. Z Bukové hory bude dál takto vysílat televize Nova i oba původní programy České televize. Pokud si ale divák pořídí set-top-box, nově se dostane ke sportovnímu kanálu ČT 4 Sport, zpravodajské stanici ČT 24 a také čtyřem digitálním programům Českého rozhlasu: ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé, zpravodajskému Rádiu Česko, stanici vážné hudby ČRo D-Dur a populárně-vědeckému ČRo Leonardo (proslaveného „gorilí“ reality show Odhalení, během níž se v pražské zoo narodila už dvě gorilí mláďata). Za příjem těchto stanic divák nemusí nic platit.

Analogové vysílání z Bukové hory sice časem skončí, termín jeho vypnutí ale záleží na dohodě České televize a Novy. Předběžně se hovoří o 1. lednu 2008, podle Jakuba Bieleckého, mediálního zástupce Radiokomunikací, které provozují vysílač Buková hora, ale společnost o žádném skutečném termínu neví. Proto také na Ústecku a v celých severních Čechách zatím neproběhne ani žádná informační kampaň, která by diváky informovala o nutnosti přejít na digitální příjem televize (jako se to děje na Domažlicku). Koupí set-top-boxu ale diváci neprohloupí, protože digitální a analogový příjem televize se dá kombinovat. Pro zachování kompletní programové nabídky v severních Čechách to bude dokonce nutností.

Prima na Ústecku digitálně nebude

Prima 1. zprávy

Pokud totiž bude chtít divák s digitálním set-top-boxem sledovat televizi Prima, digitálně ji na severu Čech nenaladí. Prima není součástí digitální sítě A a z finančních důvodů se v dohledné době nechystá digitální vysílání na Ústecku zahájit. Důvodem je fakt, že by musela zaplatit provoz celého dalšího digitálního multiplexu, který ale není čím zaplnit – neexistují další televize s platnou digitální licencí. Přitom právě Prima má v oblasti velmi špatné pokrytí v analogu. Rádi bychom začali vysílat z Bukové hory, ale stále je to otázka peněz, potvrdil mluvčí stanice Ladislav Pavlík.

Ze stejného důvodu Prima digitálně nevysílá ani v Brně, Ostravě a Domažlicích. Digitálně ji lze naladit jenom v Praze a části středních Čech. Diváci na severu Čech, kteří budou chtít sledovat nové digitální programy, ale zároveň nechtějí přijít o Primu, tedy budou muset přepínat mezi set-top-boxem a analogovým televizorem. Taková operace je velmi jednoduchá. Televizor i set-top-box mají každý vlastní dálkový ovladač. Ve chvíli, kdy je zapnutý set-top-box, ovládá se ovladačem určeným výhradně pro něj. Pokud bude chtít divák sledovat Primu, jednoduše set-top-box vypne a naladí si ji dálkovým ovladačem k televizoru.

Některá místa zůstanou bez digitálu

Minimálně po celý červenec budou diváci digitální televize na severu Čech odkázaní pouze na vysílač Buková hora. Díky vysokému výkonu, který bude desetkrát větší než v Brně nebo Ostravě a dvacetkrát než v Praze, by neměly být s příjmem digitálního vysílání žádné větší problémy. Severní Čechy jsou ale velmi členité a do některých míst se signál z Bukové hory nedostane. Pro tyto oblasti plánují České radiokomunikace ve spolupráci s Českou televizí, Novou a Českým rozhlasem slabší vysílače, takzvané dokrývače. Diváci je znají už ze současného analogového vysílání: vyskytují se zejména tam, kde signálu brání nějaký kopec nebo jiná překážka.

Kde se spustí digitální dokrývače, rozhodnou Radiokomunikace až po měření signálu, které provedou po spuštění Bukové hory společně s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, mají ale Radiokomunikace dopředu vytipované oblasti, kam se digitální vysílání z Bukové hory nedostane a v nich by mohly zprovoznit převaděče velmi rychle. Šlo by o krátkou dobu, zhruba do jednoho měsíce, říká Hanuš. Vykrytí problémových oblastí je důležité zejména kvůli pozdějšímu vypnutí analogového vysílání, protože pak by se mohlo stát, že některá obec nebo její část zůstane bez pozemního televizního signálu a musela by se spolehnout na individuální satelitní příjem.

