Hlavní navigace

Digitální rozhlas nastartují jedině současná rádia, míní šéf jejich asociace

1. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
1. 12. 2008

Zemské digitální rozhlasové vysílání v České republice mohou nastartovat pouze provozovatelé současných analogových rádií, nikoli nové rozhlasové stanice. Myslí si to Michal Zelenka, prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV). Nikdo, kromě stávajících oblíbených stanic, není schopen přesvědčit posluchače, aby si koupili nové digitální přijímače. Těžko si bude nový provozovatel kupovat inzeráty v novinách a spoty v televizi, stejně jako nehrozí nějaká státní dotace, řekl Zelenka v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Strategie.

K TÉMATU: Komerční rádia chtějí garanci analogových licencí do roku 2020

Komerční rádia předložila letos v dubnu poslancům návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která podle nich řeší přechod z analogového na digitální rozhlasové vysílání. Požadují v ní například prodloužení stávajících, již jednou prodloužených licencí pro analogové vysílání do roku 2020, kdy by podle nich mělo dojít k ukončení rozhlasového vysílání v FM pásmu. Každý provozovatel analogového rozhlasového vysílání by zároveň měl nárok na pokračování vysílání v digitální podobě.

Návrh novely počítá s tím, že vláda nechá vypracovat Technický plán přechodu na rozhlasové digitální vysílání, podobný tomu televiznímu, a stanoví termín vypnutí analogového vysílání právě na rok 2020. Do této doby by probíhalo tzv. přechodné období, po které by mohla všechna nynější rádia pokračovat v analogovém vysílání. Digitalizovat budou ti, kteří to umí a mají na to prostředky získané právě vysíláním, vysvětluje Zelenka.

ROZHOVOR: Michel Fleischmann: Je jasné, že v DVB-T vysílat nebudeme

Pro digitalizaci rozhlasového vysílání bude třeba podle prezidenta APSV ještě jedna novela, která zruší udělování licencí Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a převede celý systém udělování oprávnění k vysílání na registrace. Už se nemůžu dočkat, až přestanu slýchat ono moderní mediální zaklínadlo „pluralita vysílání“, kterou si regulační a legislativní orgány soustavně pletou s pluralitou a křížením vlastnictví, ačkoliv s tím nemá opravdu vůbec nic společného, dodal Zelenka.

Jediným řešením, jak přejít na digitální rozhlasové vysílání a neprodlužovat dále licence pro analogové vysílání, jako se tomu stalo u komerčních televizí, je podle Zelenky snaha o transformaci nynějších licencí podle návrhu novely. To je další šikovné řešení, jak zachovat současné značky a -pozor!, – hlavně kmitočty, na kterých vysílají. Ty jsou součástí jejich identity, jejíž vytvoření stálo stamiliony. Pokud by se to řešilo podle současné legislativy a hlavně praxe, hrozí licenční i kmitočtový „velký třesk“, řekl Zelenka.

BRAND24

Ze zákona lze totiž jak televizím, tak rádiím, prodloužit licenci pro analogové vysílání pouze jednou. Po uplynutí dvou období platnosti licence by musel provozovatel takového rádia podstoupit nové licenční řízení na frekvence, na nichž jeho stanice vysílá. Do stejného licenčního řízení by se ale mohli přihlásit další zájemci a frekvence by mohl získat někdo jiný. Tomu chtějí provozovatelé komerčních rádií zabránit dočasným automatickým prodloužením licencí pro analogové vysílání a automatickým nárokem na oprávnění pro digitální vysílání.

Stačí si vzpomenout na udělení prvních televizních digitálních licencí. Tohle nedorozumění a neporozumění zdrželo digitalizaci o dva roky a stávající televize získaly navíc kompenzační licence, argumentuje Zelenka. Rádia však podle něj dosud nemají jasno, v jakém formátu by chtěl většinově digitálně vysílat. Formátů bude jistě hodně. Kabelové vysílání, internet, broadband, mobil a možná ještě nějaké, které zatím neznáme. Z terestrických pak určitě současně známé DAB a DAB+, míní prezident APSV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).