Hlavní navigace

Digi TV vs. O2 TV: jaké budou změny v programové nabídce O2 TV od 8. srpna?

28. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Faistauer Petr
O2 TV Fotbal vystřídá Digi Sporty a má být ve všech tarifech. Známy jsou už i vysílací časy zápasů 1. ligy exkluzivně šířené u O2 TV Sport.

Jak jsme již avizovali v pondělní aktualitě, společnost O2 v souvislosti se startem nového specializovaného kanálu O2 TV Fotbal reagovala na aktuální rozložení sil na trhu ukončením přebírání programů Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 1 HD a Digi Sport 2 HD, a to k datu startu O2 TV Fotbal, tedy k 8. srpnu 2016.

K tomuto dni tak dojde k ukončení vysílání na programových pozicích 81 – Digi Sport 1, 82 – Digi Sport 2, 83 – Digi Sport 1 HD a 84 – Digi Sport 2 HD a bude zahájeno vysílání O2 TV Fotbal. Podle zcela aktuálního vyjádření O2 bude kanál v nabídce všech tarifů, tedy M, L i XL. Stejně tak bude přítomen i v tarifu Air M.

K TÉMATU: Jak bude vypadat nová sezóna na kanálech Digi Sport? Zhlédněte záznam pondělní diskuse

Premier League od nové sezóny exkluzivně jen na Nové Digi

Česká a slovenská Digi TV budou i nadále spolupracovat. Každá se postará o něco

O2 TV Fotbal – základní údaje

  • Stanice bude mít obě verze – SD i HD.
  • Programové pozice v nabídce prozatím nejsou známy.
  • Přítomny budou všechny obvyklé funkce O2 TV, tedy zpětné zhlédnutí, nahrávání či multi-dimenze.

Autor: Faistauer Petr

Vysílací časy zápasů první ligy exkluzivně vysílané na O2 TV Sport

  • 30. 7. 2016 Jihlava–Plzeň
  • 31. 7. 2016 Brno–Slávia
  • 7. 8. 2016 Teplice–Sparta
  • 8. 8. 2016 Slávia–Zlín

V programu O2 TV Fotbal se dále objeví přenosy z Ligy mistrů a klubové televize – Manchester United TV, Arsenal TV, Barca TV a Juventus TV.

Dále přímé přenosy ze španělského, italského a francouzského poháru i superpoháry ze Španělska a Itálie.

Podle diváckých komentářů jak na FB profilech O2, tak na O2 fóru se ale tento krok společnosti prozatím nesetkal s nějakým zvláště pozitivním přijetím.

O2 ale prostřednictvím svého mluvčího Davida Solnaře tvrdí, že: Diváci mají největší zájem o českou fotbalovou ligu. Od nového ročníku budeme vysílat dvě utkání z každého kola a budeme se tuzemské lize věnovat mnohem více. S tím souvisí i spuštění speciálního kanálu O2 TV Fotbal od 8. srpna. Diváci zde uvidí v příští sezoně například 130 zápasů Ligy mistrů a mohou sledovat přímé přenosy z pohárových soutěží ve Francii, Španělsku a Itálii.

„Sport musí být zdarma…“

Navzdory nářkům některých médií, stále v zajetí dávno překonaného konceptu „sport musí být zdarma“, jsme v totožné situaci jako naprostá většina Evropy. Držitelé práv k národním ligám mají obvykle exkluzivní smlouvy s určitým operátorem, jejichž součástí bývá volné vysílání některých přenosů v národních televizích. Zahraniční práva jsou však předmětem tvrdého obchodu, kde vítězí nejvyšší nabídka. Netýká se to jen dlouholetých kontraktů největších operátorů, jako je třeba Sky, ale i tam je zmíněná společnost podložená takovými penězi, že by v jakémkoliv obchodu přesvědčivě zvítězila.

Demonstruji na španělské La Lize: Operátor beIN Sports je jedním z největších držitelů práv. Španělsko (od nové sezóny), Francie, USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, několik afrických a asijských států.

Viasat World je držitelem práv pro severské země, Sky pro Velkou Británii a Irsko. Všechno to jsou dlouhodobé kontrakty a všechno to jsou placené programy.

Tipy C

Chce-li fanoušek sledovat více různých fotbalových lig, je pro něj nutností pořízení služby od minimálně dvou operátorů. Nemají s tím problém jinde v Evropě, proč bychom měli mít problémy my v České republice? Samozřejmě, bude to již druhé trpké zklamání pro osoby, které si pořídily O2 TV ve zvýhodněné podobě za 151 Kč, následně byli donuceni k migraci na tarif M za 299 Kč a nyní ještě přijdou o Digi Sport. Jenže sport, a fotbal zvláště, je v první řadě o penězích a sportovní práva jsou obzvláště ceněnou komoditou. A operátor, to není diskont, ale subjekt podnikající za účelem zisku. Proto každé levné řešení má svoje omezení.

Vraťme se ale k Digi CZ…

Aktuálně se uvádí, že má cca 80 000 klientů. A většina z nich si pořídila jejich službu z jediného důvodu: fotbal. Protože ve všech ostatních segmentech je nabídka Digi CZ naprosto nedostatečná a žije výhradně z exkluzivity Premier League a La Ligy. Proto je pochopitelné, že si bude chránit svůj jediný zdroj příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).