Hlavní navigace

Digitální televize – krok zpátky?

9. 12. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tak už spadla klec. Od konce října se už i v ČR pravidelně vysílá zemská digitální televize. Regionální radiokomunikační konference (RRC 04/06) v příštím roce nově rozdělí kmitočty televizního pásma digitálnímu vysílání a Evropská komise doporučila, aby analogové vysílání bylo v členských zemích ukončeno nejdéle do roku 2012. Takže nějaká diskuse, zda přejít na tuto technologii či nikoli, je už zbytečná.

Všichni, kdož chtějí nadále sledovat televizní zemské vysílání, si budou muset pořídit příslušný digitální přijímač a upravit si svou domácí televizní soupravu. Jenže zaznívají i hlasy, že celý tento vývoj je dán pouze snahou výrobců přijímačů zachovat anebo zvýšit svoje zisky a že televizní diváci s tím budou mít pouze potíže. Podívejme se tedy trochu podrobněji na to, co nám digitalizace přinese.

Lepší využití kmitočtového spektra

Je nepochybné, že zemské digitální vysílání (DVB-T) znamená podstatné zvýšení ekonomie využití kmitočtového pásma. S dnešní technologií a kompresním systémem MPEG-2 lze do jednoho dosavadního analogového televizního kanálu vložit ve standardní kvalitě čtyři až pět televizních programů a při použití systému MPEG-4 AVC asi dvojnásobek. Přitom pro pokrytí území lze oproti analogovému systému snížit podstatně výkon vysílače. Dále nám postačí jediný vysílač pro šíření zmíněných několik programů. Lze tedy mluvit o lepší ekonomii i ekologii vysílání. Jenže to jsou všechno výhody, které míří hlavně k provozovatelům vysílání a provozovatelům přenosu. Jakpak se to ale projeví u diváků?

Mapa pokrytí

Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání 

Komerční provoz digitální televize v České republice je od 21. října realitou. Radiokomunikace spustily řádný provoz digitální sítě A pro Prahu a střední Čechy, jímž nahradily dosavadní experiment na jednofrekvenční síti K25. Televizní diváci v metropoli a okruhu do padesáti kilometrů tak mohou prostřednictvím digitálních set-top-boxů, integrovaných digitálních televizorů nebo digitálních PC tunerů naladit tři programy České televize, televizi Nova a pět okruhů Českého rozhlasu. Více v článku Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání.

Standardní televizní kvalita znamená, že obraz z digitálního přijímače by měl být stejný jako u dosavadního vysílání v systému PAL. Podstatné ovšem může být to, že DVB-T je odolná proti řadě rušivých zkreslení, která se objevují v analogovém provozu, je-li příjem rušen odrazy a interferencemi. A tak jistě řada diváků, která dnes přijímá televizi v prostoru s nekvalitním signálem, bude potěšena zlepšením obrazu. Je ovšem otázka, kolik takových diváků v zemi s desítkami televizních vysílačů a stovkami televizních převaděčů vlastně je.

Kompresní systém má ovšem svá omezení, a tak se ozývají hlasy, že za určitých okolností (nízký datový tok, rychlé změny scény apod.) může být obraz dokonce horší než u standardního analogu. Lze však říci, že při rozumném hospodaření s datovými toky nebudou tyto obavy na místě. Na druhé straně u DVB-T odpadnou zkreslení typická pro PAL, jako jsou např. duhová zabarvení pruhovaných objektů a nižší rozlišení signálu barev. Jako zlepšení lze jistě u diváka hodnotit tu okolnost, že u zemského vysílání stoupne počet nabízených programů a mimo jiné bude i možné lépe zabezpečit regionální vysílání.

Set-top-box snižuje divácký komfort

Bohužel, kvalita a počet programů není všechno. Významným faktorem spokojenosti diváků je i komfort obsluhy jednotlivých komponent přijímací soupravy. A zde lze říci, že situace není příliš růžová. Dnes je podstatná část televizních diváků vybavena kromě televizního přijímače i videorekordérem, případně i DVD rekordérem. Přitom si ani neuvědomují, že mají vlastně k dispozici dva, případně i tři televizní přijímače, které mohou pracovat samostatně. Přitom většina záznamových přístrojů poskytuje vedle normálního časovače i možnost použití VPS (PDC) kódu a systém ShowView. S takovým vybavením není problém nastavit nahrávání, které se (alespoň v případě ČT 1 a ČT 2) spustí přesně při zahájení vysílání. Přitom lze současně pozorovat jeden program a ve stejné době nahrávat druhý z jiného vysílacího kanálu.

