Hlavní navigace

Digitální televize přišly o licence, Česku hrozí žaloby

7. 9. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Žaloby na nedostatečnou ochranu investic ve výši několika stovek milionů korun hrozí České republice kvůli středečnímu výroku Městského soudu v Praze o zrušení výsledku licenčního řízení na provozovatele šesti zemských digitálních televizních programů. Soud vyhověl žalobě společnosti CET 21, provozovatele televize Nova, která upozorňovala na měnící se podmínky během licenčního řízení a sporné odůvodnění, proč Nova neuspěla ani v jedné ze svých osmi žádostí o udělení licence. Digitální televize jsou ale klidné: prý jde jen procesní pochybení, které lze lehce odstranit a licence znovu vydat.

Jsme znovu na začátku? Možná.

Rozhodnutí soudu znamená, že se licenčním řízením bude muset znovu zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podle jejího bývalého člena a nynějšího předsedy Národní koordinační skupiny pro zavádění digitálního vysílání Zdeňka Duspivy nyní záleží na konkrétním zdůvodnění soudu, zda rada bude moci pokračovat v řízení, které začalo v listopadu 2004 a skončilo letos v květnu vydáním šesti licencí, nebo zda bude muset vypsat úplně novou soutěž. V takovém případě by došlo alespoň k půlročnímu zdržení, odhadnul Duspiva v rozhovoru pro zpravodajský kanál ČT 24. Pokud by ale rada pouze pokračovala v již započatém řízení, její verdikt by mohl být podle Duspivy velmi rychlý.

Václav Žák

V takovém případě se dá očekávat, že radní opět potvrdí licence těm společnostem, které je už jednou získaly a pouze lépe zformulují své zdůvodnění (jak úspěšným žadatelům, tak společnostem, které neuspěly). Protože však soud při svém rozhodnutí přistoupil na argument televize Nova, že rada svévolně měnila soutěžní podmínky v průběhu licenčního řízení, je docela dobře možné, že radním nezbude nic jiného než vypsat úplně nový tendr. Předseda RRTV Václav Žák si to však nemyslí. Soud nám vytýká, že jsme překročili meze správního uvážení, když jsme nerozhodovali o úspěšných žadatelích mechanicky podle počtu získaných bodů, ale tak, aby vznikla určitá pestrá programová nabídka. Ale pak by to mohlo skončit tak, že licenci získá třeba šest hudebních kanálů, řekl Žák serveru DigiZone.cz. Jak dodal, bylo to vůbec poprvé, co rada rozhodovala o více než jedné vysílací licenci pro celoplošnou televizi najednou, a tudíž neexistuje žádný precendens, jak postupovat.

Chybělo lepší zdůvodnění

Pokud tedy licenci pro zpravodajský kanál získala První zpravodajská s projektem stanice Z 1, logicky radní vyřadili projekt zpravodajského programu televize Nova. Ve zdůvodnění ale napsali, že nesplňoval zákonné podmínky. V případě sportovního, seriálového a filmového kanálu Novy zase radní uvedli, že takový tematický kanál není součástí požadovaného portfolia programů pro zemské digitální vysílání v „této jeho fázi“. Na začátku licenčního řízení ale rada neurčila, jaké zaměření by měly a naopak jaké by neměly mít projekty tematických digitálních stanic. Na tom se radní dohodli až těsně před hlasováním, kdy si vytyčili za cíl udělit licence plnoformátové, zpravodajské, regionální, hudební a dětské televizi. Právě na tom Nova postavila svoji žalobu a uspěla. Televize už dříve upozorňovala, že by rada neměla určovat ani počet plnoformátových a tematických kanálů v jednotlivých multiplexech, ale pohlížet na všechny žádosti stejně.

ADT perexKterým televizím soud zrušil licenci

O vysílací licenci přišlo rozhodnutím soudu všech šest společností, které letos v dubnu uspěly v tendru na programové pozice v přechodných digitálních multiplexech B a C a později založily Asociaci digitálních televizí. Tyto stanice měly zahájit vysílání nejpozději do 360 dnů od převzetí písemného rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Lhůta měla uplynout 10. května příštího roku, opakovaným výběrovým řízením se ale posune. Přehled šesti nových digitálních televizních stanic jsme přinesli letos v dubnu v článku První digitální televize: kdo za nimi stojí a co nabídnou.

