Hlavní navigace

Co přinese digitální kabelové vysílání DVB-C

14. 10. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zatímco o satelitním a pozemním digitálním vysílání (DVB-S a DVB-T) se hovoří poměrně často a především je lze již několik let používat (ať již komerčně, nebo v nekonečném testovacím provozu), o digitálním vysílání v kabelových televizích (DVB-C) slýcháme málokdy. Přitom se jedná o obdobný evoluční vývoj jako u ostatních vysílacích prostředků, kdy digitalizace by měla znamenat především vyšší kvalitu obrazu a širší, lépe využitelnou nabídku. Krátce se proto podíváme, jak na to, co digitalizace kabelových televizí bude znamenat a jaký je stav digitalizace u českých kabelových operátorů.

Digitál v drátech

Jak již bylo řečeno, podobně jako u satelitního a pozemního (teresterického) vysílání, i u kabelových sítí je digitalizace určitým vývojovým stupněm, který umožní rozšířit zákazníkům nabídku, poskytovat lepší obraz a zvuk a na straně poskytovatelů usnadní zavádění nových placených služeb. Zatímco v případě satelitního vysílání přinesl tlak na zvýšení efektivity využívání satelitů přechod na digitální přenos již před několika lety a podobný důvod je zřejmý i u pozemního vysílání, kabelovka umí již ve své analogové podobě nabídnout desítky programů, včetně prémiových (filmové kanály, sport, erotika). Přechod na digitální vysílání tak nebude, především z počátku, znamenat razantní rozšíření nabídky, ale je pochopitelně jasné, že digitální vysílání v kabelových sítích vytlačí analogové, podobně jako u satelitního a pozemního vysílání. Přesto je digitalizace a tedy lepší nabídka (i více „na míru“) určitou obranou před DVB-T, které může v okamžiku, kdy bude zdarma dostupných mnohem víc programů, část zákazníků kabelovky odlákat.

Samozřejmě rozšíření nabídky programů není jediným „lákadlem“ pro digitalizaci – dalšími mohou být lepší kvalita obrazu a širší nabídka doprovodných prvků (například více stereofonních zvukových stop či prostorový zvuk), interaktivní služby, video na přání či pay-per-view a výhledově také HDTV.

Digitální svět

Co poběží v digitální televizi?

Co umožňuje digitální vysílání, jaký typ obsahu bude díky němu k dispozici a jak velký rozdíl to bude proti dnešku? Se všemi možnostmi digitalizace vás seznámí tutorial Digitální obsah.

Z technického hlediska je DVB-C jedním ze skupiny standardů DVB (založený na MPEG-2), ovšem používá se jiný způsob modulace než u satelitního a pozemního vysílání, a tak nejsou ani přijímače mezi sebou zaměnitelné. V DVB-C se používá modulace QAM, nejčastěji QAM64, což umožní v jednom pásmu 8 MHz přenášet přes 30 Mbit/s, využitelných pro 6 – 12 programů v závislosti na datovém toku. Určitou nevýhodou DVB-C jsou nároky na kvalitu sítě, kdy například odrazy v síti mohou způsobovat „kostičkování“ obrazu a výpadky, výhodou je naopak poměrně dobrá odolnost proti rušení – uživatel i při nižším odstupu šumu od signálu vidí stále dobrý obraz (zatímco u klasického analogového vysílání by již viděl obraz hodně zarušený); pokud je šum již příliš silný, obraz prostě vypadne zcela.

Obdobně jako dalších typů DVB je pro příjem potřebné další dodatečné vybavení, tedy set-top box. Stará se o převod z digitálního vysílání na analogový signál, zobrazitelný na obrazovce, umožňuje využití EPG (elektronického programového průvodce) a v neposlední řadě se rovněž stará o dešifrování signálu, pokud není vysílán nešifrovaně. Některé set-top boxy mohou být také kombinovány s kabelovým modemem, a tak umožňovat využití dostupného zpětného kanálu pro interaktivní služby.

Velkou výhodou DVB-C (především pro provozovatele, ale i pro diváka) je šifrování. V konvenční kabelové televizi se řeší zapojováním jednotlivých programových nabídek a případně prémiových kanálů pomocí filtrů (podle toho, kterou nabídku či programy si zákazník zaplatí, se vypojí filtry pro určité frekvence) a jen ve výjimečných případech se (v ČR) používá šifrování, byť primitivní (například u UPC pro Privat Gold, což je motivováno také ochranou před dětmi – dodávaný set-top box má dětskou pojistku). V případě digitální kabelové televize je možné pomocí nastavení šifrovací karty zákazníka zpřístupňovat jednotlivé programy, což dovoluje si zvolit „mix“ dle vlastního přání, včetně snadného zapínání/vypínání programů přes webové rozhraní či SMS, podle toho, co operátor dovolí. Na tom může potenciálně divák vydělat (byť se asi poskytovatelé budou snažit, aby oni neprodělali): bude si moci zaplatit jen to, co ho skutečně zajímá, tedy například minimální nabídku a nějaký prémiový kanál, bez nutnost platit programy, o které nemá zájem.