Pokud si dnes televizní divák koupí jednoduchý set-top-box (STB), ovládací komfort se mu podstatně zhorší. Bude mít k dispozici jediný přijímač, takže možnost současného nahrávání a pozorování jiného programu odpadne. Většina STB sice má vestavěný časovač, ovšem jeho využití je dost problematické. Pokud bychom chtěli tento časovač použít pro záznam vysílání rekordérem, budeme si muset vybrat jednu ze dvou nepříliš příjemných alternativ. Buď musíme programovat dva přístroje (rekordér s mírným přesahem), anebo využijeme možnost ovládání nahrávání přes SCART určený pro připojení satelitního přijímače. To ovšem pouze tehdy, když má rekordér tuto funkci vestavěnou (a divákem povolenou). Toto druhé řešení má ovšem nevýhodu, že se nahrávání spustí při každém startu STB, tedy při sledování jakéhokoli programu. Pokud je to nežádoucí, je třeba stále podle potřeby možnost dálkového ovládání povolovat a zakazovat, nebo rekordér vypínat síťovým vypínačem. Třetí možnost (ovšem pouze dočasná) je programovat záznam z analogového vysílání a používat STB pouze pro přímé pozorování programů, přičemž je ovšem vestavěný časovač k ničemu.

V žádném případě však současné STB nereagují na VPS kód a neobsahují ShowView. Tato druhá nevýhoda není závažná, neboť programování časovače lze pohodlněji obstarat elektronickým průvodcem (EPG). Absence VPS bohužel znemožňuje startovat operativně nahrávku teprve při skutečném zahájení vysílání zvoleného pořadu. Pozoruhodné je, že se informace VPS vysílá i v digitálním provozu, nicméně vyhodnotit ji umějí pouze profesionální přijímače. Zasvěcenci tvrdí, že absenci VPS může nahradit EPG, který by měl stále zobrazovat aktuální stav, a podle toho by měl obstarávat i start časovače. Bohužel, podle současných pozorování je EPG aktualizován pouze v určitých časových intervalech a STB zpravidla nemají instalovánu návaznost startu časovače na informaci od EPG.

Řešení nabízí dražší přijímače

Pokud se tedy v současné době chceme přiblížit ke stávajícímu komfortu, nezbývá než koupit STB se dvěma tunery (twin) a s možností záznamu na harddisk. V tom případě se ovšem pohybujeme v cenové kategorii osm tisíc korun a vyšší. Ani v tom případě ale není vyřešen problém VPS, ale alespoň tyto dražší přístroje dávají možnost nastavit standardní přesah začátku i konce nastaveného nahrávacího intervalu. Pokud by si někdo chtěl pořídit analogii stávajícího videomagnetofonu nebo DVD rekordéru v digitálním provedení (opatřeného digitálním tunerem), má smůlu. Teprve na letošní výstavě IFA v Berlíně se takové přístroje nesměle objevily a jejich cena je údajně několikanásobně vyšší než u analogových přístrojů.

DVB-T perex obecný

Ministryně informatiky Dana Bérová o digitalizaci

Do konce ledna příštího roku by chtěla ministryně informatiky Dana Bérová předložit vládě aktualizovanou koncepci digitalizace televizního vysílání v České republice. Součástí dokumentu bude i harmonogram jednotlivých etap přechodu na digitální vysílání, který bude podkladem pro vypracování takzvaného technického plánu přechodu. Podrobnosti o postupu České republiky při zavádění DVB-T přináší DigiZone.cz v rozsáhlém rozhovoru Dana Bérová: Harmonogram přechodu na DVB-T už máme.

Jestliže už máme v STB k dispozici televizní signál v digitální podobě, bylo by jistě výhodné zaznamenat si jej přímo digitálně na DVD v našem rekordéru. To však současná technika nedovoluje. Pokud je mi známo, nemá žádný STB digitální výstup video. Nabízejí pouze digitální a optické výstupy zvukového doprovodu. Ovšem kdyby takový výstup existoval, nebylo by to moc platné, neboť DVD rekordéry, pokud vůbec digitální vstup mají, jsou vybaveny vstupem I-link určeným pro připojení digitální kamery. Teprve nejnovější modely nabízejí i USB vstup. Takže jediná zatím možná cesta je použití STB s vnějším harddiskem a USB výstupem (např. Siemens Gigaset M 740 AV) a záznam pořídit oklikou přes počítač.

BRAND24

Je tedy možné považovat přechod na digitální vysílání televize za krok zpět? Objektivně vzato jistě ne. Jde o přirozený technický vývoj směrem k vyšší efektivitě a ekonomii. Bohužel, jak se zdá, výrobci trochu zaspali a nebyli schopni včas nabídnout prvky umožňující zachovat současný divácký komfort. Mám tedy obavy, že podstatná část diváků bude k přechodu na digitální TV velmi kritická a hlasitě si bude na zhoršení své situace stěžovat. Jak už to tak bývá, ti, kteří se zbaví duchů v obraze a zkreslení ve zvuku, se budou tiše radovat, zatímco ti druzí budou hlasitě křičet. A budou si stěžovat na údajně nekvalitní práci státních orgánů, které rozhodly o přechodu na digitální vysílání.

Jejich řady ještě posílí ti, kterým se v důsledku nutnosti postupného vypínání analogového vysílání na přechodnou dobu zhorší příjem některých programů nebo budou nuceni přesměrovat (či pořídit si novou) televizní anténu. A to nemluvím o nutných změnách v rozvodu společných televizních antén, které budou muset realizovat majitelé domů.

Čekáte od pozemního digitálního vysílání větší komfort než od analogové televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).