Původní návrh rady zněl, že v každém ze dvou přechodných multiplexů B a C má být jedna plnoformátová, dvě tematické a jedna regionálně stavěná televizní stanice. Po přijetí novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který stávajícím celoplošným komerčním televizím slibuje bonusovou licenci pro celoplošné digitální vysílání za vrácení analogových kmitočtů, ale radní rozhodli, že místo osmi licencí udělí raději šest a přehodnotili i názor na regionální vysílání. Ve finále pak udělili dvě licence plnoformátovým programům a čtyři tematickým stanicím, z nichž jednu lze považovat do jisté míry také za plnoformátovou (dětská TV Pohoda) a jednu za regionální (RTA). Televizím Nova a Prima, které v hlasování neuspěly, rada vzkázala, že mají digitální licence zajištěné zákonem, a tudíž by kvůli zachování plurality televizního vysílání nebylo vhodné, aby získaly ještě další v licenčním řízení.

Kasační stížnost nepřipadá v úvahu

Podle Václava Žáka se soud ztotožnil s oběma stížnostmi Novy, tedy jak na neudělení licencí jejím čtyřem projektům (žádostí Nova podala celkem osm, za každý projekt dvě – jak do multiplexu B, tak do sítě C), tak proti udělení licencí všem šesti úspěšným žadatelům. Z toho důvodu se Žák domnívá, že rada bude pokračovat v už započatém a původně ukončeném licenčním řízení, aniž by do něj mohli vstupovat další žadatelé. Samozřejmě záleží na písemném zdůvodnění soudu, na které si počkáme, a podle něj se potom rozhodneme, uvedl Žák. Kasační stížnost proti rozsudku dávat nebudeme, protože v takovém případě by se celý proces neúměrně protáhl, alespoň o půl roku, dodal v rozhovoru pro DigiZone.cz. Čekání radních se ale může protáhnout i tak, protože Nova je pouze jedním ze šesti neúspěšných žadatelů o digitální licenci, kteří se obrátili na soud.

Mezi dalšími žalujícími je televize Prima, Galaxie sport (vlastněná stejně jako Nova společností CME), severočeská Lyra TV, společnost Minority a Step PR, která patří provozovateli internetového Rádia Limonádový Joe Miroslavu Pýchovi. Jejich případy mají soudy projednat v následujícím týdnu. Na harmonogramu spouštění digitálního vysílání v České republice se ale průtahy s udělenými a posléze odebranými licencemi nijak nepodepíší. Termín přechodu z analogového na digitální vysílání není bezprostředně ohrožen, protože spuštění první digitální sítě je sice naplánováno na letošní listopad v Domažlicích, ale tam se to týká multiplexu A, kde jsou umístěny současné televizní stanice, nejsou tam nové programy, uvedl národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

Rada mezi mlýnskými kameny

Jiří Balvín

Situace, do které se nyní dostala vysílací rada, není nijak záviděníhodná. Pokud by totiž znovu neudělila licence těm samým společnostem, které je získaly začátkem dubna, obrátí se tyto firmy zcela jistě na soud a budou vymáhat odškodné za promarněné investice. Všem šesti stanicím běží od začátku května, kdy obdržely písemné rozhodnutí o licenci, roční lhůta pro zahájení vysílání. Po čtyřech měsících proinvestovaly značné prostředky a najaly si zaměstnance, které by nyní musely propustit. Odpovědnost by v tomto případě nesl stát, a podobně jako v případě mezinárodní arbitráže o televizi Nova by mu hrozilo vyplacení značně vysokého odškodného. Předseda Asociace digitálních televizí Jiří Balvín jej v případě plnoformátových stanic TV Barrandov a Febio TV odhaduje na stovky milionů korun.