Nejdřív malí poskytovatelé…

Digitální vysílání v kabelových sítích není v ČR tak žhavou novinkou, jak se může zdát, i když rozšíření ho teprve čeká. Někteří z lokálních kabelových operátorů však již své sítě upravili pro DVB-C a službu již ve svých sítích nabízejí. Například českotřebovská KTCZ spustila DVB-C již v loňském roce, a nabízí takto zdarma rozšíření své nabídky o několik volně dostupných programů přejímaných z DVB-S. V okamžiku, kdy bude v oblasti dostupné DVB-T, počítá se s převedením těchto programů i do kabelové digitální distribuce. Počty zákazníků se zatím počítají v jednotkách, protože se jedná spíš o záležitost pro nadšence, digitální vysílání postrádá obsah, který by uživatele masově přilákal. Vzhledem k tomu, že KTCZ nabízí rovněž internetové služby, není vyloučené, že se digitalizace bude ubírat směrem přes IPTV.

Nasazení a testování DVB-C nám potvrdil i další oslovený kabelový operátor, Elsat, který větší rozvoj DVB-C rovněž spojuje s nástupem DVB-T, kde by se měly objevit nové programy. Zajímavé je, že podle pana Jiřího Trapla z Elsatu je nasazení šifrovacího systému (jakým bude disponovat například Karneval) pro menší operátory poměrně drahé, takže je možné, že budou menší kabelovky v tomto směru spolupracovat a dělit se tak o náklady.

Oproti tomu společnost FCA, která má německé majitele a označuje se za největší „malou“ kabelovku u nás, zatím nasazení DVB-C pouze plánuje a hodlá v tomto směru především přejímat zkušenosti a technologie od mateřské společnosti.

… a potom velcí

Samozřejmě nejvíce ovlivní trh dva operátoři, kteří mají největší počty zákazníků – Karneval a UPC. Bohužel o UPC toho nemůžeme říct mnoho konkrétního – firma sice zavedení DVB-C plánuje, ale je v tomto směru závislá na rozhodnutích svého majitele. Nizozemské UPC hodlá zavést DVB-C v brzké době a podle představitelů UPC se bude jednat o „šokové“ nasazení – UPC chce hromadně překlopit všechny své zákazníky (dva miliony) z analogového na digitální vysílání. Česká pobočka se na zavedení DVB-C připravuje, ale bližší plány zatím nejsou.

BRAND24

To Karneval již ohlašuje, že digitální vysílání spustí komerčně již před koncem letošního roku (byť původní plány hovořily již o jaru roku 2005). Spuštění služeb se v první fázi předpokládá v Praze a v severních Čechách, později v Brně, Ostravě a Plzni. Počáteční nabídka [dokument PDF, 113 kB] bude zaměřena především na prémiové programy, filmové, sportovní či erotické, i když v nabídce budou i běžné programy. V podstatě všechny budou od začátku šifrované, Karneval bude dodávat DVB-C set-top box od firmy Handan se zabudovaným dekoderém systému Conax CAS 7 a příslušnou šifrovací kartou. Použití jiného set-top boxu či počítačové karty nebude povoleno, konkrétní karta a přístroj jsou spojeny se smlouvou zákazníka. Je možné, že časem bude Karneval také nabízet samostatný dekódovací modul a kartu pro použití v jiném set-top boxu či digitální TV, příjmu na PC se pravděpodobně chce provozovatel vyhnout především kvůli problematické ochraně autorských práv.

Počáteční nabídka bude zaměřena především na ty programy, které již není možné zařadit do stávajícího analogového vysílání, ať již z důvodu kapacity, nebo problematického zavedení dalších zpoplatněných programů. Časem budou v nabídce všechny programy, nyní vysílané v analogové podobě, ovšem vypnutí analogu se v nejbližší době nechystá. Jak přímo uvádí zástupci Karnevalu, bude možné kombinovat například nabídku Mini s filmovým HBO, což v současné době není možné – zajímavé samozřejmě bude, jaké nasadí ceny a zda bude možné si zaplatit pouze prémiové kanály a základní vysílání získávat z teresterického vysílání, ať již digitálního, nebo analogového.

Kdy se rozjede kabelové digitální vysílání v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).