Digitál pomůže při rušení z Německa

Digitální vysílání z Bukové hory také pomůže překonat potíže, které nastanou po 23. červenci, kdy v sousedním Německu zahájí vysílání dva silné vysílače místních digitálních televizí. Ty podle předběžných informací ČTÚ mohou narušit vysílání menších analogových vysílačů a především dokrývačů na řadě míst v severních Čechách. Předběžně víme o tom, že v průběhu roku 2007 a 2008 se bude toto rušení týkat 17 převaděčů programu ČT 1 a dvou převaděčů programu ČT 2, řekl na čtvrtečním semináři v Ústí nad Labem technický ředitel ČT Rudolf Pop. Problém se dotkne také několika převaděčů televize Nova (přesný výčet ohrožených lokalit přinese DigiZone.cz příští týden ve zvláštním článku).

Digitalizace logo perex

Jak na digitální vysílání

Co musím udělat, abych mohl přijímat digitální televizi? Jak funguje digitální vysílání a v čem se liší od tradiční analogové televize? Pro čtenáře, kteří zabrousili na server DigiZone.cz poprvé a potřebují se vyznat ve změti nových pojmů a zdánlivě složité problematice digitálního vysílání, nabízíme základní abecedu digitalizace.

Zatím není jasné, jak se k těmto potížím postaví ČTÚ i samotné televize. Při řešení podobně svízelné situace na Klatovsku začátkem letošního roku získala televize Nova náhradní analogový kmitočet. Pavel Hanuš z ČT ale říká, že náhradní analogové frekvence nemají v době, kdy se přechází na digitální vysílání, smysl: Dali bychom asi přednost náhradě v podobě digitálního vysílání. Ještě větší rušení na Ústecku čeká televizi Nova, jejíž analogové vysílání přímo na Bukové hoře začne rušit digitální rozhlas z Německa. Ten má na základě mezinárodní dohody přednost, takže Nova bude muset hlavní analogový vysílač pro severní Čechy v dohledné době opustit. Také proto se na Ústecku tak rychle přechází na digitální vysílání.

Problém se společnými anténami

Anténa televizní

Pro příjem digitálního vysílání většinou ani nebude třeba manipulovat s televizními anténami. Použitá horizontální polarizace umožní divákům ve většině případů využít již nainstalovanou přijímací anténu a doplnit pouze set-top-box nebo digitální přijímač. České radiokomunikace se tak snaží divákům minimalizovat náklady a celkově zjednodušit proces přechodu na digitální vysílání v Ústeckém kraji, sdělil mediální zástupce společnosti Jakub Bielecki. Jistý problém však může nastat u společných televizních antén v panelových a činžovních domech. Jejich nastavení je trošku složitější a pro tyto, ale i jiné případy Radiokomunikace zřídily speciální infolinku 844 900 001.

BRAND24

Jsme rádi, že diváci v severních Čechách budou mít od neděle při příjmu televize Nova možnost volby mezi analogovým a digitálním signálem. V případě digitálního příjmu tak mohou v mnoha domácnostech ocenit jak vyšší kvalitu obrazu, tak doplňkové služby – například průběžný přehled o programu TV Nova, komentoval zahájení digitálního vysílání z Bukové hory generální ředitel Novy Petr Dvořák. Očekáváme ale rovněž, že po zapnutí digitálního vysílače bude následovat odpovídající informační kampaň. Jedině poté, co se zařízením pro příjem digitálního televizního signálu vybaví převážná část diváků, je totiž možné vypnout analogové vysílání. Nechceme totiž, aby byli naši diváci přechodem na digitální vysílání poškozeni.

V případě Domažlicka, kde se už Česká televize s Novou předběžně dohodly, že analogové vysílání vypnou k 31. srpnu letošního roku, souhlasila Nova s tím, že jí bude stačit, když v momentu ukončení analogového vysílání bude 55 procent domácností vybaveno set-top-boxy. Pro severní Čechy ale Nova požaduje vyšší podíl digitálních přijímačů, protože jde o oblast s více než milionem diváků.

DTV perex

Další možnosti příjmu digitální televize

Kromě pozemního vysílání se divák může k digitální televizi dostat ještě několika dalšími způsoby. Z převážné většiny jde ale o placené služby. Bez ohledu na lokalitu lze digitální televizi všude naladit prostřednictvím satelitu, a to jak volně vysílající programy, tak kódované stanice (což je většina známějších českých programů). Kódovaně vysílají tři placené satelitní služby: CS Link, UPC Direct a Digi TV. Digitální televizi nabízejí také některé kabelové společnosti, například Karneval a UPC. A do třetice existuje možnost příjmu digitální televize prostřednictvím telefonní přípojky, tzv. televize přes internetový protokol (IPTV). K nabídce této služby připravil server DigiZone.cz speciální přílohu.

Těšíte se na digitální vysílání z Bukové hory?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).