Óčko to tolik nepostihuje, protože jsme v současné době již čtyři roky v éteru, jsme v nějakém milionu pěti stech tisících domácnostech, takže investujeme průběžně, a investice učiněné v souvislosti s udělením licence pro pozemní vysílání nedosahují takové výše jako dosáhly investice ostatních digitálních televizí, které rozhodnutím rady ze 4. dubna letošního roku obdržely licenci a v dobré míře investovaly značné prostředky. Speciálně plnoformátové programy TV Barrandov a Febio TV vynaložily řádově stovky milionů korun do svého nového projektu a teď jsou pochopitelně rozhodnutím soudu velmi znepokojeny a cítí se být ohroženy, komentoval Balvín výrok soudu na zpravodajském kanálu ČT 24. Faktem je, že Óčko nadále vysílá přes satelit, kabel, v IPTV a ve zkušebním pozemním digitálním multiplexu B, takže pro něj se rozhodnutím soudu prakticky nic nemění.

Nové programy nemohou ani na satelit

Horší to mají další provozovatelé. Ani jedna z pěti zbývajících digitálních stanic nemá licenci pro jiný druh šíření signálu (nepočítáme-li jednotlivá studia regionální sítě RTA a jejich vstupy do vysílání televizí Nova a Prima), takže pokud jim rada znovu neudělí oprávnění k vysílání, nemohou se objevit ani na satelitu nebo v kabelových sítích, kde s nimi jednotlivé kabelové a satelitní společnosti počítaly jako s převzatými programy. Udělení individuální licence pro satelitní a kabelové licence sice není nic složitého, vzhledem k malému počtu domácností se satelitním přijímačem a nízké penetraci kabelové televize se ale většině nových digitálních programů nevyplatí šířit signál pouze těmito kanály. Zvláště pak plnoformátové stanice by takto těžko dosáhly sledovanosti, při které by se jejich provoz mohl stát časem rentabilní.

Rozhodnutí soudu ohrožuje také chystané nabídky televize přes internetový protokol (IPTV). Například společnost Czech On Line již získala od vysílací rady oprávnění k šíření programové nabídky, jejíž součástí je všech šest nových digitálních stanic. Takto by z nich mohla vysílat jenom hudební televize Óčko. Na druhou stranu, případné „znovuudělení“ digitálních licencí stejným společnostem by vedlo k prodloužení zákonné lhůty pro zahájení jejich vysílání, a stanice by tak mohly odstartovat ve chvíli, kdy pozemní digitální signál dosáhne mnohem většího pokrytí než v původně plánovaném termínu jejich startu, tedy příští rok v květnu. V tu dobu totiž nebude ještě platit Technický plán přechodu a digitální vysílání bude zasahovat zhruba stejné procento diváků jako dnes.

TV Barrandov: nepanikaříme, o nic nejde

Petr Chajda

Samotné digitální televize ale kvůli verdiktu soudu příliš nepanikaří. Vzniklou situaci analyzují naši právníci. Jak se zatím zdá, soud vytýká RRTV hlavně formální nedostatky. Očekáváme tedy, že RRTV znovu rozhodne stejně, jen lépe odůvodní své rozhodnutí, sdělil DigiZone.cz generální ředitel zpravodajského kanálu Z 1 Martin Mrnka. Podobného mínění je i šéf plnoformátové stanice TV Barrandov Petr Chajda: Rozhodnutí soudu považujeme pouze za procesní záležitost, která bude dána do souladu se zákonem v co nejkratší době. Zároveň doufáme, že všechny orgány státu, pod které proces digitalizace televizního vysílání spadá, udělají vše proto, aby řádné digitální vysílání proběhlo co nejrychleji a nebyla zvýhodněna jedna podnikatelská skupina na úkor jiných.

BRAND24

Přesto se nedá říct, že by digitální stanice braly situaci na lehkou váhu. Serveru DigiZone.cz se už ozvala produkční společnost, která má pro některé nové televizní stanice vyvíjet nové formáty a produkovat pořady s tím, že jeden z provozovatelů ve středu oznámil přerušení spolupráce do doby, než se vyřeší otázka platnosti vydaných licencí. Také TV Barrandov naznačila, že je připravena spustit své vysílání co nejrychleji, ale až po vyřešení procesních úkonů spojených s udělením licencí. Chceme tak dát televizním divákům další možnost výběru a tím ještě posílit šíření plurality názorů ve společnosti, uvedl její ředitel Petr Chajda.

Další informace k tématu si můžete přečíst v aktualitách:

Jak podle vás RRTV vyřeší současnou situaci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).