Hlavní navigace

Digitální televize dorazila na Praděd. Česká televize má (téměř) pokryto

1. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
1. říjen 2010 se zapisuje zlatým písmem do historie digitálního vysílání v České republice. Nejen proto, že multiplex veřejnoprávní televize konečně dorazil na severomoravský vysílač Jeseník - Praděd, ale také proto, že tímto krokem dochází ke spuštění digitálního vysílání ČT z poslední lokality, která patří do základní sítě. Odteď už bude veřejnoprávní televize svoji digitální síť pouze dokrývat a řešit dílčí problémy. Kromě spuštění multiplexu 1, který obsahuje i stanice Českého rozhlasu, se diváci na Jesenicku dočkali i ukončení analogového vysílání programu ČT 2.

Spuštění multiplexu 1 předcházelo přeladění kanálu ČT 1

Zahájení šíření digitálního multiplexu 1 na 36. kanálu z vysílače Jeseník – Praděd se neobešlo bez příprav. Nejde pouze o výměnu vysílací antény, kterou jste měly možnost fotit a vyhrát ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi pěknou cenu, ale především přeladění analogového vysílání. Na Pradědu proběhla ve středu výluka analogového vysílání, během které bylo analogové šíření kanálu ČT 2 přesunuto z náhradní do nové vysílací antény, a také byla připravena technologie pro digitální vysílání veřejnoprávní televize z nového anténního systému. Těsně před půlnocí ze čtvrtka 30. září na pátek 1. října nejprve definitivně skončilo analogové vysílání ČT 2 na 50. kanálu, na tento kmitočet bylo posléze z 36. kanálu přesunuté analogové vysílání ČT 1 a na uvolněném 36. kanálu následně 1. října v brzkých hodinách začalo řádné vysílání digitálního vysílání všech čtyř programů České televize a Českého rozhlasu.

Mux 1 - pokrytí Jeseník Praděd

Předpokládané pokrytí digitálního vysílání České televize z jesenického vysílače Praděd. Obrázek můžete kliknutím zvětšit. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Díky konci analogové ČT 2 skončily také desítky dokrývačů

Česká televize nedávno pořádala na Kavčích horách pravděpodobně poslední tiskovou konferenci věnovanou digitálnímu terestrickému vysílání, na které oznámila, že kromě ukončení analogového šíření programu ČT 2 na vysílači Jeseník – Praděd přistoupí také k rozsáhlému vypínání dokrývačů, tedy vysílačů malého výkonu, které jsou na příjmu signálu z této lokality přímo závislé. Mají tedy signál z Pradědu jako svůj zdrojový. Nejde přitom o zanedbatelné číslo. V souvislosti s tímto severomoravským bourákem skončilo 56 analogových převaděčů ČT 2. Jejich kompletní seznam najdete v dokumentu převedeném do PDF formátu, který nedávno vydala sama Česká televize. Zveřejňujeme ho hned pod tímto odstavcem. Nejde přitom jen o vysílače malého výkonu pouze v územní oblasti Jeseník, Ostrava, Zlín nebo Brno, ale také Trutnov. To je příklad dokrývače Bartošovice v okrese Rychnov nad Kněžnou, který doposud fungoval na kanálu 56. Je však také velmi pravděpodobné, že než se všechny definitivně odmlčí, divák na nich najde analogovou ČT 1, a to díky tomu, že právě signál tohoto programu byl na Pradědu zachován.

Vysílač Praděd - analogové pokrytí

Dosavadní pokrytí analogovým signálem z Pradědu už platí pouze pro kanál ČT 1. Dvojka byla o půlnoci vypnuta. (Zdroj: ČTÚ)

Tipy C

Digitální televize odstartovala o půlnoci

Vysílač Praděd je zajímavý v tom, že veřejnoprávní televize na něm nemohla dopředu digitální vysílání testovat. Na 36. kanálu, kde odstartovalo, se totiž doposud vysílalo analogově. Čtyři programy České televize a sedm stanic Českého rozhlasu budou první digitální kanály, které bude možné v tomto regionu naladit. Diváci si kvůli jejich příjmu musí pořídit digitální set-top-box k analogovému televizoru, nebo zcela nový digitální televizor. Z Pradědu Česká televize digitálně vysílá výkonem 100 kW a horizontální polarizací. Se signálem zbývajících digitálních multiplexů, tedy sítě 2 a 3, bude problém. Programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov se dostanou na sever Moravy až v říjnu příštího roku, stejně tomu bude i u televize Public a zpravodajského kanálu Z1. Multiplex 2 bude vysílat na kanálu 53, Trojka pak na 51.

Řada diváků ale na spuštění komerčních multiplexů nečekala a uchýlila se k jinému druhu příjmu digitální televize. Ostatně, tento region dlouho čekal i na digitální vysílání České televize, což vedlo ke zvýšenému zájmu o satelitní televizi. ČT spuštěním digitálního vysílače Praděd zvýšila pokrytí veřejnoprávního multiplexu na 99,6 procenta populace České republiky.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Dotklo se vám spuštění digitálního vysílání z Pradědu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).